FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
KOMENTAR STRUČNJAKA

‘Bayern nije momčad! Ovo je ludo. Nemoć. Neizvjesnost. Zar nije zato smijenjen Nagelsmann?‘

‘Smjena trenera nije donijela željene efekte. Štoviše, sve je otišlo u krivom smjeru‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. travanj 2023. 06:02

Šokantno je u njemačkoj sportskoj javnosti 23. ožujka odjeknula odluka čelnika Bayerna o smjeni trenera Juliana Nagelsmanna. Neposredni povod bio je bundesligaški poraz od Bayera...

- Kada smo angažirali Nagelsmanna bili smo uvjereni kako ćemo s njim raditi na duge staze, jer on dijeli našu želju za igranjem uspješnog i atraktivnog nogometa. No, sada smo došli do zaključka kako kvaliteta naše momčadi sve rjeđe dolazi do izražaja. Pogotovo smo loše i neuspješno zaigrali nakon Svjetskog prvenstva i to je bacilo sjenu sumnje na ispunjenje naših ciljeva. Zato smo promptno djelovali – obrazložio je tada klupsku odluku izvršni direktor Bayerna, Oliver Kahn.

No, Bild je svojim čitateljima ponudio svoju verziju priče. Prema novinarskim navodima čelnici Bayerna su zamjerili treneru što stanku u prvenstvu nije iskoristio za snaženje momčadi već je otišao na skijanje s prijateljicom. Nagelsmann je to hladno prokomentirao:

- Valjda mogu sam odlučiti što ću raditi tijekom svog slobodnog vremena.

U Bayernu su aktivirali Thomasa Tuchela. Bivši je trener londonskog Chelseja bio "na burzi" još od prošlogodišnjeg poraza u Maksimiru od Dinama.

Tuchel Bayernovu momčad vodi već mjesec dana. U spomenutom razdoblju ostvario je dvije pobjede, dva remija i tri poraza. Navedeni bi skor bio neprihvatljiv i klubovima koji se bore za opstanak u bundesligaškom okruženju, a kamoli bavarskom nogometnom gigantu. U proteklih je mjesec dana Bayern ispao iz Lige prvaka i Kupa Njemačke, a opasno mu je ugrožena i obrana naslova Bundeslige. Posebice nakon subotnjeg poraza u Mainzu (1-3)...

- Ovo je ludo. Nemoć. Neizvjesnost. Zar nisu to bili razlozi zbog kojih je angažiran novi trener. Bilo bi prelako sada reći – što je to Nagelsmann učinio s Bayernovom momčadi? No, čelnici su napravili trenersku promjenu kako bi u svlačionicu vratili mir i sigurnost. Činjenica jest da smjena trenera nije donijela željene efekte. Štoviše, sve je otišlo u krivom smjeru. Promjena trenera uvijek je veliki rizik. Šefovi kluba sada moraju priznati da njihov naum nije urodio plodom – ustvrdio je za njemački Sky bivši njemački reprezentativac i igrač Bayerna (105 nastupa), Dietmar "Didi" Hamman.

On smatra da ogromni dio krivice snose i igrači, koji su prokockali rezultatsku prednost (1-0) iz prvog poluvremena utakmice s Mainzom.

Hamman veli kako igrači Bayerna nisu izgledali kao momčad. I konstatira:

- Raspali su se na pojedinačne dijelove. Svatko gleda samo sebe, svatko igra samo za sebe. S takvim načinom razmišljanja nitko više nije u stanju pomoći svom suigraču. Ostali su bez reakcije nakon što je Mainz preokrenuo rezultat. To je najbolji znak koliko su igrači bili "unutra". I prošlih su tjedana imali mnogo neuspjeha i nijednom se nisu vratili u utakmicu. Nema jedinstva. Nema nikoga da podvikne – "ajmo ljudi, učinimo to zajedno". U teškim situacijama ako igrači ne reagiraju znači da – ili nisu fizički spremni ili nisu složni. Kod Bayerna je ovaj drugi slučaj. Oni naprosto nisu momčad!

Linker
17. svibanj 2024 12:12