DENIS LOVROVIC
Vatreni u Njemačkoj

Andrej Kramarić ljut! Vatreni bez dlake na jeziku: ‘Nešto se mora promijeniti, ne može više ovako‘

Nakon kratke pauze nastavlja se prvenstvo, koje je ove sezone ipak neizvjesnije
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. siječanj 2021. 13:30

Nakon kratke stanke za Božić, danas se nastavlja njemačka Bundesliga. Na vrhu je zgusnuto, Bayern, osvajač Lige prvaka, ima dva boda prednosti pred Bayerom iz Leverkusena i RB Leipzigom, Wolfsburg je četvrti, Borussia iz Dortmunda peta... Njemačku priču nastavljaju i hrvatski nogometaši, svaki sa svojim ambicijama, planovima, željama.

Kakve su njihove prognoze i viđenja nastavka jedne od najatraktivnijih liga na Globusu?

- Mi smo četvrti, to je super, možda iznad svih očekivanja. Wolfsburg igra dobro i stabilno, svi smo zadovoljni s ovom pozicijom. U nedjelju nas u Dortmundu očekuje veliki test protiv Borussije u gostima. Probat ćemo ih iznenaditi, barem ne izgubiti, jer bismo tako ostali na tom četvrtom mjestu. Ide odlično, sezona je zasada zaista super, tako moramo nastaviti - kaže nam hrvatski reprezentativac Josip Brekalo

Koji su klupski ciljevi ove sezone, Liga prvaka možda?
- Naravno, kada smo tu, kada smo blizu, sve je moguće. Nećemo se dati. Sada će nam biti najbitnije te utakmice protiv naših izravnih konkurenata za vrh. Dobili smo utakmice protiv Hoffenhaima, Eintrachta iz Frankfurta... To su, recimo, momčadi koje su se s nama uvijek tukle za šesto-sedmo mjesto. Te pobjede su pomogle, pa smo sada iznad njih. Ne samo to, pokazali smo da možemo igrati protiv svih top klubova, s Bayerom i Borussijom iz Mönchengladbacha smo igrali neodlučeno, protiv Bayerna smo zamalo uzeli bod, možda smo mogli čak i pobijediti.
Je li on zadovoljan svojim igrama?
- Jesam. Igram standardno svaku utakmicu, uvijek u prvih jedanaest. U momčadi imam odličan status. Osobno priželjkujem više pogodaka, asistencija, a doći će i to... Jednom mi se poništi pogodak, pa onda imam četiri-pet vrhunskih asistencija, a ne zabijemo. To je tako. Puno radim za momčad, taktički sam sigurno u ovom razdoblju najviše napredovao do sada. Imam i četiri predasistencije, što su možda i ključni potezi za postizanje pogodaka. Momčad nema slabe karike, to je naša najveća snaga. Taktički smo sjajno organizirani, sve dobro izgleda.

Žestok ritam

Hoće li Bayern opet uzeti naslov prvaka?
- Zbog ovog ritma i nabijenog rasporeda momčadi iz drugog plana koje ne igraju Europu i ne igraju svaka tri dana mogu smanjiti prednost elita, top momčadi. Baš je Wolfsburg to pokazao na najbolji mogući način. Kada smo ispali iz Europske lige u zadnjem pretkolu, bili smo razočarani, ali kada smo kasnije objektivno sagledali stvari, shvatili smo da to i nije bilo loše, evo nas u vrhu Bundeslige. Bayern? Oni su također malo uzdrmani s ovim ritmom, ove sezone nisu više tako suvereni kao što su znali biti. Pa u svojoj posljednjoj utakmici dobili su Bayer, ali u nekim dijelovima utakmice društvo iz Leverkusena ih je nadigralo. Lewandowski ih je spasio u trećoj minuti sudačke nadoknade. Neće Bayernu biti lako do kraja sezone - zaključio je Josip Brekalo.
Borna Sosa također igra jako dobro ove sezone, njegov Stuttgart je čak pomalo iznenađujuće sedmi. Švabe su još prošle sezone igrali 2. ligu.
- Nama je ova polusezona donijela puno toga pozitivnog. Da, ušli smo iz Druge lige, ali svi znamo da mi nismo drugoligaški klub. No, zaista smo osvojli puno bodova, nitko nije očekivao da ćemo biti ispred recimo Eintrachta iz Frankfurta, Borussije iz Mönchengladbacha, Herthe... Nadam se da ćemo tako nastaviti.
Onda nam je kazao jendu zanimljivu rečenicu...
- Znate, nama nije ništa u planu! Ništa nismo planirali, zacrtali neki poseban cilj. Nama je najbitnije stvoriti momčad za sljedeću sezonu. Tada ćemo imati mnogo veće ambicije nego ove.
Kao i Brekalo, Sosa igra standardno.
- Odigrao sam sve utakmice koje sam mogao. Jedino nisam igrao zbog koronavirusa. Kada sam se vratio s okupljanja mlade reprezentacije morao sam ići u karantenu. Napokon sam uhvatio kontinuitet igara, to je lijepo. Još kada imaš tako dobru momčad, pa recimo dobiješ Borussiju iz Dortmunda sa 5:1, onda je atmosfera sjajna, iznimno pozitivna.

