Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
MALA OSVETA ZA KUP

BJELICA ZA SN O SLAVLJU PROTIV RIJEKE, POJAČANJIMA, STANJU U SVLAČIONICI I EUROPI 'Iznenadili su me zbog mog neznanja. Za njih uopće nisam čuo'

NENAD BJELICA Dinamov trener uspješno je odradio posao u Superkupu protiv Rijeke
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 15. srpanj 2019. 17:35

Jutro nakon što je Dinamo osvojio novi trofej na početku sezone, naravno, u Maksimiru je bilo jako lijepo. Znate onu, ako se po jutru dan poznaje... Trener Nenad Bjelica nudio je zadovoljno lice, onakvo kakvo je pobjednički trener imao uglavnom cijele protekle sezone.

- Bilo nam je vrlo važno osvojiti ovaj trofej Superkupa. Rijeka nam je uzela Kup, trofej koji smo također željeli. Zbog toga je ova pobjeda, da tako kažem, mala, slatka osveta. I naravno, dobar početak sezone. Prošlo je dosta godina otkako je Dinamo posljednji put osvojio Superkup, a eto, sad je opet u Zagrebu. Zbog toga smo svi jako sretni i zadovoljni - kazao nam je u uvodu Bjelica.

Priča nam trener da ogled s Rijekom nije bio za Dinamo ni blizu revijalne utakmice.

- Baš smo je jako željeli dobiti da bismo u sezonu zakoračili uspješno, a s druge strane da bismo se revanširali za poraz u Kupu.

Boriti se protiv riječkog bunkera Modrima nije bilo jednostavno. Što je Bjelici pokazala utakmica? Hoće li možda Modri imati problema sa suparnicima koji će se uvući u oklop kao kornjača?

- Nije lako igrati protiv dobro organizirane momčadi kao što je Rijeka, stvarno su se dobro branili, ali imaju i kvalitetu za takvu vrstu igre. Oni su nakon Dinama najbolje što postoji u hrvatskom nogometu. No mi smo bili strpljivi, znali da će nam strpljenje biti iznimno važno. Čekali smo svoju šansu i dočekali smo je. Ni nakon toga se Rijeka nije nešto previše otvorila. Mi se, jednostavno, moramo početi privikavati na takve utakmice, možda će već ove europske utakmice biti takve. Ova nam je utakmica poslužila kao dobar trening i pokazatelj kako igrati protiv takvih momčadi.

Prebacili smo onda razgovor na ovaj ljetni prijelazni rok, jedan od najmirnijih posljednjih godina: otišao je Rrahmani, a došao Pinto. I to je to... Prvenstvo za Dinamo počinje u petak, slijedi i prva europska utakmica. Hoće li biti nekih problema?

- Meni to uopće ne smeta. Bit ću sasvim iskren: mi nismo imali neka velika očekivanja od prijelaznog roka. Imamo jako dobru momčad i jako dobre igrače; uopće nema potrebe za nekim velikim promjenama. Odmah smo na početku kazali da ćemo tražiti lijevog beka, i dalje ga tražimo. A bude li nekih odlazaka iz momčadi, ta ćemo mjesta popunjavati drugim igračima koje imamo u kadru. Ovog trenutka iz Dinama nije otišao nitko osim Rrahmanija, pa nema potrebe za novim igračima. Zbog toga je ovaj prijelazni rok miran. Ali mi smo velik dio posla napravili prošlo ljeto, kad smo imali 13-14 promjena. Nije dobro svake godine raditi takve promjene. Dobro dođe ponekad malo mira kad su transferi u pitanju.

Hoće li doći taj Urugvajac Ricca, lijevi bek iz Malage?

- To nije moj dio posla. Radi se na dovođenju lijevog beka, vjerujem da ćemo ga uskoro imati u svlačionici. Nije Ricca jedini, imamo još nekoliko imena. Znate, moramo gledati sve aspekte, financijske, igračke, godine nogometaša...

Može li se pojaviti neko nezadovoljstvo kod nekih igrača koji su imali prilike otići, a ostali su? Recimo kod prvog vratara reprezentacije Dominika Livakovića?

- Nemam taj dojam. Livi je imao težak tjedan kad je došla ta ponuda iz Francuske. Međutim, ovaj se tjedan maksimalno konsolidirao, fokusiran je na rad. Sasvim je normalno da takva situacija malo uzdrma igrača, jer ipak se radi o velikim novcima. Ali svi su oni sretni i zadovoljni u Dinamu, a Dinamo je zadovoljan njima. Vjerujem da tu neće biti velikih problema. Pa recimo, piše se i govori dosta o Gojakovu odlasku, a protiv Rijeke je odigrao dobru utakmicu, zabio je odlučujući pogodak, pokazao je da će u ovoj sezoni, ako ostane, biti naš velik adut.

