AFP
EKSPLOZIJA TALENTA

Čudesni Bayernov tinejdžer oduševio je sve i zasjenio razvikane zvijezde: ‘Bit će najbolji na svijetu!‘

Bayernov tinejdžer već sada je oborio nekoliko rekorda, a tek će za šest mjeseci napuniti 20 godina
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 16:28

Kada je Robert Lewandowski napustio Bayern München, malo se razmišljalo o traženju slične zamjene. Umjesto toga, više su formulirani načini da se nadoknadi gubitak od gotovo 40 golova po sezoni i tražena su rješenja razmišljajući izvan okvira. Sadio Mane je potpisan kako bi napadu dodao dojam nepredvidivosti, i dok je senegalski napadač ušao na mjesto Lewandowskog na terenu, jedan drugi igrač Bayerna preuzeo je golgeterski zadatak - Jamal Musiala (19).

Ovaj 19-godišnjak u nedjelju je zabio svoj treći gol ove sezone, pomažući Bavarcima na putu do druge uzastopne pobjede i njihovog uobičajenog položaja na vrhu tablice. Štoviše, Musiala je pokazao da postaje bitan igračem zapanjujućom brzinom.

Za prvu momčad Bayerna debitirao je s 17 godina, 20. lipnja 2020. godine u domaćoj pobjedi protiv Freiburga. Unatoč mladoj dobi, već je skupio 81 službenu utakmicu u dresu njemačkog prvaka i pritom postigao 19 pogodaka i ostvario osam asistencija. Za seniorsku Njemačku reprezentaciju skupio je 15 nastupa i upisao pogodak. Prema Transfermarktu vrijednost mu je zapanjujućih 65 milijuna eura. Što ga čini četvrtim najskupljim igračem unutar 20 godina.

fewfewfew

Za mlađe nacionalne selekcije ima nastupe za dvije velike nogometne zemlje. Prvo je nastupao za Englesku, u kategorijama do 16 godina, nakon toga priključuje se njemačkoj mladoj reprezentaciji za koju upisuje dva nastupa, te se potom vraća na “Otok”. Još dvije kategorije mladih igrača prolazi s Engleskom, prije priključivanja seniorskoj vrsti Njemačke.

image
AFP

Početkom 2021. godine, Musiala je otkrio da će predstavljati Njemačku umjesto Engleske. Musiala ima pravo igrati za obje zemlje na međunarodnoj razini, a nagađanja o tome koju bi zemlju odabrali trajala su tijekom njegove probojne kampanje u Bavarskoj.

- Imam srce za Njemačku i srce za Englesku. Oba će nastaviti kucati. Na kraju sam poslušao svoj osjećaj da je to bila prava odluka igrati za Njemačku. Ipak, na nimalo lako nije bilo. Imao sam vrlo dobar i iskren razgovor s Joachimom Löwom. Na tom sastanku gospodin Löw pokazao mi je vrlo jasan put za mene u reprezentaciji. Löw i gospodin Bierhoff bili su jako zainteresirani za mene, htjeli su razumjeti moje motive i upoznati me kao osobu. Impresioniralo me koliko su dobro informirani - komentirao je razloge o biranju Njemačke ispred Engleske.

Kada su ga pitali tko je u Bayernu pomogao utjecati na njegovu odluku, Musiala je otkrio dugačak popis suigrača koji su mu ponudili podršku dok je birao.

- Bio sam jako impresioniran kada sam pročitao da su se Serge Gnabry, Manuel Neuer i Joshua Kimmich toliko javno zalagali za mene i govorili tako pozitivno o meni - rekao je očito skromni Musiala.

- Imam ogromno poštovanje za njihova postignuća u Bayernu i njemačkoj reprezentaciju i za njih kao ljude.

Kad je Uli Hoeness postigao 11 golova i šest asistencija u posljednjoj punoj sezoni kao profesionalac, prije nego što ga je ozljeda koljena natjerala u prijevremenu mirovinu u dobi od 27 godina, naučio je kako biti korak ispred svojih protivnika i još uvijek je smatran jednim od najvećih pokazanih potencijala.

fewfewfew

Nakon osam godina nastupa na najvišoj razini, Hoeness je izbrusio svoju tehniku. Kao i mnogi veterani igre, to iščekivanje, vizija i pokret osigurali su mu da može ostati korak ispred igrača koji je 10 godina mlađi od njega, slično sada pokazuje Musiala i samim time krenule su usporedbe.

Svojim golom protiv Wolfsburga, Musiala se približio Hoenessu, istisnuvši ga s mjesta “najplodnijeg” igrača Bayerna do 20 godina. Hoeneß je zabio 13 golova prije ulaska u drugo desetljeće, dok Musiala sada ima 14 - više od šest mjeseci prije nego što napuni 20.

image

Bayern Munich‘s German midfielder Jamal Musiala (L) and Frankfurt‘s Swiss midfielder Djibril Sow vie for the ball during the German first division Bundesliga football match between Eintracht Frankfurt and FC Bayern Munich in Frankfurt am Main, western Germany on August 5, 2022. (Photo by CHRISTOF STACHE/AFP)/DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO

Ne samo da je Musiala srušio Hoenessov rekord, nego je već i na dobrom putu da sustigne iste razine predviđanja, vizije i pokreta s kojima je bivši predsjednik njegova kluba završio karijeru – puno godina prerano.

Lewandowski ide u Barcu, a Haaland odlazi u Manchester City, Bayernov mladi napadač sada je glavna tema sportskih medija u Njemačkoj. Oduševljava navijače, stručnjake i medije. Glavne večernje vijesti, novine, TV sportski programi i kanali društvenih medija preplavljeni su slikama njegovog posljednjeg pogotka u prvenstvenom susretu protiv Wolfsburga. Isječci pokazuju kako zmijoliko vijuga oko dvojice protivnika nakon što je na trenutak pao na koljena i odmah nakon toga uputio neobranjiv udarac.

Bivši njemački reprezentativac Lothar Mätthäus komentirao je da je Musiala siguran kandidat za osvajanje FIFA-ine nagrade za najboljeg nogometaša svijeta u budućnosti, dok je Stefan Effenberg rekao da je Bayernov mladić neophodan u početnih jedanaest njemačke reprezentacije.

Zbog mršavih nogu, suigrač Leroy Sane nazvao je zvijezdu u usponu “Bambi”, govoreći o popularnoj mladoj figuri laneta u animiranom filmu. Njemački mediji navode da se bivši “Bambi” razvio u “topnika” i da je tračak nade za njemačku momčad na nadolazećem Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru kasnije ove godine.

Linker
23. travanj 2024 12:35