Začuđeni Schalkeom

Pitali smo ga isto kao i Brekala - hoće li Bayern opet uzeti naslov?
- U svojoj prognozi ću upotrijebiti malo modificiranu rečenicu Garyja Linekera - svi igraju u Bundesligi, ali na kraju je uvijek prvak Bayern! Sve ove godine kad osvajaju naslov, priča je ista. Malo prijeti Borussia iz Dortmunda, pa onda netko drugi, netko treći, a onda dođe do konačnog obračuna, te onda pobijede Bavarci. Tako će biti i ove sezone. Bayern ima daleko najkvalitetniju momčad, to nije upitno. Sada kad im se još vrati Kimmich, idu sigurno na prvo mjesto. Naravno, Bayer iz Leverkusena stvarno igra dobar nogomet, ali ne mogu se nositi s Bayernom.
Tko će ispasti? Hoće li to biti Schalke, koji još nema niti jednu pobjedu u 13 utakmica?
- Schalke je jedna od najnevjerojatnijih priča u Bundesligi ikada! Pa oni još od veljače prošle godine nisu nikoga pobijedili u Bundesligi. Upali su i negativu, poraze, ne mogu se isčupati. Njima je sada najbitnije kako će krenuti ove 2021. godine. Ako krenu s porazima, onda su zaista veliki konkurenti za ispadanje - zaključio je Sosa.
Kako na bundesligašku priča gleda Andrej Kramarić, napadač Hoffenheima?
- Mislim da je jasno da će Bayern uzeti naslov prvaka. Držim da su puno kvalitetniji od drugih. Bayer iz Leverkusena ima jednu lijepu seriju, RB Leipzig je također top momčad, možda druga najkvalitetnija iza Bavaraca. Borussia iz Dortmunda je upitnik, ili igraju čudesno, ili nikako. Te četiri momčadi će zauzeti prve pozicije ove sezone, pozicije koje vode u Ligu prvaka sljedeće sezone. Sumnjam da će se ove sezone dogoditi nekakvo čudo. Makar je zanimljivo, jer nema one klasične priče u kojoj je Bayern deset bodova ispred svih u ranom dijelu sezone. Wolfsburg za mene nije iznenađenje, jer su oni, uz Borussiju iz Mönchengladbacha, odmah iza ove četiri momčadi koje sam naveo. Ali mislim da Wolfsburg neće izdržati do kraja i sačuvati četvrto mjesto.
I Kramarić se osvrnuo na posljednjeplasirani Schalke...
- Posljednje mjesto Schalkea svakako je iznenađenje. Međutim, njihova negativna priča traje već godinu dana. Cijela prošla godina im je bila užasna. Imam dosta prijatelja koji su igrali ili igraju u Schalkeu, najveći problem je struktura i atmosfera u klubu, koja je katastrofalna. Igrači se ne osjećaju ugodno, zato ne mogu dati od sebe. Ipak mislim da neće tako loše nastaviti, imaju igračku kvalitetu. Kada vidiš njihov sastav na papiru, mogao bih kazati da imaju jednu od boljih momčadi u Bundesligi. Nevjerojatno je što se događa kod njih, neshvatljivo je da je takav klub s takvim igračima zadnji na ljestvici, da godinu dana ne mogu nikoga pobijediti.

Nešto ne funkcionira

Kakva je situacija s Hoffenheimom? Dvanaesti ste na tablici trenutačno s petnaest osvojenih bodova?
- Tak-tak... Krenuli smo OK, pa smo onda upali u neku krizu. Osobno sam zadovoljan svojim dostignućima, golovima, igrama... Ali moram kazati da smo u dosta utakmica bili loši. Nije čudo da imamo samo petnaest bodova. Imamo jako puno prostora za napredak. Sve me to ljuti, jer možemo igrati puno bolje. Vjerujem da sve možemo promijeniti, ali imali smo cijelu polusezonu da stvari promijenimo nabolje, ali nismo baš previše promijenili, ostali smo nisko. Morat ćemo ove godine mnogo stvari promijeniti, biti bolji, jer ovako očito ne funkcionira - zaključio je Andrej Kramarić.

Linker
26. travanj 2024 12:14