Marko Babić

 JUERGEN SCHWARZ/AFP/PROFIMEDIA
MARKO BABIĆ ZA SN

‘Bayer nikad više neće biti Neverkusen. Nitko nije ovo mogao očekivati, ali smo se potajno nadali‘

Negdašnji igrač Leverkusena smatra da naslov u Njemačkoj nije kraj bajke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. travanj 2024. 07:56

Bayer Leverkusen je autorizirao svoj najveći uspjeh u povijesti, osvojio je Bundesligu! I to na kakav spektakularni način. Pobjedom nad Werderom od 5:0, pet kola prije prvenstva ima 16 bodova prednosti pred Bayernom i Stuttgartom! U 29 odigranih kola Apotekari su 25 puta pobijedili, 4 puta odigrali neodlučeno, niti jednom nisu izgubili, gol-razlika im je +55. Ne samo to, u tri natjecanja (Bundesliga, Kup, Europska liga) u nizu su od 43 utakmice bez poraza! Fenomenalan doseg Xabija Alonsa i njegove družine. I da, imaju šansu osvojiti još dvije titule, onu u Njemačkom kupu jer 25. svibnja u finalu igraju s drugoligašem Kaiserslauternom, a u igri su i u Europskoj ligi, u prvoj utakmici četvrtfinala pobijedili su doma West Ham s 2:0...

Sve se može vratiti

Marko Babić (43), bivši hrvatski reprezentativac, igrao je za Bayer Leverkusen od 2000. do 2007. godine. Prije 22 godine bio je u momčadi koja je od naslova bila udaljena samo jedan bod. U istoj je sezoni Bayer bio u finalu Lige prvaka i izgubio, kao i finale Njemačkog kupa.

- Tada smo izgubili sve, dva finala i prvenstvo. Sad je Bayer uzeo prvenstvo, a može još dvije titule. Bilo bi to jednostavno fantastično, sve bi se vratilo nakon tih dvadeset i nešto godina - kaže nam Babić.

Priča nam kako niti on, a vjerojatno niti bilo tko drugi, nije mogao očekivati da će Bayer pet kola prije kraja Bundeslige uzeti naslov, da će imati čak 16 bodova više od “stalnog prvaka” Bayerna iz Münchena.

- Tko je to mogao očekivati? Vjerojatno nitko! Ali, svi koji smo igrali u Bayeru smo se negdje potajno nadali da bi upravo ova sezona mogla biti ta u kojoj će se osvojiti toliko željeni i čekani naslov. Posložila se jedna fantastična momčad s odličnim trenerom Alonsom. Na kraju je to rezultiralo grandioznim uspjehom, sa zaista pomalo nestvarnom prednošću na ljestvici. Bayer je zasluženo osvojio prvenstvo, a nadam se da će osvojiti i Kup, a moguće i Europsku ligu. Ova momčad može sve.

image

Slavlje nakon osvajanja Bundeslige

INA FASSBENDER Afp
image
INA FASSBENDER Afp

Kad netko ima 43 utakmice bez poraza u svim natjecanjima, a usput igra u Bundesligi, onda to zaista djeluje pomalo nestvarno. Je li moguće da je Bayer zaista nepobjediv?

- Kao što vidimo, sve je moguće. Znam da takav niz bez poraza stvarno izgleda nevjerojatno, možda i nezamislivo, da to vjerojatno nitko prije sezone ne bi mogao pretpostaviti, zamisliti... Ali, taj rezultat je dokaz da kad se poklope vrhunski trener i vrhunska momčad, onda ništa nije nemoguće, ništa nije neostvarivo. Takvi pothvati su rijetki, ali očito su mogući. Stvarno je fantastično gledati jednu tako mladu i poletnu momčad, koja sve može i sve zna. Zaista im od srca želim da uzmu sve, sva tri natjecanja u kojima nastupaju. Mislim da će Bayer sigurno uzeti Kup jer je bitno jači od Kaiserslauterna, ali mogu i Europsku ligu, mogu definitivno, u velikom su naletu. Sad kad su osigurali prvenstvo, bit će ih još teže zaustaviti.

Znači, nakon ove sezone Bayer Leverkusen nikad se više neće posprdno nazivati Neverkusen? Taj nadimak je definitivno izbrisan...

- Ne, više nikad Bayer neće biti Neverkusen! Sad taj klub ima ono što im je nedostajalo kroz povijest. Ali, kazat ću vam još nešto, što je bitno. I bez ovog naslova prvaka Bayer je bio veliki klub. Uvijek! Sad je samo došla potvrda te moći kluba iz Leverkusena, potvrda koju je taj klub definitivno zaslužio. Svi oni koji su pratili nogomet, pogotovo njemački, znali su o kakvom sjajnom klubu se radi, a ovaj naslov prvaka je samo “točka na i” te spoznaje. Bayer se sad svrstao među velikane Bundeslige, ali tu im je i prije ovog fantastičnog uspjeha bilo mjesto.

Trener za najveće stvari

Kako Babić vidi Xabija Alonsa?

- Ispostavilo se da je pun pogodak. Sve što je napravio za ogroman je respekt. Sjajna je stvar za Bayer što ostaje trener i sljedeće sezone. Ali, ne samo za Bayer, nego i za njega. Neka se još u Leverkusenu nadograđuje, mislim da će biti trener za najveće svjetske klubove. Mislim da bi već i sad mogao gdje hoće. Bio je vrhunski igrač, sad se pokazao kao vrhunski trener. Držim da ga čekaju veliki klubovi vrlo brzo. Možda i Real iz Madrida, zašto ne?

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

Za kraj će nam Marko kazati da je presretan zbog grandioznog uspjeha svog bivšeg kluba.

- Bayer je uvijek bio dio mene. A znate što je još fenomenalno kad se radi o Bayeru? Puno igrača iz Hrvatske je igralo u Bayeru. I uvijek, baš uvijek, svi su u klubu bili iznimno pozitivni prema Hrvatima. Baš su voljeli igrače iz Hrvatske, kao što ih vole i dan danas. Meni je jako drago i zbog našeg Josipa Stanišića. U Bayeru je našao svoj mir, sredinu koja ga cijeni i razumije, a on to vraća na najbolji mogući način - zaključio je Marko Babić.

Linker
17. travanj 2024 08:00