AFP
CLAUS LUNDEKVAM

Bivši kapetan S'hamptona priznao: Dogovarao sam kartone, kornere i mlatio lovu!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. srpanj 2012. 17:20

Bivši kapetan Southamptona, Claus Lundekvam, priznao je norveškim medijima kako je svojevremeno zarađivao kladeći se na utakmice svoje momčadi. Na listićima se najčešće nalazila prognoza oko toga koja će momčad izvesti prvi korner na utakmici što se unaprijed dogovaralo s kapetanima protivničkih momčadi. Klupsko je osoblje u ime igrača uplaćivalo pozamašne svote kako se članovi momčadi ne bi kompromitirali.

- Činili smo to gotovo svaki tjedan. Zarađivali smo velik novac. S protivničkim kapetanima dogovarali smo, na primjer, tko će izvesti prvi aut, prvi udarac iz kuta, tko će dobiti prvi žuti karton, zaraditi udarac s bijele točke i slično. To su bile stvari na koje smo mogli utjecati. Naravno, to nije nešto na što sam ponosan - priznaje Lundekvam koji je za Southampton igrao od 1996. do 2008. godine.

No, 39-godišnji Norvežanin inzistira kako on i njegovi suigrači nikada nisu izravno utjecali na rezultat utakmice.

- Rezultati nikada nisu bili na dnevnom redu. To je nešto što nikada ne bih mogao učiniti. Bili smo profesionalni natjecatelji - pojašnjava Lundekvam koji je tijekom karijere i za norvešku reprezentaciju skupio 40 nastupa.

- To što smo činili, naravno da je bilo ilegalno, no mi smo to shvaćali kao zabavu. Takvo što događalo se i u drugim klubovima. U to sam siguran. Mi nogometaši živjeli smo posebnim načinom života. Kladili smo se na štogod smo mogli.

Manje je poznato da se Lundekvam nakon završetka nogometne karijere odao alkoholu i drogama, a takav način života ga je, kako i sam navodi - gotovo ubio.

Čelnici Engleskog nogometnog saveza te UEFA-e i FIFA-e, kao i milijuni poklonika nogometne igre diljem svijeta, zasigurno neće dijeliti isto mišljenje. Klađenje na udarce s bijele točke jedna je od stavki koja može izravno utjecati na rezultat te se smatra ozbiljnim kršenjem nogometnih pravila. Reakcija nadležnih institucija tek se očekuje, ali se u međuvremenu javio Matthew Le Tissier koji je šest godina dijelio svlačionicu s Lundekvamom.

- Nemam pojma o čemu govori, osim jednog takvog incidenta nikada nisam sudjelovao u nečem sličnom.

Ovaj jedan “incident” detaljno je, pak, opisao u autobiografiji i koji je zapravo upravo ono o čemu Lundekvam govori. Naime, Le Tissier je prije utakmice protiv Wimbledona 1995. zajedno s par suigrača uplatio listić i “tipovao” da će se prvi aut na utakmici dogoditi unutar prve minute. Zarada je bila primamljivih 10.000 funti i plan je skoro upalio da ga nije osujetio suigrač mu Neil Shipperley. Naime, Shipperley, koji nije znao za okladu, spasio je jednu loptu koju je namjerno prema autu poslao Le Tissier.

- Uspjeli smo ipak nekako izbaciti loptu za 70 sekundi, što je bilo u “neutralnom vremenu” pa je oklada poništena, nismo ni dobili ni izgubili. Poslije toga se više nikada nisam kladio - kaže Le Tissier.

Linker
23. rujan 2024 13:27