Xabi Alonso

 INA FASSBENDER Afp
ODJECI DERBIJA

Ako se Xabi Alonso nije usudio to napraviti, neće nitko u Njemačkoj. Ipak, Bayer je poslao jasnu poruku Bayernu

S Bayernom se nitko ne može nadigravati, ali Bundesliga nikako neće biti lagodna šetnja
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. rujan 2024. 14:40

Nismo dobili pobjednika, ali jesmo jednu zanimljivu sugestiju navijača: ‘Der Klassiker‘ više nije glavna atrakcija Bundeslige. Vrhunac njemačkog nogometa ne podrazumijeva Borussiju Dortmund, crno-žute zamijenili su Apotekari Xabija Alonsa. Da je to ikako moguće, Bavarci bi za subotnji derbi s Bayer Leverkusenom (1:1) rasprodali pet arena. Doslovno.

Remi zadovoljio obje strane

Bayern je, naime, zatvorio prodaju ulaznica u trenutku kada je na adresu stiglo 350 tisuća zahtjeva za kupovinu! Da bi stvar bila luđa, prodaja je okončana još u srpnju. Derbi je bio rasprodan dva mjeseca unaprijed, a čisto za jasniju sliku o potražnji spomenimo da se za Bayernove susrete s Arsenalom i Real Madridom u prošlosezonskoj Ligi prvaka raspitivalo oko 200 tisuća ljudi. Skoro dvostruko manje... Svi, dakle, žele svjedočiti nogometu aktualnih prvaka i onih kojima se, ususret goropadnom ulasku u sezonu s 29 pogodaka u šest utakmica, taj domaći trofej predviđa u 2024./25. U konačnici, podjela bodova režirana fantastičnim potezima strijelaca Andricha i Pavlovića zadovoljila je obje strane.

image

Vincent Kompany

ALEXANDRA BEIER Afp

- Trener Bayerna uvijek ima zadatak pobijediti kod kuće. Šteta što nismo to ostvarili, ali utakmicu smo cijelo vrijeme držali u smjeru kakvom smo se nadali. Presing je bio odličan, osvajali smo duge lopte, stvorili pokoju šansu... Ne možeš pobijediti sve utakmice, najvažnije je da nastavimo ovako - zaključio je Vincent Kompany.

Ključno pitanje uoči derbija glasilo je može li Bayern ostati onako smrtonosan i kad je, umjesto Kiela ili zagrebačkog Dinama, s druge strane "teškaš". Očekivano, odgovor je negativan, najoptimističniji puk Bavarske u subotu je naučio da se dan ne poznaje uvijek po jutru te da začetak Kompanyjeve ere vjerojatno neće okarakterizirati i lagodna bundesligaška šetnja. Ne treba to previše brinuti Belgijca, činjenica da je natjerao Leverkusen na povlačenje i ostavio ga na tek tri udarca prema vratima (naprema Bayernovih 18) jasno govori tko je glavni mačor u dvorištu. Ako se jedan Alonso s inače strogo ofenzivnim principima ne može ili ne usudi nadigravati s Bayernom, onda to ne može nitko u Njemačkoj. Španjolac se u potpunosti odrekao svog stila igre, kazat će njegovi ratnici da je to bio jedini način za izvući kakav-takav plijen s Allianz Arene.

Posebna težina na ‘malim‘ ogledima

- Način na koji Bayern pritišće je izvanredan, jednostavno im se morate prilagoditi. Ponekad morate prihvatiti da ste osuđeni na obranu, razbijanje ritma i iskorištavanje svakog metra prostora - objasnio je strijelac Andrich, a u sličnom je tonu govorio i sam trener.

- Došli smo s ovakvim stilom igre jer je Bayern u sjajnoj formi. Obično igramo drukčije, ali ovaj rezultat dokaz je da smo dobro postupili. Remizirali smo ovdje i prošle sezone (2:2), no sada je bilo znatno teže. Vrše nevjerojatan pritisak, ove sezone protiv Bayerna se morate dobrano žrtvovati ako nešto želite postići.

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

Bayern, dakle, sve jasnije poprima obrise one mašinerije kojoj možete oduzeti bod(ove) samo na svoj najbolji dan. S druge strane, Bayer nas je uvjerio da ostaje kandidat za titulu i ove godine jer zna se okrenuti pragmatizmu umjesto voljenom "vatrometu" što će, između ostalog, biti potreba i u Ligi prvaka. Uvelike se moglo sumnjati u obrambene sposobnosti Apotekara budući da su u prve četiri utakmice Bundeslige primili čak devet golova, ali eto nam dokaza da Alonso može preživjeti raspucanu kompaniju Kompanyja. Alonso mora imati na umu da Bayern, kako stvari stoje, ove sezone ne ostavlja prostor ‘kiksevima‘, stoga bi ona izreka o osvajanju prvenstva na "malim" utakmicama u Njemačkoj mogla imati posebnu težinu.

Linker
02. listopad 2024 13:19