Vincent Kompany

 ANDY BUCHANAN Afp
POD POVEĆALOM SUMNJE

Bayern pred rizikom kojeg nije mogao ni zamisliti: Jesu li novog trenera odabrali logikom ‘daj što daš‘?

‘Sportski direktori vjeruju Kompanyju, ali nisam siguran da to vrijedi i za sve u Bayenu‘, kaže Matthäus
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. svibanj 2024. 16:15

Xabi Alonso, Julian Nagelsmann, Ralf Rangnick, Unai Emery, Oliver Glasner, Roberto de Zerbi, Roger Schmidt. Ta se sedmorka našla u pregovorima ili barem na radaru Bayerna i redom odbijala preseliti na Alianz Arenu, rastegnuvši bavarsku potragu za trenerom do krajnjih granica neugode.

Bayern se zatim posuo pepelom i pokušao dogovoriti ostanak mjesecima ranije otpisanog Thomasa Tuchela, a ni to im nije pošlo za rukom. "Bilo je razgovora, ne i dogovora", rekao je Tuchel. Sada, kada je posve izvjesno da će na vruću stolicu zasjesti Vincent Kompany, postavlja se pitanje biraju li Bavarci trenera sukladno postavljenim kriterijima ili se, frustrirani i izmučeni nenaviknutim odbijenicama, okreću logici "daj što daš"?

- Sportski direktori Eberl i Freund vjeruju Kompanyju, ali ne mogu ni zamisliti da je kompletni vrh Bayerna složan s takvim potpisom - izrazio je sumnju i legendarni Lothar Matthäus.

Može li putem Alonsa ili Motte?

Kompany samo što nije prešao prag Alianz Arene. Nijemci pišu da se već sastao s ključnim ljudima Bayerna i pronašao zajednički jezik, ostaje samo dogovoriti odštetu Burnleyu, s kojim Belgijac ima ugovor do ljeta 2028. godine. Engleski klub navodno traži 20 milijuna eura, Bayern je spreman ponuditi 10, a u konačnici će se vjerojatno naći negdje na sredini.

image

Vincent Kompany

Sellers/pa Images/profimedia

Nikoga ne treba otpisivati unaprijed, možda se Kompany - premda je tek šesti, sedmi ili tko zna koji izbor Münchena - pokaže jednim od nositelja nove trenerske generacije i krene putem Xabija Alonsa ili Thiaga Motte, čije su menadžerske karijere isto tako u povojima, pa ih to nije spriječilo da kreiraju fantaziju s Bayer Leverkusenom, odnosno Bolognom. Kompanyja se i ranije podvlačilo kao veliku nadu, Pep Guardiola jednom je kazao da će ga "zamijeniti u Manchester Cityju", a poznato je i da su Tottenham i Chelsea razmišljali o potpisu Belgijca.

No, dok ne pokaže kvalitetu i na najvišoj razini, ostaju samo aktualne činjenice, a one govore da je Kompany trener koji je upravo odveo Burnley iz Premier lige u Championship, što znači da Bayern pristaje na rizik kakvog "do jučer" ni sam nije mogao zamisliti, dovodeći praktički drugoligaškog trenera, koji od početka epizode u Burnleyu ima glavnu riječ u gotovo svim sportskim strategijama, tako i u transfer politici. I ne ide mu na čast da je Burnley ljetos potrošio 111 milijuna eura na transfere, više nego u prethodne tri godine zajedno, pa završio u drugom razredu Engleske. Opet, dodat ćemo, jer upravo je Kompany na ljeto 2022. zasjeo na Turf Moore sa zadatkom plasmana u Premiership. Učinio je to senzacionalnim podvigom - Burnley je osvojio ligu sa 101 bodom, peti je to najbogatiji ulov u povijesti Championshipa.

Snažni autoritet

Kada je trebalo obraniti prvoligaški status, engleski klub se pogubio. Kompany je inzistirao na napadačkoj igri postavljajući formaciju 4-2-3-1 koja bi se s loptom u posjedu pretvorila u čudnu 3-2-5 postavku. Premda je to izgledalo ugodnije od "parkiranog autobusa" prethodnika Seana Dychea, protivnicima se otvorila autocesta prema Burnleyevim vratima i utrpali su im 78 komada, više su primili samo Luton i Sheffield.

image

Vincent Kompany

GLYN KIRK Afp

S vedrije strane, vjeruje se da je karakter bivšeg braniča Man. Cityja baš ono što treba Bayernu. Kompany slovi za snažnog autoriteta i velikog motivatora, radoholičara koji je navodno glavom u poslu 12 do 14 sati dnevno. Oni optimističniji, koji će zanemariti njegov CV Anderlechta i Burnleya, tvrde da će sve blagodati Belgijčeve filozofije ofenzivne igre slobodnog stila izaći na vidjelo tek kad zasjedne na klupu neke vrhunske momčadi.

Tezu ćemu brzo provjeriti, stiže mu menadžerska prilika i izazov karijere, koji će zasigurno pokazati je li Kompany kalibar za elitnu kompaniju.

Motta pred potpisom za Juventus

Nakon što je prvi put u povijesti odveo Bolognu u Ligu prvaka, Thiago Motta napušta klub i okreće se "većim ribama". Bologna je u četvrtak objavila da talijansko-brazilski trener ne planira produžiti ugovor te mu zahvalila na izvanrednom radu i poželjela svu sreću u budućnosti. Prema izvještajima talijanskih medija, pronaći će ju u Juventusu. Stara dama prošlog je tjedna otkazala povjerenje Massimilianu Allegriju, da bi Motta postao udarni kandidat. Juventus mu sprema trogodišnji ugovor s 4,5 milijuna eura plaće po sezoni i, tvrde Talijani, pitanje je trenutka kad će ga Motta potpisati. (mc)

Linker
23. svibanj 2024 16:15