REUTERS/Antonio Bronic
CIJENA? PRAVA SITNICA

BLISKI DALIĆEV SURADNIK OTKRIO KOME OLMO MOŽE ZAHVALITI ZA VELIKU ČAST 'Do prije nešto više od godine dana uopće nisu znali za njega...'

Trener Nenad Bjelica i Marko Vukelić, zamjenik sportskog direktora, o najnovijim ponudama za dinamovca u španjolskoj A reprezentaciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. studeni 2019. 09:10

Manchester City želi Danija Olma i spreman je Dinamu isplatiti odštetu od 40 milijuna eura već ovog zimskog prijelaznog roka! Ta vijest jučer se jučer proširila eterom. Naravno da je priča intrigantna, znači li to da novi španjolski reprezentativac i ponajbolji igrač Modrih ubrzo odlazi iz Maksimira? Dani Olmo bio je daleko najskuplji igrač Dinama u prošlom ljetnom prijelaznom roku, već se tada špekuliralo da napušta plavu svlačionicu, 21-godišnjeg Španjolca željeli su mnogi europski klubovi, ali nitko ga nije bio spreman platiti 40 milijuna eura.

Inače, zanimljiva je ta cifra od 40 milijuna eura... Nikada Dinamo nije službeno izvjesio tu brojku, ali se ona nekako počela provlačiti kao nekakva činjenica. Jer u neslužbenim kontaktima s ljudima iz Maksimira dalo se zaključiti da je baš ta cifra u ophodnji. No, a to je vrlo bitna činjenica u cijeloj priči, Olmo tada nije bio A reprezentativac Furije. Tako da bi se slijedom logike, ta cifra mogla i povećati. Što vjerojatno ne bi bio problem za bogate vlasnike engleskog prvaka.

U Barci četiri pozicije

Jučer smo na tu temu porazgovarali s trenerom Dinama Nenadom Bjelicom, koji se u poslijepodnevnim satima vratio iz Barcelone gdje je držao predavanja na Barceloninoj znanstvenoj akademiji, te u La Masiji.

- Vidite, svi govore o Daniju Olmu. Eto, da vam budem iskren, u ova dva dana koje sam proveo u Barceloni, baš svi su se raspitivali o Daniju. Nema onoga tko ga ne prati, a sad je postao i španjolski reprezentativac. Sve je to zapravo normalno, kad je on u pitanju - kaže nam Bjelica.

Pitali smo Dinamova trenera postoji li možda mogućnost da Barcelona vrati Olma. Jer i katalonski klub je u ljeto pokazivao itekakvo zanimanje. Naime, već kad je postao kapetan mlade U-21 vrste Španjolske, nakon utakmica koje je odigrao protiv Kazahstana i Crne Gore, zabivši sva tri pogotka za svoju reprezentaciju, španjolski mediji nudili su priču da se ove zime Olmo vraća u Barcu! Skauti Barcelone gledali su ga u tim susretima i oduševljeni viđenim odlučili su pripremiti ponudu koja će razoružati čelnike maksimirskoga kluba početkom ovog zimskog prijelaznog roka. Olma je osobno došao pogledati Ramon Planes, sportski direktor Barce.

- Ne, uopće nije nemoguće da se Olmo vrati u Barcelonu! Dani u tom sustavu u kojem igra Barcelona može igrati na četiri pozicije. Zašto ne?

Kad se radi o zanimanju Manchester Cityja, Bjelica kaže...

- Ovih dana je u Italiji bio održan “Transfer room”, gdje se nalaze klubovi, menadžeri, puno se priča o transferima. Tu se pojavljuju razne informacije. Ja nemam nikakvu, ali blizu je istine da će ove zime Olmo napustiti Dinamo.

