GDJE JE NESTALA ŠPICA?

Bude li Jelavić i dalje imao status rezerve u Evertonu mogao bi propustiti Brazil

Napadačka hijerarhija u Evertonu izgleda ovako: Lukaku započinje utakmice jer je u sjajnoj formi, a hrvatski igrač ima status džokera
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 31. listopad 2013. 14:31

Roberto Martinez pozvao je u srijedu Nikicu Jelavića da napokon prekine golgeterski post i vrati se navikama koje je brusio po dolasku na Goodison Park.

Podsjetimo, hrvatski napadač je stigao u Everton u siječnju 2012. godine i već do kraja polusezone osvojio napadače postigavši jedanaest golova u šesnaest nastupa.

Ispao iz prve momčadi

U sljedećoj kampanji zaustavio se na osam golova (u 48 utakmica), da bi odlaskom Davida Moyesa izgubio status prvotimca i ove sezone skuplja minute samo kao džoker s klupe. Pet nastupa, niti jedan pogodak.

Premda je posudbom Romelua Lukakua profitirao za pravog malog terminatora u kaznenom prostoru, Martinez se ne odriče Jelavića bez borbe i želi trgnuti iz letargije “one touch” strijelca.

- Nikica je top-igrač koji očajnički želi biti na terenu. Međutim, svaki nogometaš njegova kalibra želi biti u top-klubu, a to može zaslužiti samo ako se zna nositi sa velikim zahtjevima i konkurencijom. Njegov pristup radu je i dalje sjajan, 10 bodova na ljestvici do 10, zbog čega cijela momčad ima koristi kada Nikica ulazi s klupe u igru - objašnjava menadžer koji je s Wiganom osvojio FA kup i ispao iz elitnog razreda u istoj sezoni, a danas drži Everton pri vrhu ljestvice.

Mora čekati

Posljednja spomena vrijedna Jelavićeva predstava zabilježena je sredinom rujna kada je robusni napadač asistirao Naismithu za 1-0 pobjedu protiv Chelseaja.

- Njegov nogomet na početku sezone bio je zaista dobar. Sada na treningu treba zadržati visoku razinu motivacije, čekati i onda iskoristiti priliku. Ovo je ipak natjecanje koje traje deset mjeseci. Važno nam je da on i Arouna Kone budu spremni u svakom trenutku i da golovima zaoštre konkurenciju za jedno mjesto u napadu.

Koliko dugo je Jelavić spreman ležati u talonu, drugo je pitanje. Očekivanim plasmanom nacionalne momčadi na Svjetsko prvenstvo, 28-godišnjak bi u statusu Evertonove pričuve mogao nestati s popisa 23 putnika u Brazil. Zbog toga je Jelavić već ljetos pokušavao pronaći elegantan način za evakuaciju prema klubu koji je spreman zajamčiti 90 minuta tjedno. West Ham je pokazivao interes prije nego što se okrenuo prema Petriću.

Odbijen HSV

HSV je inzistirao na transferu po diskontnoj cijeni, ali Everton nije htio jeftino prodati igrača kojeg sljedeće dvije i pol godine drži pod ugovorom. Liverpool Echo, dnevnik koji prenosi Martinezovu budnicu Jelaviću, vjeruje da će nogometaš do sljedećeg ljeta tražiti način da se vrati u život. To može postići jedino tako da iskoristi Lukakuov trenutak slabosti.

- Lukaku je u izvrsnoj formi zato što uživa u nogometu i daje maksimum na svakom treningu. Recimo da hijerarhija trenutačno izgleda ovako: Lukaku počinje utakmice, Jelavić je od esencijalne važnosti, a Kone je vrlo bitan.

Linker
22. rujan 2024 22:34