Matthijs De Ligt

 dpa Picture-Alliance via AFP
STVARI SU RIJEŠENE

Bayern završio veliki posao i potpisao najskupljeg stopera svijeta! Sve su glasnije priče o novom Hrvatu

U Münchenu hrvatskog reprezentativca vide kao izvrsnu alternativu na deficitarnom mjestu.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. srpanj 2022. 07:25

Bayern je sve dogovorio s Juventusom, u redove njemačkog velikana dolazi mladi nizozemski stoper Matthijs de Ligt. Kontakti između dva kluba traju već dulje vrijeme, a posao je u ponedjeljak napokon dogovoren. Istog je dana 22-godišnji branič trebao obaviti i liječnički pregled u Münchenu te se priključiti momčadi na putu za Sjedinjene Američke Države, gdje će odraditi ljetnu pripremnu turneju.

Stara dama je usmenu ponudu iz Bavarske prihvatila u noći s nedjelje na ponedjeljak, a ukupno je riječ o izuzetno velikom transferu, vrijednom više od 80 milijuna eura s uključenim bonusima. De Ligt je pak s Bayernom dogovorio osobne uvjete za petogodišnji ugovor koji će vrijediti do lipnja 2027. godine.

Doznaje se da će njemački prvak platiti 70 milijuna eura fiksne odštete, dok će ostatak biti u bonusima. U realizaciji ovog transfera aktivno je sudjelovao sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić, dok je s financijske strane pomogla prodaja Roberta Lewandowskog u Barcelonu.

image
PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Greenwood/Shutterstock Editorial/Profimedia

Tako De Ligt postaje drugo najskuplje pojačanje u Bayernovoj povijesti, nakon francuskog braniča Lucasa Hernandeza. Za njega su Bavarci Atletico Madridu 2019. godine platili rekordnih 80 milijuna eura.

Zanimljivo je da je Bayern u istom prijelaznom roku želio dovesti i De Ligta, ali je tadašnji branič Ajaxa prihvatio ponudu Juventusa, koji ga je platio 85,5 milijuna eura. Bio je to drugi najveći iznos odštete koja je plaćena za jednog stopera u povijesti nogometa.

Uspio je Bayern malo sniziti iznos transfera, jer je Juventus u početku tražio čak 90 milijuna eura plus bonuse. Obje su strane u ovom poslu pronašle svoj interes, a daroviti je Nizozemac tako postao najskuplji stoper kad su u pitanju akumulirane odštete.

U aktualnom prijelaznom roku samo su dva transfera bila izdašnija od De Ligtovog. Real Madrid je Monacu platio 80 milijuna eura za veznjaka Aureliena Tchouaménija, dok je Liverpool u blagajnu Benfice iskrcao 75 milijuna eura za napadača Darwina Nuneza.

Nije Bayern jedini bio zainteresiran za De Ligta, no na kraju je bio najkonkretniji. U igri je bio i Chelsea čiji novi vlasnik Todd Boehly ima i novca i ambicija. U De Ligtu su Bluesi vidjeli idealnu zamjenu za stopere Rüdigera i Christensena koji su otišli kao slobodni igrači nakon isteka ugovora, no u međuvremenu se na Stamford Bridgeu ipak odustalo od Nizozemca te je iz Napolija doveden Kalidou Koulibaly.

De Ligt je protekle tri sezone proveo u Juventusu, a u tom razdoblju osvojio je jedan naslov talijanskog prvaka te trofej u Kupu Italije. Za Staru damu je upisao 117 nastupa u kojima je postigao osam pogodaka te tri puta asistirao.

U prošloj sezoni De Ligt je odigrao 31 utakmicu u talijanskoj Serie A te je postigao tri pogotka uz jednu upisanu asistenciju. U Ligi prvaka imao je sedam, a u Kupu Italije četiri nastupa. Juventus je prošle sezone bio daleko od borbe za trofej te je nizozemski branič odlučio promijeniti sredinu i potražiti ambiciozniji klub s kojim će se boriti za nove trofeje.

Pronašao ga je u Bayernu koji je trebao kvalitetna pojačanja za obranu s obzirom na odlazak njemačkog reprezentativca Niklasa Sülea u redove Borussije Dortmund.

Bavarcima su ovog ljeta pristupili napadač Sadio Mane iz Liverpoola za 32 milijuna eura te dvojica Ajaxovih igrača. Desni bek Noussair Mazraoui stigao je besplatno, dok je za veznjaka Ryana Gravenbercha plaćena odšteta od 18,5 milijuna eura.

U nekim njemačkim medijima može se pronaći i informacija kako bi Bayern rado doveo hrvatskog reprezentativnog lijevog beka Bornu Sosu iz Stuttgarta, i to kao zamjenu za Omara Richardsa, pričuvu na toj poziciji, koji je prodan Nottingham Forestu. S Otoka pak stižu glasine da je za Sosu zainteresiran i Manchester City...

image

Borna Sosa

TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Linker
20. travanj 2024 09:28