Nenad Dugi / CROPIX CROPIX
INSAJDERSKE INFORMACIJE

BIVŠI VATRENI ZA SN OTKRIO IME NOVOG DINAMOVCA NA METI BAYERNA 'On je odavno bacio oko na njega, a na radaru im je još jedan igrač iz Hrvatske!'

MIROSLAV KLOSE Bivši suigrač Jurica Vranješ ima samo riječi hvale za najboljeg strijelca svjetskih prvenstava i novog pomoćnika trenera Bayerna Hansija Flicka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. svibanj 2020. 10:07

Najbolji strijelac svjetskih prvenstava Miroslav Klose (41) potpisao je jednogodišnji ugovor s Bayernom kao pomoćni trener Hansiju Flicku i to od početka sljedeće sezone. Klose, koji je zabio rekordnih 16 golova na svjetskim prvenstvima i osvojio naslov svjetskog prvaka s Njemačkom 2014., bio je trener mlade momčadi Bayerna zadnje dvije godine otkako je otišao u igračku mirovinu 2016.

Klose će kao pomoćnik posebno raditi s napadačima bavarskog kluba, legenda u legendarnom klubu, dobra priča, zar ne? O Kloseu smo jučer popričali s bivšim hrvatskim reprezentativcem Juricom Vranješom, koji je za Vatrene odigrao 26 utakmica. Postoji debeli razlog zašto smo baš za sugovornika izabrali Vranješa...

Ponosni Poljak

- Miroslav Klose i ja smo obiteljski prijatelji. Baš prije nekog vremena smo se čuli, kazao mi je; ‘Jurice, izgleda da ću biti pomoćni trener u Bayernu’. Eto, to se i dogodilo, sretan sam zbog njega, kad je postalo službeno, odmah sam mu čestitao - kazao nam je u uvodu Vranješ.

BERLIN, GERMANY - JULY 15: Miroslav Klose celebrates during the German team victory ceremony on July 15, 2014 in Berlin, Germany. Germany won the 2014 FIFA World Cup Brazil match against Argentina in Rio de Janeiro on July 13.  (Photo by Markus Gilliar - Pool /Getty Images)
Markus Gilliar - Pool /Getty Images

Jurica nam je ispričao kako je počelo veliko prijateljstvo...

- Klose je došao u Werder praktički u isto vrijeme kad i ja, u sezoni 2004./05., on je stigao iz Kaiserslauterna, ja iz Stuttgarta. Odmah smo ‘kliknuli’. Tako da su od prvog dana počela naša zajednička druženja, obiteljska. S obzirom da je Poljak, više se družio s nama, Slavenima, Klasnićem, Tošićem... Recimo, baš se moglo vidjeti da je Poljak, nitko mu nikada ne bi mogao kazati da je Nijemac. Recimo, sa svojom suprugom je kod kuće uvijek pričao na poljskom jeziku. Tako da je od tada do danas ostalo naše prijateljstvo. Recimo, trebao je Miro doći kod mene na ljetovanje u Opatiju s obitelji. Nažalost, nešto mu je iskrsnulo pa nije mogao doći. Ali ima vremena...

Priča nam Vranješ da Klose jako voli - pecanje.

- Odlazili smo skupa na pecanje, u Bremenu postoji jedno jezero gdje smo stalno pecali. Kad se radi o nogometu, Klose i ja smo super funkcionirali u svlačionici i na terenu. Nogometno je eksplodirao u Werderu, onda je krenula njegova reprezentativna priča, velika karijera. Inače, kao čovjek je super, ugodno se s njime družiti i razgovarati. I kad je igrao u Laziju, stalno smo bili u kontaktu. Kad je 2016. godine preuzeo Bayernovu momčad U-17 smo i surađivali, s obzirom da sam ostao u nogometu, pratim mlade igrače, skautiram, bavim se menadžerskim poslom.

Veli nam Vranješ da se Klose uvijek raspitivao za mlade hrvatske nogometaše.

- Za Klosea uvijek samo mogu kazati riječi hvale, ne samo zbog toga što je obiteljski prijatelj. Kad treba nešto pomoći, on je uvijek tu, samo ga nazovi i sve će napraviti kako bi pomogao.

Svakako će biti zanimljva činjenica da će Klose sad raditi s još jednim velikim igračem, još jednom legendom Bayerna, također Poljakom Robertom Lewandovskim.

- To je zaista jako, jako zanimljiva priča. Eto, prije nekoliko dana Klose je izjavio da je Lewandovski puno bolji igrač od njega, čak i onda kad je on bio na vrhu vrhova.

MUNICH, GERMANY - JUNE 05: Team coach Miroslav Klose of FC Bayern Muenchen U17 is pictured during the B Juniors German Championship semi final leg one match between FC Bayern Muenchen U17 and 1. FC Koeln U17 at FCB Campus on June 05, 2019 in Munich, Germany. (Photo by Alexandra Beier/Getty Images for DFB)
Alexandra Beier/Getty Images for DFB

Jurica Vranješ nam je kazao za koje se hrvatske igrače rasptivao Miroslav Klose.

- Kad sam Josipa Brekala vodio u Wolfsburg, Klose je već bio trener u Bayernu. Tada sam mu ga preporučio, a on je tada slao skaute koji su gledali Brekala. Sad ga itekako zanima Joško Gvardiol, kojeg je gledao na onoj utakmici Lige prvaka mladih kad je Dinamo izbacio Bayern. Na Gvardiola su ljudi iz Bayerna već bacili oko i na onoj finalnoj utakmici U-23 momčadi u Engleskoj kad su Bavarci pobijedili Modre s 2:0. Naravno, znaju u Bayernu da Dinamovi igrači nisu jeftini, a Bayern baš nije poznat po tome da će za tako mladog igrača iz škole dati 5 ili 6 milijuna eura. Radije će ga pustiti da proigra u Dinamu, pa će ga onda kupiti, nema veze što će tada cijena biti 20 ili 30 milijuna eura. Inače, na radaru Bayerna je i mladi 16-godišnji igrač Rijeke Franjo Lazar - zaključio je Vranješ.

Nije mangup, ali vjerujem da će uspjeti u novoj ulozi

Kad smo ga pitali kako će se snaći u prvoj momčadi Bayerna na novoj funkciji, Vranješ nam je kazao.

- S obzirom da smo dugogodišnji prijatelji, mogu vam kazati da je on jednostavno predobar čovjek! Hoće li to biti dosta za Bayern, ne znam. Ili možda u Bayernu ipak trebaš biti - mangup? Ipak, s obzirom da je četiri godine već radio u Bayernu, možda je shvatio kako se treba ponašati u velikom klubu, da nije sve u dobroti. On jako dobro poznaje sve te igrače Bayerna. Možda ga je Bayern promovirao u pomoćnika kako bi bio što bliži s igračima. Jer i trenera Flicka svi hvale, kažu da je blizak s igračima, pa mu je bio potreban još jedan čovjek sličan njemu. Iako su i naši Niko i Robi imali odličan odnos s većinom igrača. Konačno, Flick i Klose su skupa surađivali u reprezentaciji Njemačke. Hoće li sve ispasti dobro, vidjet ćemo... Ja vjerujem i nadam se da hoće.

KLOSE PO KLUBOVIMA

Lazio 171 utakmica

63 pogotka

35 asistencija

Bayern 150 utakmica

53 pogotka

27 asistencija

Kaiserslautern 147 utakmica

53 pogotka

25 asistencija

Werder 132 utakmice

63 pogotka

47 asistencija

Linker
07. svibanj 2024 07:12