Uruguay's Sebastian Eguren carries Luis Suarez (top) as they celebrate after the team won a penalty shootout against Ghana in a 2010 World Cup quarter-final soccer match at Soccer City stadium in Johannesburg July 2, 2010. REUTERS/Henry Romero (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
 Reuters
PRVI FINALISTI

Briljantni Luis Suarez u 5 minuta srušio Peru i odveo Urugvajce u finale Cope

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 20. srpanj 2011. 11:32

Pogocima Luisa Suareza, Urugvaj je postao prvi finalist južnoameričkog prvenstva Copa America i borit će se za svoj 15. naslov ove nedjelje.

Urugvaj, polufinalist prošlog Svjetskog prvenstva, plasirao se u finale Copa Americe pobjedom 2-0 protiv reprezentacije Perua. Oba pogotka pala su u drugom poluvremenu, dok je prvo bilo za zaborav s vrlo malo poluprilika za gol.

Luis Suarez, napadač Liverpoola, zabio je za vodstvo u 53. minuti utakmice nakon što je vratar Perua Raul Fernandez obranio udarac Diega Forlana, ali je Suarez prvi stigao na odbijenu loptu te ju iz vrlo oštrog kuta pospremio u mrežu za 1-0. Samo pet minuta kasnije isti igrač povisuje na 2-0 nakon što je pravovremenim utrčavanjem na polovici igrališta izbjegao zaleđe te u situaciji jedan na jedan s golmanom izašao kao pobjednik.

- Prvo poluvrijeme bilo je dosta loše jer smo znali da će se Peru braniti. U nastavku smo pokušali realizirati svoju nadmoć što nam je pošlo za rukom odmah na početku poluvremena. Bio je to veliki šok za Peru – rekao je strijelac oba pogotka Suarez.

Odmah nakon drugog pogotka trener Urugvaja Oscar Tabarez izvadio je iz igre svog najboljeg igrača.

- Igrati sa Suarezom u momčadi i bez njega su dvije potpuno različite stvari. On je vrhunski napadač, jedan od najboljih u svijetu koji često bude prevaga u utakmicama baš kao na današnjoj i zato sam ga morao poštediti – rekao je Tabarez.

Peru, koji je bio najgora južnoamerička momčad u kvalifikacijama za Svjetsko prventvo prošle godine, ostaje iznenađenje turnira i to bez svoja dva najbolja napadača, Jeffersona Farfana i Claudija Pizarra.

- Na turniru smo igrali smo protiv momčadi kojima svi igrači igraju u inozemstvu. Vidi se da imaju iskustva igranja ovakvih utakmica i to je prevagnulo. Ali, nemamo za čime žaliti, naporno radimo da postanemo bolji i rezultati su već tu – rekao je izbornik Perua Sergio Markarian.

Peru je od 69. minute morao igrati s igračem manje nakon što je Juan Vargas isključen. Najbolju priliku na utakmici poraženi su imali u 84. minuti kada je vrataru Urugvaja Musleri iskliznula lopta iz ruku nakon udarca Guerrera, ali ju je uspio zaustaviti netom prije gol linije.

Urugvaj, koji s Argentinom dijeli prvo mjesto po broju osvojenih titula Copa Americe, igrati će u nedjelju za svoju 15., s boljim iz susreta Paragvaj - Venezuela koji je na rasporedu danas (srijeda). Posljednju Copa Americu Urugvajci su osvojili prije ravno 16 godina.





Copa America, polufinale:

Urugvaj - Peru 2-0 (Suarez 53,58)

Paragvaj - Venezuela (srijeda)

Linker
17. lipanj 2024 13:23