CROPIX
CRNO NA BIJELO

BROJKE ZA POVIJEST- RIJEKA JE PRODALA GOTOVO CIJELU PRVU MOMČAD, ALI ZARADA JE BRUTALNA Evo koliko je milijuna ukupno stiglo na račun šampionske ekipe

RIJEKA Mate Maleš otišao je u Kinu, a trener Matjaž Kek ostao i bez osmog igrača koji je sudjelovao u osvajanju dvostruke riječke krune. Međutim, Rijeka je u odštete uložila između 0,6 i 1,1 milijuna eura, a prodajom zaradila desetorostruko (13 milijuna eura)
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 05. veljača 2018. 21:41

Još je jedno ime završilo na popisu igrača iz šampionske momčadi Rijeke koji više ne stanuju na Rujevici. Mate Maleš postao je novi igrač kineskog prvoligaša Dalian Yifanga i dočekao priliku za ugovor za kakve se voli reći da rješavaju egzistenciju. Kapetan Bijelih nekoliko puta je istaknuo da se ne bi nikad micao iz Rijeke (kluba i grada) kada bi u riječkom prvoligašu mogao zarađivati toliko da bezbrižno promišlja o danima nakon karijere, ali je itekako svjestan i zašto takvo što nije moguće.

Upravo je način na koji Rijeka egzistira glavna prepreka zašto se na Rujevicu ne dolazi osigurati egzistenciju već je mnogima idealan izlog za angažman u klubu u kojem će to moći ostvariti. I nitko se, u ovom trenutku, ne zavarava da može biti drugačije.

Jedini način opstanka

Jednostavno, prodaja igrača na Rujevici je jedini ozbiljniji izvor prihoda, samim time i glavni razlog zbog kojeg se ne mogu razbacivati s odštetama i visokim plaćama.

Rijeka, 021117.
Stadion Rujevica. Nogometna utakmica, HNK Rijeka - AK Austria Wien, 4 kolo skupina D, Europska Liga. Na fotografiji: Marko Vesovic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

- Ne smijemo dozvoliti da krivo procijenjeni transfer ugrozi financijsku stabilnost kluba - često su znali govoriti u Rijeci na temu transfera i plaća igrača.

Koliko god to teško zvuči, činjenica je to koje su na Rujevici itekako svjesni, ali i zbog koje odlaske brojnih igrača ne doživljavaju kataklizmički kao što je to često u javnosti slučaj. U jednu ruku je i razumljivo da je takva percepcija budući da nešto više od osam mjeseci nakon najvećih uspjeha u klupskoj povijesti u riječkom dresu više nema Eleza, Ristovskog, Mišića, Maleša, Vešovića, Andrijaševića, Bezjaka i Gavranovića, ali u drugu to je u ovom trenutku i jedini način na Rijeka opstane u vrhu hrvatskog nogometa.

Zagreb, 270517.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 36. Prve MAXtv Prve hrvatske nogometne lige,
GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Roman Bezjak , Marko Vesovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Prepoznaj, valoriziraj, prodaj tri su ključna elementa - promišljanja sportske politike na Rujevici koja kada se poklope rezultiraju najuspješnijom sezonom u klupskoj povijesti. Koja se nije dogodila preko noći i koja je donijela Bijelima značajne financijske profite. Ristovski, Maleš, Vešović, Andrijašević i Bezjak došli su bez odštete, kod Gavranovića nikada nije do kraja razriješeno je li došao besplatno za postotak od transfera ili je ipak nešto uloženo (oko 500 tisuća eura) u njegov angažman, dok su ugovori Eleza i Mišića od Lazija i Osijeka otkupljeni za otprilike 600 tisuća eura ukupno.

Ristovski
Sporting facebook / Sporting facebook

Maleš i Vešović su otišli za otprilike 450 tisuća eura svaki, Ristovski i Bezjak za 2,5 milijuna eura, Mišićev transfer doseže oko tri milijuna eura, baš kao i onaj Elezov kada se formalizira početkom ljetnog prijelaznog roka, odnosno kada se aktivira opcija o obveznom otkupu njegova ugovora. Za nešto manje od četiri milijuna eura (polovica pripada Dinamu) Rijeka je prodala i Andrijaševića, dok je jedini bez odštete otišao Mario Gavranović, ali na Rujevici planiraju da će i u ovom poslu zaraditi jer u Domagoju Pavičiću vide igrača kojeg bi u dogledno vrijeme mogli skuplje prodati nego što je to u ovom trenutku bilo moguće s Gavranovićem.

Razumljivi prijelazi

Kada se podvuče crta, Rijeka je u odštete za osam igrača iz šampionske momčadi koji su otišli s Rujevice uložila između 0,6 i 1,1 milijuna eura, a zaradila oko 13 milijuna eura (s transferom Mateja Mitrovića koji je prodan prošle zime taj iznos premašuje 17 milijuna eura). Dakako iznosi su neslužbeni, ali u svakom slučaju višestruki u odnosu na uloženo, kao što su i višestruke zarade svih tih igrača u odnosu na one koje su imali na Rujevici. Kada se sagleda taj aspekt, sasvim je razumljivo zašto osam mjeseci nakon osvajanja titule čak osam igrača više nema riječku adresu.

TKO JE SVE NAPUSTIO RIJEKU

1 . Roman Bezjak

Prodan je još na početku prošle sezone, ali brzo se vratio na posudbu i bio dio momčadi koja je uzela duplu krunu. Njegov je transfer u Darmstadt bio najveći u povijesti tog kluba.

2. Franko Andrijašević

Prošle zime odbio je kineske milijune da bi s Rijekom lovio titulu, pa na ljeto između Standarda i Genta odabrao klub koji je Rijeci bio spreman platiti veću odštetu.

3. Stefan Ristovski

Iako su mu na Rujevici nudili ugovor kojim bi postao najplaćeniji igrač Bijelih, zov velikana kakav je Sporting bio je prejak. Da nema makedonsku nego neku putovnicu iz EU, transfer bi bio i veći.

4. Mario Gavranović

Jedini na kojem Rijeka nije kratkoročno zaradila, ali je u njegovu transferu u Dinamo dobila Domagoja Pavičića kojeg na Rujevici vide kao okosnicu nove Rijeke.

5. Josip Elez

Na ljeto mu je propao transfer u Schalke, ali uspio je dočekati drugu priliku i naplatiti dobre igre u Rijeci, bez obzira što mu je jesen bila kudikamo lošija od proljeća.

6. Josip Mišić

Igrački je u proteklih godinu i pol dana prerastao HNL, a osim novog motiva, Mišića su silno frustrirali i neki već dobro znani događaji našeg nogometnog folklora.

7. Marko Vešović

I on je bio u zadnjoj godini ugovora zbog čega je izostala mogućnost većeg transfera. Otišao je u Legiju iako je Rijeka za njega imala bolje ponude klubova iz Španjolske i UAE.

8. Mate Maleš

Rijeka je svom kapetanu obećala transfer kada se pojavi klub koji će mu ponuditi uvjete za osiguranje egzistencije i to ispunila. Pritom i solidno zaradila.

Linker
30. travanj 2024 17:18