STUART FRANKLIN
EGZODUS MLADIH ZVIJEZDA

Bundesliga je postala rasadnik mladih talenata, dokaz je i novi najmlađi strijelac u povijesti lige!

Bundesliga je dobila novog najmlađeg strijelca, on je samo jedan od onih koji bi je mogli napustiti.
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 09. lipanj 2020. 22:32

Kai Havertz zaludio je nogometni svijet, velikani stoje u redu i čekaju odgovor iz Leverkusena. Sljedeći prijelazni rok bit će ovaj 20-godišnji ofenzivni vezni, a ponekad i napadač, vruća roba. Mnogi bi ga htjeli dovesti u svoje redove, no korona kriza učinila je svoje i malen je broj klubova koji bi mogli izdvojiti 80-ak milijuna eura, koliko Bayer cijeni svog najboljeg igrača.

Upravo bi korona mogla biti i najveći saveznik bundesligaša u idućem razdoblju, da nije bilo krize ovog ljeta bismo mogli očekivati pravi egzodus iz Njemačke. Bundesliga je već duže vrijeme odskočna daska mladim igračima za lige u kojima se obrće mnogo veći novac, napose Premier ligu. Bayer će vjerojatno izgubiti najboljeg igrača, no već imaju dostojnu zamjenu. Florian Wirtz, mladić kojeg su u siječnju uzeli iz pomlatka Kölna, u subotu je postao najmlađi strijelac u povijesti Bundeslige. Učinio je to sa 17 godina i 34 dana, čime je za 48 dana detronizirao Nurija Sahina, koji je prije 15 godina u dresu Borussije D. zabio prvijenac protiv Nürnberga. Zanimljivu je opasku dao Peter Bosz, trener Bayera, nakon što je Wirtz zabio pogodak u porazu protiv prvaka.

- Wirtz je nedvojbeno veliki talent, ali danas je naučio novu lekciju. Igrati protiv vrhunske momčadi nije nimalo lako, prve četiri lopte odmah je izgubio. Vidio je da mu nitko ništa neće pokloniti. No, on je vrlo inteligentan i svakim danom upija novo znanje. Vidio je da u ovakvim utakmicama nema vremena za razmišljanje - izjavio je trener Apotekara nakon poraza od Bayerna u kojem je Wirtz zabio prvijenac.

image
INA FASSBENDER

Nije mogao izabrati bolji trenutak, u svom četvrtom nastupu u Bundesligi postigao je pogodak i to najboljem njemačkom vrataru koji je počeo braniti u elitnom rang njemačkog nogometa kada su Wirtzu bile tek tri godine. Teško je sada predvidjeti u kojem će se smjeru razviti njegova karijera, ali početak itekako obećava. I povijest je na njegovoj strani, većina igrača koji su svoj prvijenac zabili mlađi od 18 godina napravili su velike karijere. Nuri Sahin bio je s Borussijom prvak, igrao je u Realu, Liverpoolu, sada je u smiraj karijere u Werderu. Na tom popisu je i Timo Werner, koji će ovog ljeta napustiti Bundesligu i karijeru nastaviti u Chelseaju. Tu je, uostalom, i spomenuti Kai Havertz.

Inače, Bundesliga je pravi poligon za mlade talente, stranica transfermarkt na prva tri mjesta najvrednijih igrača lige stavila je igrače mlađe od 21 godine. Popis predvodi Jadon Sancho (20), Borussijino krilo procijenjeno na 117 milijuna eura, drugi je Havertz (81 milijun €), dok treće mjesto zauzima još jedan igrač Borussije D., Erling Haaland, koji još nije napunio ni 20 godina. Njegova vrijednost iznosi 72 milijuna eura, baš kao i Sergea Gnabryja, koji je isto relativno mlad, tek su mu 24.

I recentna povijest pokazala je da mladi igrači najprije će dobiti prigodu u Bundesligi. Najskuplji izlazni transfer ostvario je Ousmane Dembele, koji je napustio Dortmund i prešao u Barcelonu u transferu od 125 milijuna eura. Francuski reprezentativac tada je imao 20 godina. Velike transfere iz Bundeslige ostvarili su Christian Pulisic, koji je s također 20 godina otišao u Chelsea za 64 milijuna eura, te Luka Jović, kojeg je prije godinu dana Real plati 60 milijuna. Srbijanski napadač sada ima tek 22 godine.

Mnogi su bili skeptični kada se Dani Olmo protekle zime odlučio na odlazak u RB Leipzig. Međutim, to bi se itekako moglo isplatiti, jer Bikovi su orijentirani na mlade igrače koji se razviju u njihovim redovima, a poslije ih prodaju za veliki novac. Prije dva ljeta Leipzig je za 60 milijuna eura prodao Liverpoolu Nabyja Keitu, Gvinejac je odigrao dvije sezone u Leipzigu i sa 23 godine otišao u Premiership. Jedan od igrača kojeg mnogi žele je i Dayot Upamencano, francuski stoper Bikova koji ima tek 21 godinu, a već igra treću bundesligašku sezonu. Čak i jedan Bayern ima svog tinejdžera, Alphonso Davies, 19-godišnji Kanađanin, postao je nezamjenjivi kotačić u savršenom stroju Hansija Flicka. Sve to pokazuje da mladi igrač neće pogriješiti izabere li Bundesligu za iskorak u karijeri...

Linker
21. travanj 2024 17:32