CB/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Cb/Imago Sportfotodienst/Profimedia
SUKOB MIŠLJENJA

Burna atmosfera na suđenju bivšem hajdukovcu, odvjetnici skočili: ‘On je žrtva, sve ovo je pogrešno‘

Sam igrač nije mogao ništa reći, mogao je tek okretati glavu lijevo-desno, kao da gleda teniski meč
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 10. veljača 2023. 15:27

U četvrtak je, pred sportskim sudom Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu, na redu bio drugi dan suđenja u slučaju Marija Vuškovića. Prema izvješču Der Spiegela, situacija je u sudnici bila vrlo dinamična, na trenutke i burna, a sudac je u nekoliko navrata morao pozivati branitelje 21-godišnjeg Splićanina na red.

Vuškovićevi odvjetnici tvrdili su da je mladi hrvatski stoper bio žrtva pogrešne dopinške analize. Već prvog dana ročišta postavili su pitanje je li Vuškovićev uzorak urina mogao biti zamijenjen uzorkom drugog igrača HSV-a koji je testiran u isto vrijeme. Osim toga, sugerirali su da se urinom moglo manipulirati i dok je bio pohranjen u hladnjaku inspekcije prije nego što je poslan u laboratorij u Kreischi, općinu u njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj.

Za drugi dan pregovora Vuškovićeva obrana opremila se s četiri različita vještačenja; stručnjaci iz Osla, Vancouvera, Dresdena i Leipziga došli su do zaključka da se Vuškovićev uzorak nije smio smatrati pozitivnim. Podupirući tu tezu, Pericles Simon, pročelnik Odsjeka za sportsku medicinu na Sveučilištu u Mainzu, usred suđenja je uletio u prostoriju i zauzeo mjesto do branitelja. Simon je godinama radio za Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA-u), prije nego što je 2017., frustriran i ogorčen, dao otkaz, a onda tražio da se obustave sve dopinške kontrole jer su metode analiza, po njegovoj procjeni, bile neprecizne. Od tada ga se smatra oštrim kritičarem antidopinških agencija.

Prema Spiegelu, sam Vušković u četvrtak nije govorio, sve što je mogao bilo je "okretati glavu lijevo-desno između suca i njegovih branitelja kao da gleda teniski meč". Njemački list ističe i kako su Vuškovićevi odvjetnici u raspravu uveli i nova pitanja. "Jesu li dijelovi urina mogli ispariti tijekom transporta, te tako učiniti uzorak neupotrebljivim? Je li metoda laboratorijske analize tendenciozna?", neka su od tih pitanja, a na koja je, prema istom izvoru, šef laboratorija iz Kreische poprilično samouvjereno odgovarao.

Sud želi da se svim tim pitanjima pozabavi još jedan vještak, a novi termin ročišta zakazan je za 10. ožujka. Nijemci pišu kako je Vuškovićeva pratnja napustila prostoriju protestirajući, budući da je sud angažirao Jeana-Françoisa Nauda, kanadskog stručnjaka koji sjedi u EPO radnoj skupini u WADA-i, baš kao i spomenuti voditelj laboratorija iz Kreische.

Linker
24. travanj 2024 22:34