CROPIX
NEMA ŠALE

BIVŠI KAPETAN HAJDUKA VIDIO JE IZ PRVE RUKE ŠTO MOGU KINEZI Kad partija nešto naredi, svi to poštuju! I nema iznimke. Zatvorske su kazne dugogodišnje

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. ožujak 2020. 14:28

U Oostendeu, u kućnoj karanteni, s obitelji živi Goran Milović. Nekadašnji igrač Hajduka svakodnevno trenira po programu kondicijskih trenera iz svog kluba, ali pomaže i Marin Vlašić, brat njegova nekadašnjeg suigrača Nikole, koji mu iz Splita šalje prijedloge i preporuke za vježbanje.

- Kreativan je Marin, svaki me dan dobro izmori treningom. Imam balkon od pet metara, na balkonu radim vježbe - ispričao nam je Milović iz svoje belgijske karantene.

Život u Belgiji stao je prije devet dana, još su prošlog tjedna vlasti u Oostendeu postupile prema državnoj naredbi.

- Belgija je korak ispred Hrvatske. Prošlog su tjedna zatvoreni kafići i restorani, od početka ovog tjedna ukinut je i javni prijevoz, a kretanja stanovništva ograničena samo na odlazak u ljekarnu i dućane prehrambenih proizvoda.

Stroga pravila

Navikao se Milović na karantenu, strpljivo čeka nove obavijesti iz kluba o sljedećem zajedničkom okupljanju.

- Zasad vrijedi informacija da ćemo se naći na treningu 5. travnja. Planirani je nastavak prvenstva 30. travnja, ali jasno, tek će se vidjeti kakav će biti razvoj situacije. Do 5. travnja nema momčadskog treninga, ali dopušteno je da trener dođe i radi s jednim igračem. Pravila su stroga, ali svi ih poštuju. Belgija je uređena zemlja, nema iskakanja iz sustava.

Belgijska je liga prekinuta samo jednu utakmicu prije kraja regularnog dijela sezone. Naime, u Belgiji se nakon 30 kola igra i play-off.

- Tu se najveći novci dobivaju za TV prava, i to posebno u play-offu za prvaka. Svi najbolji igraju međusobno, derbi je svake nedjelje. Zbog Play-offa 1, kako se ovdje naziva borba za prvaka, sigurno neće biti odgode prvenstva. Vjerojatno se neće igrati svih planiranih 10 kola, ali barem pet prvenstvenih rundi sigurno će se igrati, neovisno o tome kada se sezona ponovno pokrene. Beveren, koji je trenutno zadnji, i Westerlo, drugoplasirani iz drugoligaškog natjecanja, već su tražili proširenje lige za sljedeću sezonu, ali prijedlog je odbijen bez puno rasprave. Znači, igrat će se, ostaje isti sustav, a jedino je pitanje koliko će se utakmica odigrati do kraja lige.

Belgija je Milovićeva sadašnjost, a prošlost je Kina. Dvije sezone igrao je za Chongqing Lifan. Sjećamo se, kada je odlazio iz Hajduka, imao je ponude iz Belgije, Danske i Kine. Financijski dio priče kretao se u omjeru 1:3 - za jednu godinu igranja u Kini trebalo je odigrati tri u Europi.

- Da, takav je omjer bio. Zadovoljan sam svime što sam napravio u Kini. Možda sam mogao još neko vrijeme ostati, na kraju mi je bilo žao zbog načina na koji sam se rastao s klubom. Došao je novi vlasnik, rješavao se stranaca i nekako sam se na brzinu morao nagoditi i otići u novi klub. S druge strane, uvijek sam htio igrati u Europi pa mi se na kraju i ta želja ispunila.

Kina je danas smanjila uvoz igrača, nema više brojnih stranaca. Porez je velik, traže se ulaganja u omladinske škole.

- Cilj je Kineza napraviti akademije kroz koje će se stvarati domaći igrači. Umjesto da se novac ulaže u dovođenje gotovih igrača, radi se na nogometnim inkubatorima. Ideja ima logično uporište, ali vidjet ćemo koliko će uspjeha imati.

Kada partija naredi...

U dvije godine boravka u Chongqingu upoznao je i mentalitet zemlje od gotovo 1,5 milijardi ljudi.

- Kada se sjetim discipliniranih Kineza, jasno mi je zašto se iščuđavaju kako se Talijani odnose prema koronavirusu - počeo je Milović priču o svojoj kineskoj epizodi.

- Ostao sam u kontaktu s prevoditeljem, odmah mi je rekao da je u Chongqingu situacija pod kontrolom, da nema nikakvih problema jer su daleko od Wuhana i provincije Hubei. Ali s obzirom na mentalitet Kineza, bilo mi je jasno da će pobijediti epidemiju.

Zbog čega ste bili tako optimistični?

- Zato što i danas imaju mentalitet komunističke zemlje. Kada partija nešto naredi, onda naredbu svi poštuju. I nema iznimke. Izuzetno su poslušni. Zatvorske su kazne dugogodišnje, nitko se ne igra kada su posljedice takve. Kinezi, jednostavno, poštuju kolektivni način razmišljanja. Ako je naredba, onda je naredba i vrijedi za sve. Tako su koronu suzbili u svojim granicama, a svaki stranac koji doputuje u zemlju, mora u karantenu. Nema šale s discipliniranim i upornim Kinezima.

Stiže teško vrijeme

Za razliku od Italije, koja je europsko žarište koronavirusa.

- Očito se nije ozbiljno shvatilo koliko je širenje zaraze opasno. Kinezi su sve ograničili, za njihovim mjerama idemo svi danas.

Miloviću ugovor istječe ovog ljeta, ali o tome se ne priča krajem ožujka. Trenutno je važnije ostati živ i zdrav, sačuvati čistu glavu. Ali ne brine Milović za sebe i svoj ugovor - egzistenciju je najvećim dijelom rješavao u Kini, s 31 godinom u životnom kalendaru smiren je i koncentriran samo na nogomet.

- Više me brine što će biti s ljudima koji su uložili sredstva u male biznise, koji su se kod nas orijentirali na turizam. Teško nam vrijeme dolazi, toga sam svjestan. Ali samo nas disciplina može izvući. Kinezi su nam pokazali put. Nije pandemija nerješiva, ali trebat će vremena, strpljenja i puno discipline. U Belgiji zasad ima svega navedenog.

Linker
12. travanj 2024 16:34