Ronald Gorsic / CROPIX
TRENERSKI VELIKANI

Blažević otkrio: 'Bokšića sam uvjerio da Šuker misli sve najbolje o njemu...'

Najviše sam problema imao s Draženom Petrovićem koji je po dolasku u Zagreb bio poseban, drugačiji, ispričao je legendarni trener Cibone Mirko Novosel
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 27. studeni 2013. 13:11

Miroslav Ćiro Blažević, Mirko Novosel i Ratko Rudić, tri naša ponajbolja živuća trenera, sudjelovali su u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu na promociji knjige “Biti trener” mlade zadarske autorice Dajane Jašić.

Dvjestotinjak studenata oduševljeno je saslušalo trenerske velikane, koji su im na popularan način pričali o izazovima i problemima trenerskog posla. ‘Studoši’ su ih nagradili ovacijama, jednako kao i autoricu koja je u knjizi stručno i zanimljivo obradila ulogu trenera u sportu kroz formu intervjua, razgovarajući sa 24 istaknuta trenera. Osim nazočnog “trija fantasticus”, pričala je s Ivićem, Kostelićem, Petrovićem, Skansijem...

Ne nužno najbolji, ali najstariji, time valjda i najmudriji, kao što je to natuknuo moderator Božo Sušec, govorio je nadahnuti Ćiro. Krenuo je u svom tipičnom stilu starog Casanove:

Jedini autoritet je znanje

- Teško mi je biti realan i govoriti o ovoj odličnoj knjizi kad sam zaljubljen u autoricu (u usporedbi s Ćirom doslovno je Lolita, plavokosa i zgodna, nap. p.).

Nastavio je zatim ozbiljno apostrofirajući bit trenerskog posla:

- Znanje je jedini autoritet. Igrače koje trener vodi ne treba pokoriti kao što to meni često imputiraju. Znali su za mene govoriti da silom uvodim autoritet kao u “slučaju Cvitanović” 1998., no to nije presudno. Igrače moraš uvjeriti da znaš što radiš i tada će te sami slijediti - dodao je Ćiro.

- Nije istina - branio se Ćiro od Sušecovih podbadanja da je na nebitnim igračima ‘trenirao strogoću’.

U svom je stilu, priznao je i sam, ponudio i jednu posebnu metodu u stvaranju kohezije momčadi koja je jako bitna. Ako nije baš pedagoška, sigurno je učinkovita:

- Morate nekad i lagati, na taj sam način, na primjer, Alena Bokšića morao uvjeriti da Davor Šuker misli sve najbolje o njemu, a to baš i nije bio slučaj...

Ćirino “učiti, učiti i učiti” parafrazirao je i Mirko Novosel, čovjek koji je od autorice prozvan trenerom-menadžerom, prvim na našim prostorima:

Vikanje na Ćosića

- Uči, obrazuj se, usavršavaj se. Velika mana mnogih naših trenera koji od vrhunskog igrača žele postati vrhunski treneri je to što se ne žele vratiti na početak. Kao vrhunski igrači odmah misle da su i vrhunski treneri. A to nije tako, treba kretati od nule.

Trener je, prije svega, vrhunski psiholog, dodao je Novosel:

- Najviše sam problema imao s Draženom Petrovićem koji je po dolasku u Zagreb bio poseban, drugačiji. Kad je shvatio, direktno preko brata Ace, da sam mu ja najbolji prijatelj, vraćao mi je to na najbolji mogući način. Ima još jedan primjer, jednom je veliki Krešo Ćosić bio najgori na terenu na jednoj utakmici i ja sam mu nakon toga skinuo sve svece s nebesa. Poslije je uvijek bio najbolji na terenu. S druge strane, Draženu Dalipagiću nisi smio pokazati prst, jer bi istog časa potonuo...

U spomenutoj je knjizi autorica zapisala jednu znakovitu Dalipagićevu opasku o Novoselu kao treneru:

- On je čovjek koji je od nas 10 “totalnih idiota” na terenu napravio vrhunsku momčad.

Linker
04. svibanj 2024 04:27