Martin Rose Bongarts/Getty Images
VELIKI INTERVJU ZA JL

BIVŠI VATRENI NI NAKON SVIH DRAMA NIJE IZGUBIO SMISAO ZA HUMOR 'Ostanite doma, idite na YouTube i gledajte tu utakmicu 50 puta. Možda ih dobijemo'

IVAN KLASNIĆ Bivši hrvatski reprezentativac živi u Hamburgu i drži se svih naputaka vlasti. “Razumijem da je mnogima dosadno doma, stalno moraju razgovarati sa ženom i djecom, roditeljima, ali osmislite si dan, igrajte igrice, vježbajte...”
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. ožujak 2020. 13:30

Od njemačkog ujedinjenja, ne, od Drugog svjetskog rata, naša se zemlja nije našla pred takvim izazovom pri čemu sve ovisi o našoj zajedničkoj akciji u solidarnosti, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u televizijskom obraćanju javnosti, a među inima, pozorno ju je gledao i slušao bivši hrvatski reprezentativac Ivan Klasnić, koji živi u Hamburgu.

Ivan Klasnić (40) kao sportaš, ali i već zbog svoje životne drame, tri presađivanja bubrega i povremenih nus-pojava od lijekova protiv odbacivanja organa, živi posebno discipliniranim životom, pa mu najnovije mjere ograničavanja socijalnih kontakata manje teško padaju nego “običnom svijetu”.

- Sigurno. Ne mogu baš reći da mi je lakše, ali sam više svjestan rizika. I svatko mora biti svjestan - rekao nam je bivši napadač St. Paulija, Werdera, Nantesa, Boltona i Mainza.

View this post on Instagram

Hallo, Ich bin einer von denen, die man Risikogruppe nennt. Leider ist mein Immunsystem nicht so stark wie deins, dass könnte an der Tatsache liegen das ich mehrere Nierentransplantationen hinter mir habe! Bitte sei nicht so ignorant und beherzige die aktuellen Regeln. Die Mediziner und das Krankenpersonal sind am Limit. Machen wir ihnen nicht unnötig noch mehr Arbeit. Halo, ja sam jedan od onih koji spadaju u rizičnu grupu. Na žalost moj imuni sistem nije tako dobar kao tvoj, što je sigurno posljedica moje tri transplantacije bubrega! Molim te nemoj ignorirati novonastalu situaciju i pokušaj se držati pravila. Liječnici i sav bolnički personal su dosegli svoj limit, nemojmo im praviti još vise nepotrebnog posla!!! #flattenthecurve #keepcalm #stayhome #stayhealthy #killer . PHOTO: 17.10.2017.

A post shared by Ivan Klasnic (@ivanklasnic17) on

- Ima raznih teza za ovaj virus, ali moramo svi biti svjesni da Covid-19 ubija. Ima i drugih virusa od kojih umire puno ljudi, ali za starije i one s lošijim imunološkim sustavom ovaj je najgori. Zato svi moraju shvatiti da treba ostati kući, ne treba na kavu. Možda prošetati kratko, ali ne se družiti s prijateljima, jer ne znaš nikad tko ima virus. Mladi nose virus, a nemaju simptome i mogu ga prenijeti svima, pa i starijima, a to je najgore - u jednom nam je dahu izgovorio nogometaš s 41 nastupom i 12 pogodaka za Hrvatsku.

- Moramo se svi ozbiljno zapitati što hoćemo u životu. Razumijem da je mnogima dosadno doma, stalno moraju razgovarati sa ženom i djecom, roditeljima, ali neka se druže s obitelji, osmisle dan, igraju igrice, rade sportske vježbe, izađu u vrt ili dvorište. Bit će dana za stare navike.

Najvažnije je, ističe Klasnić, misliti na druge.

- Ako vi nemate virus, ne znači da ne trebate misliti na druge. Ako ste se testirali i zdravi ste, idite pomoći ljudima u susjedstvu kojima treba pomoć. Imamo Instagram, Facebook i druge mreže, ljudi mogu tražiti pomoć, zvati, pa je lakše i dobiti. Ne smije se biti sebičan pa razmišljati, joj, nisam odigrao kladionicu, nisam bio ovdje, nisam ondje...

Klasnić je najozbiljnije shvatio mjere, a u četvrtak ujutro se “malo provozao gradom”.

- Išao sam, ali ne treba ni to, treba smanjiti i vožnje na najmanju moguću mjeru. Možda je ova pandemija znak da našem planetu treba malo svježeg zraka. Nekima će sigurno biti teško držati se propisanih mjera, ali ponavljam, treba misliti na druge, ne samo na sebe. Treba misliti na bolesne, nemoćne, jer ako se stajalište ne promijeni, brzo će se zaraza proširiti i nastat će teški problemi svima.

Klasnić apelira “neka svatko za sebe odluči da neće sljedeća dva ili tri tjedna van” i nudi “zanimaciju”.

- Idite na YouTube, gledajte snimke hrvatske reprezentacije ili golove Messija, Ronalda ili Škera, 50 puta ako treba. Da, da, gledajte i našu utakmicu s Turskom iz Beča, nikad ne znate, možda sljedeći put drukčije završi - šali se Ivan spremno i na svoj račun s ponajvećom boli poklonika “vatrenih”.

U Hamburgu Ivan Klasnić živi s partnericom Madlen i šestomjesečnom kćerkicom Ivom. Kći iz braka s Patricijom, Fabienne Coleen, udaljena je sedam minuta pješice, tako da se vide često.

- Ujutro smo cura i ja malo uživali, igrali se s djetetom, velika kćer je otišla k mami, možda će nam poslijepodne opet doći pa ćemo se igrati u dvorištu.

Kad se ne igra s djecom, Ivan “čisti po kući”.

- Radim generalku, ima puno stvari koje moram premjestiti, počistiti, nešto popraviti, nađem si posla svaki dan. Tako bi trebali svi - poručio je Klasnić.

Linker
01. svibanj 2024 08:27