AFP
LUDO TRANSFERNO LJETO

Bogataši iz Premiershipa potrošili rekordan iznos, tri puta više nego Bundesligaši!

Rastrošni Premierligaši ove sezone su na dovođenje igrača iskeširali nevjerojatnih 870 milijuna funti, ili milijardu i 180 milijuna eura! Toliko zajedno nisu potrošili drugo i treće plasirana liga na ljestvici (Serie A i Primera).
Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 02. rujan 2015. 17:58

U odličnom i vrlo iscrpnom članku britanski BBC analizirao je potrošnju klubova i europskih liga tijekom upravo završenog prijelaznog roka.

Toplo preporučamo da pročitate original, ali ako vam fali strpljenja za vas smo izvukli najzanimljivije činjenice. Za početak, to su brojke o ukupnoj potrošnji u ligama 'petice' tijekom ljeta.

Tako su rastrošni Premierligaši ove sezone na dovođenje igrača iskeširali nevjerojatnih 870 milijuna funti, ili milijardu i 180 milijuna eura! Toliko zajedno nisu potrošili drugo i treće plasirana liga na ljestvici (Serie A i Primera).

Naime, klubovi Serie A na transfere su potrošili 405 milijuna funti (549. mil eura), dok su klubovi vjerojatno najjače lige na svijetu, one španjolske, potrošili ravno 400 milijuna funta (543 mil. eura). Na četvrtom mjestu potrošača nalaze se poslovično štedljivi Nijemci s 290 milijuna utrošenih funti (393 mil. eura), dok se potrošačka groznica u Francuskoj u pravilu svodila na želje i mogućnosti katarskog PSG-a. U Ligue 1 je zato na kupovinu igrača izdvojeno 'tek' 220 milijuna funti (298 mil. eura).

Unutar lige 'pijanih milijardera', dakle one engleske, na pojačanjima se nije štedjelo prvenstveno u Manchesteru. Ironično, s obzirom na zagađenje medijskog prostora Unitedom i Van Gaalovim ostvarenim i neostavrenim željama, najviše love potrošili su gradski rivali iz Cityja. Na pogonu petrodolara nebeskoplavi su kupili Sterlinga iz Liverpoola za 62,5 milijuna eura i De Bruynea iz Wolfsburga za 74 milijuna. Nije se štedjelo niti na transferu Otamendija koji je City koštao 44,6 milijuna eura. Uz još par manjih transfera ukupna potrošnja na Etihadu penje se na zapanjujućih 200 milijuna eura.

Njihovi rivali s Old Trafforda na pojačanja su izdvojili 140 milijuna eura, ali se ta cifra penje gotovo na 190 u trenutku ispunjenja klauzula u određenim transferima. Tako bi transfer Martiala s inicijalnih 50 milijuna eura mogao doseći gotovo 80 milijuna ako tinejdžer iz Monaca ispuni visoka očekivanja Crvenih vragova.

U svakom slučaju, bilo je ovo dugo, ludo ljeto za Premierligaše koji su na igrače potrošili tri puta više nego je to bio slučaj u sezoni 2006/2007. Ovaj astronomski porast omogućen je ponajviše novcem od TV-prava koji čak i zadnjem klubu na ljestvici prvog razreda engleskog nogometa jamči 99 milijuna funti. Prvak, pak, dobiva više od 150 milijuna. Stoga, usprkos sumanutoj potrošnji klubovi u Engleskoj sve uspješnije balansiraju budžet te čak investiraju više nego ikad u razvoj igrača i različite nogometne akademije.

No, prije svega u transfere.

Linker
22. rujan 2024 05:30