Sadio Mane

 OLI SCARFF Afp
VELIKI TRANSFERI

Bayern objavio da je doveo Manea, nije slučajno da je isti dan i Barcelona obznanila veliku vijest!

Bayern je za 41 milijun eura doveo fantastičnog napadača. Nije teško pretpostaviti umjesto koga...
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 18. lipanj 2022. 22:49

Isti dan kada je Barcelona pustila u eter o velikoj financijskog injekciji koja će im omogućiti aktivnosti na nogometnog tržnici, Bayern je objavio kako je zgotovio dolazak Sadija Manea iz Liverpoola. Senegalski reprezentativac crveni dres klub iz grada Beatlesa zamijenit će dakle crvenim dresom bavarskog velikana koji će za 30-godišnjeg svestranog napadača izdvojiti 41 milijun eura.

Taj je dolazak odmah potaknuo priču oko Roberta Lewandowskog, činjenica da je poljski napadač prvo izrazio želju za odlaskom, a onda malo po malo rušio sve mostove u odnosu s Bayernom, nagnalo je Bavarce na reakciju na tržištu. Znači li to da su sada spremni prodati Lewandowskog, još nije jasno, ali taj je scenarij puno izgledniji nego što je to bilo proteklog tjedna.

image

Robert Lewandowski

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Za razliku od prethodnih nekoliko prijelaznih rokova, u Münchenu su u ovaj krenuli vrlo aktivno, iz Ajaxa su doveli desnog braniča Noussaira Mazraouija, koji je stigao bez odštete, te 20-godišnjeg centralnog veznog Ryana Gravenbercha, dečka koje su željeli mnogi vidjeti u svojim redovima. Kopljanici su inkasirali 18 milijuna eura odštete. Povrh svega doveden je Sadio Mane, čovjek koji je s Liverpoolom osvojio sve moguće trofeje u posljednjih šest sezona koliko je nosio dres Redsa.

Klub su pak napustili Marc Roca, defenzivni vezni kojeg je kupio Leeds, Španjolac je odigrao tek 24 utakmice u dvije sezone koliko je proveo na Isaru, od dolaska iz Espanyola. Druga je priča Niklas Süle, njemački reprezentativac odlučio je ne produžiti ugovor s Bavarcima i otići u Borussiju Dortmund. Treći koji odlazi je Corentin Tolisso, Francuz kojeg je Bayern prije pet godina otkupio od Lyona za 41,5 milijun eura, a uz razne bonuse francuskom klubu isplatio dodatnih šest milijuna, odlazi bez odštete. Imao je Tolisso u ovih pet sezona dobrih utakmica, ali ozljede zbog kojih je čak 545 dana bio van stroja ipak su ga usporile i razlogom zašto mu Bayernu nisu ponudili novi ugovor.

To vjerojatno nije sve što će se dogoditi u Bayernu, prijelazni rok tek je počeo, svjesni da će sljedeća sezona biti specifična, jer usred nje dolazi Svjetsko prvenstvo u Kataru. Igrači će biti pod dodatnim naporom, uostalom tek je proteklog ponedjeljka za većinu njih počeo kratkotrajni odmor nakon Lige nacija. Oni klubovi koji će se boriti u više natjecanja morat će imati i prošireni kadar, stoga je za očekivati da će najbolji i najbogatiji klubovi proširiti svoje rostere.

Jasno, u Bayernu gledaju i na konkurenciju, u Bundesligi im deset godina nitko ništa nije mogao, čak kada su i bili ranjiviji poput netom završene sezone, ali konkurenti, a tu prije svih mislimo na dortmundsku Borussiju, najavili su borbu za naslov prvaka. Izvršni predsjednik crno-žutih Hans Joachim Watzke otvoreno je to poručio, a nije dugo trebalo čekati na odgovor.

- Nadaju se oni već 10 godina, ne vidim razloga zašto to ne bilo i 11. u nizu - javio se Uli Hoeness, počasni predsjednik Bavaraca.

Ako ode Robert Lewandowski, oba kluba izgubila su najbolje strijelce, ali oba kluba su i pronašla zamjene, Adeyemi je stigao iz RB Salzburga u Dortmund i uskočit će u kopačke Erlinga Haalanda, a Mane je čovjek na kojem će Nagelsmann graditi svoju momčad. Zanimljivo da je Senegalac već dva puta bio koban po novog mu trenera. Prije četiri sezone Hoffenheim i Liverpool igrali su kvalifikacije za Ligu prvaka, Redsi su prošli, prije dvije sezone u skupini Lige prvaka Liverpool je dva puta dobio RB Leipzig, Senegalac je zabio u obje utakmice.

image

Sadio Mane

Ashley Crowden/Shutterstock Editorial/Profimedia

Inače, nije ovo prvi dodir Manea s njemačkim nogometom, 2014. godine trebao je doći u Borussiju: - Ne znam zašto ga nismo doveli tog ljeta, odmah mi se svidio, ali nisam imao neki osjećaj. Tri mjeseca kasnije sam se lupao u glavu zbog toga - rekao je Jürgen Klopp, tada trener crno-žutih, a njihov put isprepleo se dvije godine kasnije.

Tog ljeta je Borussia umjesto Manea vratila Kagawu iz Man. Uniteda, dok je Senegalac iz RB Salzburga otišao u Southampton. Zanimljiv je pak način na koji je Mane otišao iz prvaka Austrije. Ponude koje su dolazile u Mozartov grad zavrtjele su mu glavom i odlučio je pošto-poto otići. Uoči kvalifikacija za Ligu prvaka s Malmöom tadašnji trener Bikova Adi Hütter i sportski direktor Ralf Rangnick suspendirali su ga jer nije trenirao, a kada su Bikovi još jednom ispali iz utrke za Ligom prvaka, odlučili su ga prodati, za 23 milijuna eura Southamptonu u kojem je postao igrač s najbrže postignutim hat-trickom u Premiershipu. U 6:1 pobjedi svog kluba protiv Aston Ville u samo 176 sekundi zabio je tri pogotka.

Bayern je u njemu dobio odličnog igrača, koji može pokriti sve tri napadačke pozicije, čovjeka koji je u svakoj sezoni koju je igrao u Engleskoj postigao dvoznamenkast broj pogodaka. Dobio je i igrača koji je protiv Bayerna uvijek dobro igrao, bio to pripremni dvoboj ili Liga prvaka. Dva puta je igrao na Allianz Areni, prvi puta u sklopu Audi kupa 2017. godine, Redsi su slavili 3:0, a on je bio strijelac vodećeg gola. Dvije godine kasnije u osmini finala Lige prvaka protiv Kovačeva Bayerna Liverpool je slavio 3:1, a Mane dva puta zabio.

Navijači Bayerna odahnuli su sada, više im neće prijetiti, nego će biti čovjek od kojeg će se očekivati najveće stvari, ostavština Roberta Lewandowskog je iznimna, Mane je tako dobar strijelac, ali je svestraniji od poljskog napadača...

Linker
16. travanj 2024 17:14