Dimitrios Diamantakos
 ROBERT MICHAEL/DPA/AFP
BIT ĆE VELIKO POJAČANJE

Bivši kapetan Hajduka iznenađen dolaskom nove ‘devetke‘ na Poljud: ‘Ne razumijem baš njegov potez‘

Upoznajte Hajdukovo pojačanje: ‘Može zabiti na sve načine, on je kao Charisteas mlađi‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. svibanj 2020. 13:05

Dimitrios Diamantakos, 27-godišnji grčki napadač iz St. Paulija, tema je broj jedan među navijačima Hajduka. Igrač iz druge Bundeslige od ovog ljeta oblači dres Hajduka. Drugi Grk nakon Savvasa koji je za Bijele igrao dvije sezone, a također je stigao iz drugoligaške konkurencije, ali talijanske. Ono što sve primarno zanima jest kakav je igrač Diamantakos koji posljednjih pet sezona igra u popularnoj “cvajti”.

Trebalo mu je šansi

Zabio je 31 pogodak u 102 utakmice igrajući za Karlsruhe, Bochum i St. Pauli. Ali kakav je na terenu?
- Pamtim ga kao igrača koji je znao sačuvati loptu, koji je djelovao isključivo kao klasična devetka - kazao nam je Mario Maloča koji je protiv Diamantakosa igrao dok je dvije sezone (2017.-2019.) nosio dres Greuther Fürtha.
Trener Fürtha u to doba bio je Damir Burić, a St. Pauli je s Diamantakosom u ulozi strijelca slavio protiv Greuther Fürtha 3:0 u proljeće 2018.
- Igrali su 4-2-3-1, a Grk je bio jedina špica. Znao je zabiti, ali trebalo mu je šansi - dodao je Maloča.

Za Hajduk bi trebao biti pojačanje, u to Maloča ne sumnja.

- Nesumnjivo da će biti pojačanje, ali moram reći da me malo čudi njegov odlazak iz Bundeslige. Izgradio je ime u Njemačkoj, godinama igrao Bundesligu i nije jednostavno otići u neku novu ligu na dokazivanje. St. Pauli je solidan klub, ali i ako ne ostaje u St. Pauliju, za igrače poput Dimantakosa jednostavno je naći novu momčad u “cvajti”. Može ići u Sandhausen, vratiti se u Bochum. Golgeter je, svake sezone je zabijao, ima za njega mjesta u Bundesligi. Tko zna, možda se zasitio Njemačke, ali očito je Hajduk dobro iskoristio mogućnost potpisa sa slobodnim igračem.

Diamantakos je u Bundesligu došao prvo kao posuđeni igrač iz Olympiacosa u Karlsruhe. Već je prve sezone pokazao da može zabijati u drugoj Bundesligi. Zabio je osam zgoditaka u 24 utakmice. Kada se pogleda njegov učinak prethodnih sezona, to je bio i najbolji učinak kroz igre u Karlsruheu, Bochumu i St. Pauliju.

Radit će probleme

Druge sezone u Karlsruheu zabio je pet zgoditaka u 26 utakmica, a onda je u sezoni 2017./18. posustao u golgeterskom usponu. Šest mjeseci Bochuma i jedan pogodak u devet utakmica, a od siječnja 2018. prešao je u St. Pauli gdje je u prvoj polusezoni zabio dva zgoditka u 10 nastupa. U prošloj sezoni je došao od brojke, sedam, a ove je na pragu najboljeg učinka, jer do kraja ima još osam kola.
- Visok je dovoljno (185 cm) da vam napravi probleme u skoku, ali po mom sudu ima i dobru kontrolu lopte. Mi volimo kazati “sidrun”, središnji napadač koji može zabiti glavom, ali i s obje noge.
Pravi centarfor, a s obzirom na to da dolazi iz Grčke podsjeća odmah na Charisteasa?
- Nisu Grci imali velike centarfore u povijesti, a može se reći da je Diamantakos takav profil. Mlađi Charisteas - zaključio je Maloča.

