Getty Images
STROJ ZA GOLOVE

BOŽICA IGRA BOŽANSTVENO! SVI SE DIVE MOMČADI KOJA OVE SEZONE NIJE ZABILA SAMO DINAMU Mediji u euforiji: 'Oni bi čak mogli postati prvaci države!'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. listopad 2019. 17:07

Možda je netko nakon četvorke koju su u svom debiju u Ligi prvaka 18. rujna primili u Maksimiru, pomislio da su bili priča koja je trajala jedno ljeta, balon koji se brzo ispuhao. No Gian Piero Gasperini i njegovi momci nisu se obeshrabrili nakon potopa protiv Dinama, već su nastavili putem kojim su u Serie A krenuli prošle sezone. U nedjelju su dočekali Igora Tudora i njegov Udinese, do 21. minute bili u rezultatskom minusu, i onda do 83. gostima zabili čak sedam golova.

Nakon devet odigranih kola Atalanta je treća na ljestvici, Juventus ima tri, Inter dva boda više, a izdanje La Dee, Božice iz Bergama, protiv Udinesea toliko je impresionirala talijanske novinare da su počeli pričati i o mogućem osvajanju scudetta...

Bez šanse

- Ne - kratko i jasno poručio je Gasperini.

- Jedino se može dogoditi da Juventus izgubi titulu, ali onda su tu Inter i Napoli, kao i drugi takozvani veliki klubovi Roma i Milan, koji se možda nazivaju velikim više zbog toga što predstavljaju od onoga što pokazuju aktualnim rezultatima. Sve ovo što se dogodilo u prvih devet kola samo potvrđuje da se radi o vrlo teškoj sezoni na obje strane tablice - poruka je Atalantina trenera.

Božica je izjednačila svoju najveću pobjedu u elitnom rangu talijanskog nogometa, 7:1 svladali su i Triestinu u lipnju 1952. Očito im pašu klubovi iz regije koju u Hrvatskoj zovemo Furlanija-Julijska krajina. U devet kola postigli su 28 golova, od sezone 1992/93. u Italiji nije viđen tako moćni napadački stroj. Fabio Capello bio je tada na klupi Milana, koji je u devet kola zabio 29 pogodaka, od kojih je čak 12 bilo djelo jednog od najvećih napadača u povijesti nogometa Marca van Bastena. U eri “tri boda za pobjedu” nitko nije u početnih devet kola u Italiji bio efikasan kao sada Atalanta.

Prihvatili ideje

- Iskreno, nisam to znao prije nego što ste mi rekli. Zasluge idu igračima, koji su potpuno prihvatili ideje svog trenera i kluba. Svi zajedno radimo na istoj stvari. Svaka je utakmica drukčija, ali uvijek vjerujemo u naš pristup, bez obzira protiv koga igramo i s kakvim se problemima susrećemo - naglašava Gasperini, 61-godišnji strateg iz mjesta Grugliasco pokraj Torina.

Bayern je u devet utakmica u Bundesligi ove sezone zabio 24 gola, Barcelona 23 u La Ligi, PSG tek 25 u 11 kola Ligue 1. U ligama Petice od Gasperinijeve je momčadi efikasniji tek Manchester City. Još jedna momčad iz Dinamove skupine Lige prvaka u deset kola Premier lige mrežu suparnika pogodila je 32 puta. Kad smo već kod te skupine C Lige prvaka, u njoj je i Šahtar, koji je u 12 kola prvenstva Ukrajine postigao 36 pogodaka. Dakle, svi suparnici hrvatskog prvaka u svojim nacionalnim ligama u prosjeku zabijaju tri ili više pogotka po utakmici.

- Pokušavamo iskoristiti Ligu prvaka kako bismo skupili iskustvo, koje bi nam pomoglo da budemo bolji i u Serie A. Svako malo pogriješimo, ali isto tako konstantno zabijamo već 18 mjeseci i to nam uistinu pomaže da se vratimo iz teških situacija, kao što je to, eto, bilo i protiv Udinesea, koji je poveo. Kad u obrani ne bismo radili pogreške i kada bismo nastavili poentirati na ovoj razini, tada bismo na tablici bili još bolje plasirani - zaključio je Gasperini.

Liga prvaka ostaje jedina tamna mrlja ove sezone, jer je Božica u sve tri početne utakmice u skupini upisala poraze. Utakmica s Dinamom u Zagrebu posebno je zanimljiva. Bila je to prava iznimka, jedini dvoboj od ukupno 12, koliko ih je društvo iz Bergama odigralo ove sezone u svim natjecanjima, u kojem Atalanta nije postigla pogodak. Na preostalih 11 zabili su ih 30. Protiv momčadi Nenada Bjelice sigurno im je bio problem neigranje ozlijeđenog Kolumbijca Luisa Muriela, autora hat-tricka protiv Udinesea i prvog klupskog strijelca u sezoni s osam u devet utakmica.

Ubojiti Kolumbijci

No, tada su imali sada ozlijeđenog, njegovog sunarodnjaka Duvana Zapatu, drugog klupskog strijelca sa sedam pogodaka u devet utakmica. Nije Atalantin rekordno efikasni ulazak u sezonu mogao proći bez hrvatskih nogometaša. Naime, veznjak Mario Pašalić upisao se u strijelce protiv Udinesea i jedan je od devetorice Atalantinih strijelaca u 118. izdanju talijanskog nogometnog prvenstva.

Linker
20. svibanj 2024 05:53