NIKOLA JERKAN: Olmo dosta toga može zahvaliti hrvatskim novinarima

Dani Olmo danas igra prvu utakmicu sa španjolskom reprezentacijom, a prema Nikoli Jerkanu, suradniku Zlatka Dalića u stožeru Vatrenih, najzaslužniji što je tako su - hrvatski novinari. Jerkan, koji živi u Španjolskoj, rekao nam je:

- Često s ljudima iz nogometa u Španjolskoj razgovaram o Olmu. Do prije nešto više od godine dana Španjolci uopće nisu znali za njega, niti su ga pratili. O njemu se počelo pisati i govoriti tek kad su hrvatski novinari potencirali mogućnost da zaigra za hrvatsku reprezentaciju. Reagirali su nakon što je do Španjolske došla priča da postoji neki Španjolac kojeg Hrvati žele naturalizirati. Imam dojam da njihov izbornik U-21 nije imao neku veliku informaciju o njemu, niti su ga pratili - govori Jerkan i, dakako, ističe:

- Naravno da je Olmo zaslužio biti reprezentativac Šanjolske, ali bitan je početak, a on je na radar U-21 selekcije La Roje stigao tek kao odjek naše želje i potenciranja da igra za Hrvatsku. Isto tako na Euru U-21 prvu je utakmicu bio na klupi, nakon nakon što su je izgubili, dobio je šansu u drugoj. Puno se poklopilo okolnosti. No, praćenje Olma u Španjolskoj počinje od informacije da ga želi Hrvatska i dosta toga on može zahvaliti hrvatskim novinarima. Druga je stvar što je igrama u Dinamu i karakterom visoka klasa. Odrastao je već kao nogometaš, ima ozbiljnost, može igrati na više pozicija - zaključio je Jerkan.

Roscino, Rusija, 190618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Skaut hrvatske nogometne reprezentacije Nikola Jerkan razgovarao je s novinarima pred odlazak reprezentacije u Niznji Novgorod gdje gdje u cetvrtak igraju protiv Argentine
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Na pitanje može li Olmo igrati u Manchester Citiyu, Bjelica kaže:

- Naravno da Olmo može igrati u Manchester Cityju i Barceloni! On može igrati u svakom velikom klubu. Mislim, veliki je i Dinamo, govorim o najvećim i najboljim svjetskim ligama.

Sve nas zanima hoće li Dani Olmo debitirati u dresu Furije u kvalifikacijskoj utakmici protiv Malte.

- Nadam se da hoće. Zašto da ne? Mislim da će sigurno igrati jednu utakmicu, ili onu protiv Malte ili tri dana kasnije protiv Rumunjske. Meni bi bilo draže da igra danas, da ga španjolski izbornik Moreno poštedi onu drugu, kako bi bio spremniji za derbi s Hajdukom. Ali nije to na meni... Najvažniji je on, njegova premijera za Španjolsku - zaključio je Bjelica.

Cijena nije postavljena

Jučer smo na istu temu razgovarali i s Markom Vukelićem, zamjenikom sportskog direktora Dinama koji se nalazi u Amsterdamu, na forumu Whscout, platformi koja ima za pretplatnike sve klubove, a na njoj se gledaju sve utakmice na svijetu nakon prijenosa uživo. Tako se gledaju igrači na cijelom Globusu.

- Dani Olmo nema cijene, ali ako stigne adekvatna ponuda, ako se dogovorimo s zainteresiranim klubovima, normalno jest da Dani Olmo ode ovog zimskog prijelaznog roka. Eto sad su mi talijanski novinari u Amsterdamu kazali kako oni znaju da postoji interes Rome i Milana. Kazao sam im da postoji interes mnogo klubova. Nisam spominjao niti jedan klub. Kad se radi o Manchester Cityju, razgovarao sam s ljudima koji vode posudbe, ali nisam s Txikijem Begiristanom, direktorom, tako da o tome ništa ne mogu kazati, nemam informacija.

Na pitanje kako to da Olmo nema cijene, Vukelić nam je kazao:

- Mi nikada ne ističemo cijenu za naše igrače. Ako stigne ponuda koja zadovoljava klub, Olmo odlazi, kao i svi drugi igrači, u svakom drugom klubu. Dakle, ne postavljamo cijenu za Olma ili bilo koga drugoga, čekamo klub koji je zainteresiran i odlučujemo o ponudi. Sve drugo je kalkuliranje ciframa - zaključio je Vukelić, zamjenik sportskog direktora Modrih.

Eto, očito se približio rastanak Dinama i Olma. Strpljenje Dinama i novog španjolskog reprezentativca se isplatilo, na pomolu je najveći transfer u povijesti maksimirskog kluba.

Linker
02. svibanj 2024 03:22