Kako stoje stvari s Danijem Olmom, jeste li u kontaktu sa Španjolcem?

- U kontaktu smo, ali ja ništa ne pitam o mogućem transferu. Mene zanima njegov povratak i teren; sve ostalo radi klub i njegovi ljudi. Olmo se vraća u srijedu, a u četvrtak će biti na treningu. Što će se dalje događati, to stvarno ne znam.

Uskoro počinje europska sezona. Koliko je vas iznenadila pobjeda gruzijskog Saburtala protiv Šerifa?

- Malo me iznenadio taj rezultat. Međutim, iznenadio me zbog mog neznanja! Nisam poznavao tu gruzijsku momčad. Doduše, nisam poznavao ni Šerif, ali klub koji vodi Zoran Zekić puno je poznatije ime. Iskreno, prije ždrijeba za Saburtalo nisam čuo uopće. Zato sam ostao iznenađen rezultatom, ali prema onome što smo vidjeli na toj utakmici, Saburtalo je bio apsolutno bolja momčad. Trebat će biti maksimalno koncentriran u tim utakmicama, tko god igrao protiv nas. Iako su na gostovanju Gruzijci dobili s 3:0, bliska nam prošlost pokazuje da i takav rezultat zna biti nedovoljan. Zato mi gledamo obje momčadi, pripremamo se za njih, pa ćemo vidjeti tko će nam biti protivnik - zaključio je Bjelica.

Lovro Majer izaći će jači, bolje višak agresivnosti nego manjak

Pitali smo Bjelicu je li mu žao Lovre Majera, koji je u samo tri minute dobio dva žuta kartona, pa je morao brzopotezno iz igre.

- Je, baš mi je krivo. Intenzivno sam razmišljao da zaigra od početka. Međutim, s druge strane Kadzior je jako dobro izgledao u pripremama, ima mnogo više minuta u nogama nego Lovro. Procijenio sam da Lovro neće biti spreman za više od 35 do 40 minuta, a budući da smo na terenu imali Ademija, za kojeg nismo znali hoće li utakmicu odigrati do kraja, nisam želio riskirati. To je razlog zašto nije krenuo od starta. Kartoni? Bože moj, mladost - ludost, događa se to premotiviranim igračima. Sigurno će naučiti iz ovoga, izaći će jači. Bolje višak agresivnosti nego manjak. Ništa mu ni najmanje ne zamjeram.

Što ste Majeru kazali nakon utakmice?

- Zagrlio sam ga i pružio potporu. Bio je plan da igra u petak protiv Lokomotive, sad ne može, ali dobro, imat će puno prilika tijekom sezone. Za sve će biti puno minuta, svi vi znate kako ja radim, tako ću nastaviti i ove sezone - kaže Bjelica.

Do kraja ovog tjedna odluka o mladima za posudbe

Tko će od mladih igrača na posudbu?

- To ćemo znati do kraja ovog tjedna, dotad ćemo odlučiti tko, što i kamo. Ovaj će tjedan još trenirati s nama, a u subotu ćemo imati jednu prijateljsku utakmicu, najvjerojatnije protiv Dubrave, da bismo sve ostavili u natjecateljskom ritmu. Tu će svi oni još jednom dobiti prigodu. Nakon te ćemo utakmice odlučiti tko ostaje s nama u prvoj momčadi, tko ide u B momčad, a tko ide na posudbu. Mladi igrači trebaju igrati, dobiti potrebne minute da bi se razvijali onako kako se trebaju razvijati.

Ima li tko osim Gvardiola koga biste željeli zadržati?

- Vidjet ćemo. Zadržao bih ja sigurno još nekoga, ali moram razmišljati o razvoju tih momaka, ne mogu misliti samo na sebe. Neću nekoga zadržati pa da onda dobije tri puta po 45 minuta. To nije dovoljno za razvoj igrača, u tim godinama svi oni moraju igrati, to je najvažnije. Gledat ćemo interes kluba i igrača, ne moj osobni interes. Vidite koliko igrača imamo u veznoj liniji, tu su Ćuže, Franjić, Gjira, Đurasek... A tu smo, praktički, puni. Tako da je teško očekivati da će oni dobiti pravu minutažu, koju će dobiti u B momčadi ili na posudbi u nekoj drugoj prvoligaškoj momčadi.

Linker
23. travanj 2024 19:41