Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CILJ JE MUNDIJAL

BRADARIĆ ŽELI OSTATI U RIJECI Ne želi se kockati kao Andrijašević i ispasti s Dalićeva popisa za SP, no ako on ostane - odlazi drugi važan igrač?!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. prosinac 2017. 17:51

U vrijeme kada se svaki igrač u HNL-u budi s nadanjem da bi baš danas na njegovu adresu mogla stići inozemna ponuda koja će mu biti prilika života, postoje i iznimke koje neki uobičajeni nogometni put pretpostavljaju novcu, brzoj zaradi, inozemnoj prilici... Negdje u srpnju ove godine jedna od tih iznimki postao je Filip Bradarić, veznjak i dokapetan Rijeke, koji je objeručke prihvatio zamolbu predsjednika Damira Miškovića da stopira transfer u Italiju i na jesen bude jedan od predvodnika Rijeke u europskim nastupima.

Imao je Bradarić tada izdašnu ponudu Bologne na stolu, čelnici talijanskog prvoligaša silno su ga željeli, trener Roberto Donadoni vidio je u njemu playmakera, ali jedan Miškovićev poziv sve je promijenio. Bradarić se zahvalio Bologni i prolongirao transfer kako bi (p)ostao dio Rijekine europske jeseni.

- U razgovoru s predsjednikom osjetio sam njegovu želju da ostanem. U Rijeci se dobro osjećam, od prvog dana sam odlično prihvaćen i nakon ovih godinu i pol dana već imam nekakav status. Uostalom, nedavno sam potpisao i novi ugovor mislim da je to najbolja potvrda da sam u Rijeci zadovoljan. Naravno, doći će i trenutak za napraviti iskorak, ali uvijek sam išao stepenicu po stepenicu, tako će biti i sada - govorio je Bradarić tijekom ljetnih priprema.

Povukao ručnu

Uslijedila je jesen tijekom koje je imao dobre nastupe u Europi, ali i u kojoj je potvrdio svoj status reprezentativca. Najprije kod Ante Čačića, a potom i kod Zlatka Dalića, kod kojeg je bio u kadru za utakmice u kojima je Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama izborila nastup na Svjetskom prvenstvu.

S time se poklopila, barem prema statistici, njegova najbolja polusezona u karijeri budući da je u 28 nastupa postigao tri pogotka i dodao šest asistencija, pa se transfer na zimu činio kao logičan nastavak onoga što se događalo ljetos.

Ipak, Bradarić bi, po svemu sudeći, još jednom mogao povući ručnu. Nakon utakmice protiv Rudeša odjurio je kući, danas ga u Splitu očekuje crkveno vjenčanje s odabranicom Melanie (u riječkoj Gradskoj vijećnici vjenčali su se u ožujku, u međuvremenu su dobili sina Luku) i prema informacijama iz njemu bliskih krugova sasvim mirno očekuje početak priprema 8. siječnja. Drugim riječima, osim ako se u siječnju ne dogodi ponuda kakva se ne može odbiti, Bradarić ove zime ne namjerava otići iz Rijeke.

Širi krug

Razlog je sasvim jednostavan. Na ljeto se igra Svjetsko prvenstvo na kojem Bradarić želi biti dio reprezentacije, a ostankom u Rijeci, naravno uz kvalitetne igre koje će zadovoljiti izbornika, za to ima veće izglede. Bradarićev rezon ima smisla, status igrača koji je s Hrvatskom dio Svjetskog prvenstva sigurno bi proširili krug interesenata, ali i dali puno komotniju situaciju za odabir buduće destinacije. Bradarić se šest mjeseci prije SP-a ne želi kockati i riskirati sudbinu, primjerice, Andrijaševića koji je zbog manjka minutaže u Gentu ispao sa šireg reprezentativnog popisa.

Razdoblje prilagodbe

Vođeni tim poučkom, Bradarić i ljudi koji skrbe za njegovu karijeru itekako su svjesni da bi period aklimatizacije na novu sredinu mogao sa sobom povući i manjak minutaže, samim time i smanjiti izglede da se nađe na Dalićevu popisu. Budući da se izbornik pozitivno izražavao o njegovim kvalitetama, ostanak u Rijeci za Bradarića se doista čini najboljom opcijom.

- Bradarić je igrač koji se meni izuzetno sviđa. Puno trči, puno radi, ima jako dobar pregled igre, puno golova je namjestio za Rijeku što znači da ima jako dobar taj zadnji pas. Sigurno je igrač koji ima svoju kvalitetu i kojem je u reprezentaciji mjesto na toj poziciji. Sigurno je pred njim lijepa budućnost - rekao je nedavno o Bradariću izbornik Zlatko Dalić.

Iako je Bradarić već duže vrijeme na radaru nekih renomiranih klubova, Dalićeve riječi u ovom slučaju igraju u prilog Rijeke. Ostanak Bradarića do ljeta, zapravo, doima se najboljom opcijom za sve zainteresirane strane. Poneki nastup za reprezentaciju, koji će se u pripremama za SP sigurno dogoditi, praćen odlaskom u Rusiju, sigurno bi dodatno podignuo cijenu, vjerojatno i privukao jače (kvalitativno i financijski) klubove.

- Filip Bradarić je sigurno jedan od naših najboljih igrača i postoje upiti za njega. Nisu konkretni kao što su bili ovoga ljeta, a njegove će igre za hrvatsku reprezentaciju svakako pridonijeti da u budućnosti ostvari što bolji transfer - poručio je sportski direktor Bijelih Srećko Juričić.

Naravno, ponuda koja ‘izbija iz cipela’ puno toga može promijeniti, ali takvu mogućnost u ovom trenutku treba ipak uzeti s rezervom. Uostalom, Filip Bradarić je već pokazao da su mu sportski motivi ispred financijskih što sa sobom povlači i određeni rizik (ozljeda, pad forme), ali konačna korist može biti višestruka.

Bradarićev ostanak u klubu znači i Mišićev odlazak?

Za očekivati je da će Riječani ove zime provjetriti svlačionicu odlaskom vjerojatno po jednog igrača u svakoj liniji. U tom kontekstu, Bradarićev ostanak u velikoj bi mjeri mogao podrazumijevati i odlazak Josipa Mišića. Veznjak iza sebe ima vrlo dobru polusezonu, iz Portugala još od ljeta dolaze informacije da bi ga lisabonski Sporting rado vidio u svojim redovima, pa neće biti iznenađenje ako se ta priča u siječnju doista i realizira. Nastupi Stefana Ristovskog za zeleno-bijele, ali i Filipa Krovinovića u Benfici, mogli bi vrata portugalske lige širom otvoriti igračima iz HNL-a.

Linker
18. svibanj 2024 17:04