Rijeka
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
KRIZA AKTUALNOG PRVAKA

BLIJEDA JESEN AKTUALNOG PRVAKA! NEIZVJESTAN PRIJELAZNI ROK, ALI BUDUĆNOST NA RUJEVICI Hoće li Matjaž Kek dočekati kraj sezone na klupi Rijeke?

Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 19. prosinac 2017. 11:43

Nogometaši Rijeke uvjerljivom su pobjedom 3-0 protiv Rudeša zaključili najuspješniju kalendarsku godinu u klupskoj povijesti. No, očekivano slavlje protiv posljednje plasirane momčadi prvenstva tek je ublažilo blijedu polusezonu momčadi koja brani dvostruku krunu.

Od aktualnih prvaka definitivno se očekivalo više ove jeseni. “Bijeli” su prošle sezone na zimski odmor otišli kao vodeća momčad prvenstva sa šest bodova prednosti ispred Dinama nakon što su u prvih 20 kola izabranici Matjaža Keka čak 16 puta odnosili puni plijen, a preostala četiri susreta podijelili bodove sa suparnikom.

Godinu dana poslije na Rujevici je situacija potpuno drugačija. Rijeka je četvrta iza Osijeka, Hajduka i vodećeg Dinama za kojim zaostaje čak 15 bodova. Bijeli imaju 17 bodova manje u odnosu na prošlu polusezonu nakon jeseni u kojoj su upisali čak sedam poraza.

Predsjednik Rijeke, Damir Mišković, pokušao je ovog ljeta zadržati šampionsku momčad na okupu, ali odlaskom Andrijaševića, Ristovskog i Bezjaka “bijeli” su izgubili šampionski gard. Krajem listopada i početkom studenoga upisali su četiri uzastopna prvenstvena poraza koja su pokopala prvenstvene ambicije, a u istom je razdoblju uslijedio i poraz protiv Austrije kojim su pokopane nade u europsko proljeće.

Opatija, 141217.
Konferencijski park 25/7, hotel Camellia. Okrugli stol s temom Modela financiranja hrvatskog sporta.
Na fotografiji: Damir Miskovic, predsjednik HNK Rijeka.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Od tri fronta, “bijelima” je ove sezone preostao tek onaj u Kupu pa egzodus, koji je Mišković ljetos uspio spriječiti, prema svemu sudeći ove zime postaje neizbježan. Na listi imena koja napuštaju Rujevicu spominju se Gavranović, Maleš, Vešović, Bradarić, Prskalo, Kvržić...

Prije utakmice s Rudešom klub je napustio Florian Matei koji se, istini za volji, nikad nije uklopio u Kekove planove. Rumunj je otišao, iako službeno još nema novi klub. No, puno veći udarac za “bijele” predstavljat će gubitak Marija Gavranovića. Švicarski reprezentativac, kojemu ugovor istječe na ljeto, još u rujnu je obećao vjernost Dinamu i premda često naglašava da taj transfer još nije siguran, ne niječe da sljedeće godine neće nositi bijeli dres.

Poput Gavranovića, ni Marko Vešović nije prihvatio produljenje ugovora, ali njegova budućnost nije neizvjesna. Crnogorski reprezentativac je nakon ogleda s Rudešom potvrdio prelazak u redove poljske Legije koja je ponudila dva milijuna eura. Ključnu ulogu u transferu odigrao je nekadašnji direktor Dinama Romeo Jozak koji sada trenira vodeću momčad poljskog prvenstva. No, Vešović nije jedini igrač Rijeke koji zanima Jozaka. Put Legije mogao bi i Mate Maleš koji ima ugovor do lipnja 2019., ali na Rujevici su spremni izaći u susret igraču. U istu kategoriju ulaze Andrej Prskalo i Zoran Kvržić koji će, ako dođe neka ponuda, zasigurno napustiti Rujevicu.

Filip Bradarić je ljetos bio na korak od odlaska, ali nekadašnji veznjak Hajduka prihvatio je izazov borbe za Ligu prvaka i produljio ugovor. U međuvremenu je pronašao mjesto u reprezentaciji Hrvatske i njegov eventualni nastup na Svjetskom prvenstvu Rusiji zasigurno bi donio porast vrijednosti na tržištu te na Rujevici to uzimaju u obzir uoči zimskog prijelaznog roka. No, u trenucima kad se klupska blagajna ne prelijeva, dobra ponuda koja bi zainteresirala i Bradarića, koji ima svoje želje, mogla bi promijeniti početne stavove.

Ozbiljni klubovi koji imaju ambicije u zimskom prijelaznom roku ne rasprodaju momčad. Rijeka koja je u fazi promjene vlasničke strukture, koja nažalost u ljetnom prijelaznom roku nije napravila dobar posao, trenutačno je u specifičnoj situaciji koja ne dopušta kockanje kojemu je ovoga ljeta pribjegao Mišković. Ove zime svaki ozbiljniji upit za igrače bit će razmotren i čistka u svlačionici je najavljena, a ključno je pitanje hoće li nakon svega ostati i Kek.

Linker
06. svibanj 2024 19:07