FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
POSLJEDICE SUKOBA

Bjelici prijeti teška kazna, jedan detalj bit će ključan. Evo kako bi prošao prema Disciplinskom pravilniku HNS-a

"Slučajem Bjelica" idućih će se dana baviti disciplinski organi Bundeslige
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. siječanj 2024. 14:30

Minhenski je Bayern u odgođenom susretu 13. kola Bundeslige pobijedio Union Berlin 1:0. No, fokus medija i svekolike njemačke sportske javnosti usmjeren je na neshvatljivi ispad gostujućeg trenera Nenada Bjelice. U 74. utakmice na Allianz Areni, krilni napadač Bayerna Leroy Sané izbio je loptu iz ruke Bjelici kako bi što prije izveo aut za svoju momčad. No, 52-godišnji je Osječanin neprimjereno reagirao. Odgurnuo je Sanea rukom u lice. A kada je igrač Bayerna krenuo prema njemu, još jednom je počinio isti gaf.

Nije se bivši trener Dinama i Osijeka primirio niti nakon što mu je sudac Willenborg pokazao crveni karton. Bjelica je izmješten na tribinu, ali je ondje "uletio" u verbalni klinč s domaćim navijačima, pa su morali intervenirati i zaštitari. Na koncu je smješten u novinarsku ložu, gdje su ga okružila trojica redara.

image
SEBASTIAN EL-SAQQA Dppi Via Afp

Sličan, ali značajno blaži incident s Bjelicom u glavnoj ulozi, mediji su zabilježili 2019. u Maksimiru kada je vodio Dinamo u susretu protiv plzenske Viktorije (3:0). Tom je prilikom tadašnji trener "modrih" povukao s leđa češkog beka kako bi mu oduzeo loptu i dao Leovcu da izvede - aut za Dinamo. Zbog potezanja protivničkog igrača trenera Dinama je isključen. Tako je hrvatski sastav u prvoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Benfice (1:0) vodio Bjeličin asistent Rene Poms. UEFA je Bjelicu kaznila s jednom utakmicom zabrane obnašanja dužnosti.

Blaža ili teža kazna

"Slučajem Bjelica" idućih će se dana baviti disciplinski organi Bundeslige. A kakvim bi sankcijama Bjelica bio izložen da je identični prekršaj počinio na terenu pod jurisdikcijom HNS-a? Za početak (to mora definirati i njemački disciplinski organ), potrebno je utvrditi činjenično stanje - je li Bjelica Sanéa odgurnuo ili udario? Ako se radi o odgurivanju "zločin" hrvatskog trenera imao bi tretman nesportskog ponašanja, a prema članku 50. Disciplinskog pravilnika HNS-a (ovisno o procijenjenom stupnju prekršaja) zapriječene sankcije su: upozorenje, ukor, novčana kazna, zabrana obavljanja funkcije do pet utakmica ili petomjesečna suspenzija.

image
FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Prema dosadašnjim iskustvima u radu disciplinskih sudaca Prve HNL, najčešće se za prekršaje iz domene nesportskog ponašanja primjenjuje dvojaka kazna: vremenska i novčana. Za vjerovati je da će njemački organi incident Bjelice i Sanéa tretirati kao nesportsko ponašanje hrvatskog trenera. Olakotna bi okolnost mogao biti ishitreni potez nogometaša Bayerna, ali Bjelici nikako ne ide u prilog što je Sanéa odgurivao rukama u lice. Kudikamo blaži vizualni efekt imalo bi odgurivanje - u grudi. Ovako će i kazna vjerojatno biti "efektnija". Aproksimativno, četiri do pet utakmica...

Međutim, ako disciplinci utvrde da je Bjelica udario igrača Bayerna, posljedice će biti dramatično teže. Što o tom slučaju kaže Disciplinski pravilnik HNS-a? Tjelesnim napadom na igrača bavi se članak 56. Zanimljivo, HNS-ov Disciplinski pravilnik ne predviđa mogućnost da igrača udari trener (njegove ili suparničke momčadi) ili možda službena osoba, primjerice - sudac!?

Za slučaj da igrač fizički napadne svog ili igrača protivničke momčadi (na igralištu ili izvan) može biti sankcioniran zabranom igranja od dvije do šest utakmica. U težim slučajevima, ako se utvrdi da je ozlijedio ili imao namjeru teže ozlijediti (su)igrača može biti kažnjen zabranom igranja četiri do 12 utakmica, odnosno tri mjeseca do dvije godine ili - isključenjem iz nogometne organizacije. No, važno je naglasiti, Disciplinski pravilnik HNS-a predviđa kaznu i za tjelesni napad na igrača - u pokušaju.

Linker
30. travanj 2024 05:55