Među najplaćenijima

Gdje bi Tudor mogao u momčad postaviti Diamantakosa, prerano je govoriti, ali ako je riječ o pravoj devetki, onda je igra s krilima logičan scenarij. Hoće li zaista biti tako, vrijeme će pokazati, no bez obzira kakav sustav koristio Tudor, trener s dugogodišnjim njemačkim iskustvom, strateg Belupa Tomislav Stipić, uvjeren je da će se grčki napadač lagano uklopiti u sheme stručnjaka Bijelih.

- Igrač se po svom profilu, energiji i načinu igre uklapa u ono što u Hajduku radi Igor Tudor - poručio je Stipić.
Zanimljiva je pritom i tema kako je Diamantakos ušao u financijske okvire Hajduka. Iz St. Paulija ovog ljeta odlazi kao slobodan igrač nakon što ga klub iz Hamburga priej dvije i pol godine platio 300.000 eura u otkupu od Bochuma. Prethodno je 900.000 eura platio Karlsruhe za otkup ugovora od Olympiacosa nakon jednogodišnje posudbe. Koliko je Diamantakos zarađivao u St. Pauliju nije precizirano, ali klub te razine u drugoj Bundesligi može igraču ponuditi godišnji ugovor do 400.000 eura u bruto iznosu. Ali očito je da to više ne može dobiti u Njemačkoj. Međutim, na temelju kalkulacija iz Njemačke može se predvidjeti kakav bi mu ugovor Hajduk ponudio uzevši pritom u obzir i korona-krizu koja bitno utječe na tržište.


Najveći ugovori u Hajduku trenutno se kreću u rasponu od 40.000 do 50.000 eura mjesečno, ali takva razina neće postojati u budućnosti. S druge strane, jasno je da napadača treba dobro platiti, a Diamantakos je igrač koji definitivno mora stvarati razliku i njegov ugovor bit će na razini najviših plaćanja na Poljudu. Da, bit će Dimantakos u prvoj platežnoj kategoriji, a bude li zdrav, bude li zabijao, tada nitko neće pitati koliko je visok ugovora igrača iz Pireja.

SEZONA 2019./20. - OSAM GOLOVA I OZLJEDA

Ove sezone, posljednje koju ima pod ugovorom sa St Paulijem, zabio je Diamantakos osam zgoditaka u 15 utakmica druge Bundeslige. Pritom je i jedan zgoditak upisao u Njemačkom kupu. To su gole brojke, ali što kaže dublja, detaljnija analiza? Diamantakos je dobro započeo sezonu, zabio je četiri pogotka u prvih sedam prvenstvenih dvoboja i onda su krajem rujna nastupili problemi. Od 29. rujna do 10. veljače odigrano je 14 utakmica, a Diamantakos je sudjelovao samo u tri dvoboja. Prvo je prema izvješću Transfermarkt imao mišićnih problema, pa je zatim u listopadu odigrao tri susreta postigavši dva zgoditka (oba Karslruheu), a zatim je propustio osam utakmica. Razlog je bila ruptura mišića, a nogometu se vratio sredinom veljače u dvoboju s Dresdenom. U posljednjih pet nastupa samo je prvu utakmicu startao s klupe, dok je u ostale četiri imao ulogu prvotimca zabivši pritom i dva zgoditka.

15
bundesligaških utakmica ove sezone
14
dvoboja započeo je kao starter
75
minuta u prosjeku igra po utakmici
8
zgoditaka dao je u aktualnoj sezoni
141
minuta treba za svaki pogodak
1,9
udaraca upućuje po utakmici
2
asistencije ima u tekućoj sezoni
72 %
točnih dodavanja daje po utakmici
900.000
eura najveći je transfer plaćen za Grka
27
godina napunio je u ožujku ove godine

Linker
23. travanj 2024 02:11