Damir Krajac / CROPIX
DINAMOV KRVNIK

Bjelica: Hrvati me otkriju svakih 10 godina, a imam preko 250 utakmica na klupi

Ja sam krenuo od treće lige, skoro dna, jer to mi je bila jedina šansa da se probijem i nije me bilo sram, iako sam znao da sam kapacitet za veće domete - tvrdi Osječanin
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 23. kolovoz 2013. 14:59

Kad već ne može Osijek, neka bude jedan Osječanin među 32 trenera u Ligi prvaka, poručivali su Nenadu Bjelici, treneru bečke Austrije, nakon 2-0 u prvom dvoboju doigravanja s Dinamom njegovi osječki prijatelji, među kojima i puno ‘dinamovaca’ kod kojih su se lomile emocije.

- Moj bivši trener Otto Barić jako se pohvalno izrazio o meni jer zna koliko je teško strancu u Austriji zadobiti povjerenje, a pogotovo dobiti prigodu u Beču. Ja sam krenuo od treće lige, skoro dna, jer to mi je bila jedina šansa da se probijem i nije me bilo sram, iako sam znao da sam kapacitet za veće domete. Bio sam svjestan da se moram dokazivati kako bih došao do ovoga gdje sam danas, na korak do Lige prvaka. Iza mene su godine velikog rada i svakodnevnog usavršavanja, razumijevanja i odricanja moje obitelji - otvorio nam se Bjelica iz autobusa koji je vozio njegovu momčad u četvrtak ujutro iz Zagreba u Klagenfurt, gdje ga u subotu čeka dvoboj s bivšima, Wolfsbergerom iz St. Andräe.

Novo uskrsnuće

- Ja znam koliko ulažem u sebe, ali ispada da uskrsnem, budem otkrivan svakih 10-ak godina. Prvo kao povratnik u Osijek, pa igrač za reprezentaciju, sada kao trener, iako imam preko 250 utakmica na klupi, mislim da je to više i od Jurčića, a pogotovo od Bilića ili Štimca. Svjestan sam i te kako da nam predstoji još 90 minuta do cilja, Dinamo je opasan s Jurčićem ili bez njega - dodao je 42-godišnji diplomant HNS-ove Akademije. Mogao bi prof. Mihačić pogaziti svoje principe pa mu dati diplomu već potvrdi li ulazak u Champions League...

Šalu na stranu, smjenu starijeg kolege i moguće efekte tzv. pozitivnog šoka, ako takav u Maksimiru uopće postoji s obzirom da je ovaj film viđen već bezbroj puta, Bjelica ovako komentira:

- Ne znam statistiku nakon naprasnih stručnih promjena, no novi čovjek novom energijom može pomoći momčadi. Mi ćemo se usredotočiti na svoju igru. Najvažnije nakon 2-0 mi je da je moja momčad vidjela da se protiv Dinama može igrati, da ga se može raniti, no moramo i sljedećeg utorka biti ozbiljni.

Bjelica će u subotu pokraj Klagenfurta rotirati momčad:

Podcjenjivanje Austrije

- WAC će nas dočekati na nož, toga sam svjestan. Moj bivši klub je posljednji na tablici sa dva boda, nije imao ni sreće, ali to je odlično posložena momčad. Navikao sam da se austrijska liga podcjenjuje, kao da mi koji tamo živimo i radimo uzalud ističemo kako je to organiziranija i jača liga od HNL-a, jer se na nikoga, pa ni na zadnjega, ne može s pola gasa kao u hrvatskoj ligi.

Bjelica se odlično snašao u ulozi ‘austrijskog Guardiole’, nije pokvario što je bilo dobro, nego još i poboljšao:

- Austria je ozbiljan klub i ozbiljna momčad, nije slučajno prošle sezone potukla sve rekorde osvojivši 82 boda u 36 kola. Zato sam zahvalan na ostavštini bivšem treneru Peteru Stögeru, naslijedio sam momčad za respekt, a ne podcjenjivanje.

Kad se govori o podcjenjivanju, Bjelica u prvom redu misli na medije i posredno navijače. Glede taktike je napravio maksimum:

- Imali smo sreće u završnici poluvremena, ali to je dio našeg posla. Neke prijašnje utakmice nismo imali sreće. Na poluvremenu sam naglasio da je Dinamo momčad kojoj možemo parirati. Tražio sam da krenemo prema naprijed ambicioznije, okomitije, da ne respektiramo previše domaćina, da vjerujemo u sebe bilo je najbitnije. I to drugo poluvrijeme je bila naša igra.

Golovi kao plod igre

Austrijski komentatori bili su iznenađeni Leovcem na lijevom boku umjesto suspendiranog Suttnera:

- Ja ga gledam svaki dan na treningu i za mene nije iznenađenje. Jedini mu je problem što mu je konkurent najbolji austrijski lijevi bočni...

Bjeličin taktički plan bila je neutralizacija Dinamove igre.

- Željeli smo zatvaranjem sredine onemogućiti pravodoban protok lopti na bokove, u većini slučajeva nam je uspjelo, osim s Pivarićem, Fernandesom i Soudanijem u nekoliko navrata. No, to je normalno, nikad se ne može suparnika 100 posto limitirati. Dakako, išlo nam je na ruku Rukavinino isključenje, no drago mi je da su oba gola plod igre, što je potvrda da sam kao trener na pravom putu - poručio je Bjelica.

Linker
29. rujan 2024 10:18