dpa Picture-Alliance via AFP
NAJVEĆI NJEMAČKI DERBI

Bivši Vatreni najavio Klassiker i otkrio kako je hrvatski hit krenuo surađivati s Bilićem: ‘Tako je sve počelo‘

Nagelsmann je pao zbog straha od Borussije Dortmund, ali Bayern je najbolji kad je najteže
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. travanj 2023. 15:10

Pred nama je velika subota na Allianz Areni. Bayern dočekuje Borussiju Dortmund u najvećem njemačkom obračunu, Der Klassikeru. Društvo Edina Terzića dolazi u München s bodom prednosti (53-52) ispred Bayerna nakon 25 kola, ovo je prvi put nakon 10 godina da Bavarci nakon toliko odigranih kola nisu vodeća momčad Bundeslige.

Otkaz je dobio Julian Nagelsmann, a novi trener Bayerna postao je Thomas Tuchel. S druge strane, Borussia je u velikom naletu, mete sve pred sobom, u 2023. nanizala je 9 pobjeda i remi u deset utakmica, te nadoknadila manjak od 9 bodova u odnosu na Bavarce. Tko će biti bolji u najvećem njemačkom derbiju?

image

Preview Bundesliga hit FC Bayern Munich-Borussia Dortmund. ARCHIVE PHOTO; left to right Jamal MUSIALA (M), Benjamin PAVARD (M), Marius WOLF (DO), Emre CAN (DO), Niklas SUELE (SĂ_le)(DO) action, duels, header, soccer 1. Bundesliga, 09.matchday, Borussia Dortmund (DO) - FC Bayern Munich (M) 2: 2, on October 8th, 2022 in Dortmund/Germany. #DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video # (Photo by Anke Waelischmiller/Sven Simon/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP)

dpa Picture-Alliance via AFP

- Nema većeg derbija u Njemačkoj, to je definitivno. Nakon dugo vremena u ovoj fazi prvenstva, Bayern nije na 1. mjestu. To je veliko iznenađenje. Imali su 9 bodova prednosti ispred Borussije, koje su prokockali. Klub iz Dortmunda je, pak, u sjajnoj seriji ove godine. Bayern, koji s pravom nosi nadimak FC Hollywood, zapinje. To stvara velike turbulencije i nemir unutar kluba. A sve je rezultiralo time da je otkaz dobio trener Nagelsmann, koji je potpisao ugovor na pet godina, što je značilo da je označen kao velika perspektiva, trener za budućnost. Bilo je zamišljeno da će mu se opraštati neki mali posrtaji - kaže nam u uvodu Nikola Jurčević, koji je za vrijeme igračke karijere nosio i dres Freiburga

Ipak, sva ta predviđanja oko Nagelsmanna pala su u vodu, nije ‘preživio’...

- Bayern je preveliki klub, preveliki je ulog u igri, da bi se u Münchenu bilo što prepustilo slučaju. Međutim, bez obzira na sve, Bayern je i dalje u igri za sva tri trofeja, u Bundesligi i Kupu, te Ligi prvaka, gdje ih čeka Manchester City.

Što se očekuje od Thomasa Tuchela?

- Tuchel je bio Bayernova želja. Nisu bili zadovoljni s rezultatima i tako su ostvarili svoju želju. Tuchel je bio slobodan na tržištu, na ljeto bi vjerojatno bio kandidat za Real Madrid, Tottenham i slične klubove. U Bayernu vjeruju u njega i sigurno bi pobjeda nad Borussijom bila sjajna potvrda te vjere.

Kad se radi o Borussiji, Jurčević će kazati...

- Borussia je mnogo mirniji klub kad se radi o medijskom pritisku, te svega ostaloga. Imaju fenomenalne navijače koji ih obožavaju. U prvom dijelu sezone nudili su promjenjiva izdanja, međutim, u ovoj godini su nezaustavljivi. Velike su tu zasluge trenera Edina Terzića. On je praktički dijete Borussije, prošao je njihovu kompletnu nogometnu školu, usvojio je njihovu nogometnu filozofiju. A sve je počelo s vremenom Jürgena Kloppa.

Odličan odnos

Terzić je itekako dobro poznat Jurčeviću, jer je bio dio stožera Slavena Bilića u Bešiktašu i West Hamu.

