REUTERS/Stephane Mahe
MUČNA BORBA ZA EURE

BORBA ZA NOVAC U SJENI VELIKE TRAGEDIJE! FRANCUZI TRAŽE CARDIFF DA PLATI ODŠTETU ZA SALU Evo što će se dogoditi Velšanima ukoliko ne ispoštuju dogovor

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. veljača 2019. 16:16

Dok se cijeli svijet emotivnim porukama oprašta od Emiliana Sale, 28-godišnjeg argentinskog napadača koji je 21. siječnja doživio zrakoplovnu nesreću u avionu Piper Malibu N264DB, Nantes i Cardiff pregovaraju oko novca koji premierligaš još nije isplatio za transfer Sale. Argentinac je ove zime za 17 milijuna eura prešao iz Nantesa u Cardiff, no za velški klub nikad nije zaigrao.

Novac za odštetu Velšani trebaju platiti u ratama u sljedeće tri godine, ali još nisu platili ništa. U Nantesu su nezadovoljni što se to još nije dogodilo, a u Cardiffu su se pak čudili što Francuzi toliko požuruju dok je potraga za Salinim tijelom još trajala.

Prva rata 6 milijuna €

- Moramo pokazati poštovanje prema obitelji. U tijeku je proces izvlačenja ostataka zrakoplova - kazao je predsjednik Cardiffa Mehmet Dalman i otkrio da je Nantes dostavio fakturu za prvu ratu za Salu u vrijednosti od šest milijuna eura.

Soccer Football - Cardiff City - Cardiff City Stadium, Cardiff, Britain - January 22, 2019  General view of tributes left outside the stadium for Emiliano Sala     REUTERS/Rebecca Naden
REUTERS/Rebecca Naden

Nakon Dalmanova intervjua u L’Equipeu, u četvrtak navečer je agencija Air Accidents Investigation Branch objavila da je iz olupine zrakoplova izvučeno tijelo. Nantes je sada pojačao pritisak i prijeti tužbom ako novac ne dobiju u sljedećih deset dana. Iz Cardiffa neslužbeno poručuju da će ispoštivati ugovor, ali da neće uplatiti novac sve dok ne istraže sve činjenice. Ne zna se ima li Cardiff osiguranje koje bi pokrilo trošak transfera.

- Pronalazak tijela obitelji donosi mir. Sala je bio uistinu krasan momak, tako ću ga se sjećati. Mislim da je bio spreman za Premier ligu. Malo se bojao izazova, ali bio je svjestan da mora pokušati napraviti taj korak. Nakon tragedije razmišljao sam o ostavci 24 sata dnevno, sedam dana tjedno - rekao je jučer menadžer Cardiffa Neil Warnock.

Football Soccer - FC Nantes v OGC Nice - France Ligue 1 - La Beaujoire Stadium, Nantes, France - 18/03/2017 - Nantes' Emiliano Sala in action. Picture taken March 18, 2017.  REUTERS/Stephane Mahe
REUTERS

Sedamdesetogodišnji trener nije htio komentirati situaciju oko plaćanja transfera, već je samo čestitao klupskom predsjedniku Dalmanu i izvršnom direktoru Kenu Choou.

- Ne mogu im biti zahvalniji, jer sve drže dalje od mene. Oni se bave time, a ja imam ionako dovoljno posla oko terena - kazao je Warnock.

Kompleksna situacija

Cardiff je nakon 25 odigranih kola u zoni ispadanja Premier lige s dva boda iza zasad sigurnog Burnleyja, a sada mu prijeti kazna ukoliko ne plati Nantesu prvu ratu transfera.

- Ako postoje jasni rokovi u ugovoru i oni se ne ispoštuju, klub može snositi posljedice. Cardiffu bi zbog toga mogli biti oduzeti bodovi. Situacija je vrlo kompleksna, jer se radi o ljudskoj tragediji i velikom novčanom iznosu. S Nantesove strane, oni su izgubili ključnog igrača, nisu dobili novac i to treba uzeti u obzir - naglašava Gianpaolo Monteneri, odvjetnik specijaliziran za sportsko pravo.

Osim oduzimanja bodova u Premier ligi, kao moguća sankcija za Cardiff ako ne plati odštetu spominje se i zabrana budućih transfera od strane FIFA-e.

Linker
25. travanj 2024 01:30