- Bio je tada vrlo mlad. Vidjelo se odmah da posjeduje nogometno znanje, da je ima strahovito dobru energiju. Uvijek je bio željan rada, učenja... Kod nas u stožeru je bio jako, jako koristan. Činilo mi se već tada da je to mladi čovjek koji bi u budućnosti mogao napraviti velike stvari. Borussia ga tretira kao svoj kadar. Nakon naše ere, počeo je kao pomoćnik Favrea, onda je bio prvi trener, pa je malo pauzirao, sad je opet glavni trener.

Ispričao nam je Jurčević kako je uopće došlo do suradnje Edina Terzića i Slavena Bilića.

- Prije nego što nam se pridružio u stožeru, bio je u komunikaciji sa Slavenom vezano za analizu nekih naših protivnika na Euru u Austriji i Švicarskoj. Tako je sve počelo. Bio je mlad i školovan, jako dobar u skautingu. To je bio razlog zašto je završio u našem stožeru. Bio je jako dobar, imali smo odličan odnos. Zaista je jako perspektivan kad se radi o trenerskom poslu. Posjeduje njemačku sistematičnost i radnu disciplinu, ali isto tako i snalažljivost i improvizaciju koja je svojstvena ovim našim prostorima.

Što Jurčević predviđa za današnji derbi, ima li kakvu prognozu?

- Bayern obično u trenucima kad je kriza postaje najbolji. Bez obzira na to što su moje simpatije na strani Borussije zbog toga što sam u kontaktu i imam dobar odnos s Terzićem, realno mi je predvidjeti da bi Bayern mogao biti pobjednik. Oni su najjači kad trebaju biti najjači, dokazali su to nebrojeno puta.

Jurica Vranješ imao je izvrsnu igračku karijeru u Njemačkoj, igrao je za Bayer Leverkusen, Stuttgart i Werder, te pozorno prati sve događaje u Bundesligi.

- Bayern je imao problema, zato je umjesto Nagelsmanna stigao Tuchel. Mislim da je do te promjene došlo i jer su se uplašili Borussije. Ne bez razloga. Momčad Edina Terzića ušla je u sjajnu seriju pobjeda. I ne samo to, pokazuju lice velikih momčadi. I kad ne igraju baš najbolje, pobjeđuju. Ljudi u Bayernu su uvidjeli da bi mogli izgubiti naslov, te su povukli potez s promjenom trenera. Bayern igra i četvrtfinale Lige prvaka, gdje se sudara s Manchester Cityjem... Velike utakmice očekuju Bavarce. Ova prva s Borussijom je itekako značajna. Jer, ako klub iz Dortmunda trijumfira u Münchenu, onda će pobjeći na četiri boda razlike, dobiti iznimnu injekciju samopouzdanja i teško će ih Bayern uloviti. A Borussia je trenutačno u boljoj formi od Bayerna - kaže nam Vranješ.

Drži da je micanje Nagelsmanna i odabir Tuchela želja Bayerna za pozitivnim šokom u momčadi.

- Tuchel je bio trener Borussije, to je i njemu dodatna injekcija. Nego, držim da se danas Bayernu lomi sezona. Kiks Bayerna bi definitivno mogao biti poguban za njih. Borussia je ovog trenutka bolja, to ponavljam, jer to je bitno. Iako, to u ovakvom najvećem njemačkom derbiju baš ništa ne treba značiti.

Sve karte na Bundesligu

Tko će biti pobjednik današnjeg iznimno bitnog bundesligaškog dvoboja u Münchenu?

- Rekao sam da je Borussia u ovom trenutku bolja, ali to ne znači da će slavodobitno izaći iz Allianz Arene. Bayern je iskusan kad se radi o ovakvim utakmicama, u kojima mu se odlučuje sudbina. Pobjeđuju kad im treba, tu ne kiksaju. Sjećate se kad je iz Bayerna otišao Niko Kovač? Došao je Flick i osvojio je sve što se može osvojiti. Sad bi se povijest mogla ponoviti s Tuchelom. Iako, po mom mišljenju, teško da će Bayern u Ligi prvaka preskočiti City. Međutim, njima je najbitnije da budu prvaci Njemačke, sad su sve karte bacili na osvajanje Bundeslige. Bayernovo iskustvo u takvim utakmicama mi govori da će Bavarci slaviti. Uvijek su slavili u takvim krucijalnim ogledima - zaključio je Vranješ.

32 naslova prvaka Njemačke osvojio je Bayern

8 naslova prvaka Njemačke osvojila je Borussia D.

Linker
18. travanj 2024 20:35