AFP
VELIKI INTERVJU ZA SN

Dalićev ‘specijalac‘ još ne zna hoće li na SP: ‘Pokrivam tri pozicije, sve sam igrao, ali ne odlučujem ja!‘

Hrvatski veznjak u posljednje vrijeme u svom klubu igra na potpuno drugačijoj poziciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. studeni 2022. 06:50

Eintracht iz Frankfurta se pobjedom nad Sportingom u Lisabonu u posljednjem kolu skupine D plasirao u osminu finala Lige prvaka. Bio je Eintracht zapravo najbolji kad je trebalo biti najbolji, u posljednje dvije utakmice skupine pobijedio je Marseille (2:1) i već spomenuti Sporting (2:1).

Zauzela je njemačka momčad na kraju drugo mjesto u skupini D s deset osvojenih bodova, jednim manje od prvoplasiranog Tottenhama. Sporting Lisabon nastavlja u Europskoj ligi, dok se Marseille našeg trenera Igora Tudora oprostio od Europe. Kristijan Jakić (25), hrvatski reprezentativac i kandidat za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nastupio je na svih šest utakmica Eintrachta u Ligi prvaka, uvijek je bio u udarnom sastavu, ubilježio je ukupno 514 minuta u tom elitnom natjecanju.

Očekivali smo prolaz

- Iskreno, očekivali smo da ćemo se plasirati u osminu finala Lige prvaka, jer znamo kako smo dobra momčad. Igramo dobru kompletnu sezonu, zaista igramo lijep i atraktivan nogomet. Imali smo zapravo samo jedan pravi kiks u sezoni, kad smo poraženi od Bochuma u Bundesligi s 0:3. Imamo fantastičan štimung u momčadi i cijelom klubu, tako da smo se nadali da ćemo proljeće igrati u Ligi prvaka - kazao nam je Jakić u uvodu.

image

Jakić u društvu sa suigračem Smolčićem i trenerom Wolfsburga Nikom Kovačem

AFP

U Ligi prvaka o svemu je odlučivala ta posljednja utakmica u skupini, lisabonska sa Sportingom.

- Taj ogled je odlučivao sve, o svojoj sudbini odlučivali smo sami. To nam je bio još jedan motiv više. Ali u prvom poluvremenu smo bili - katastrofa! Nismo znali tko nam je glavu nosio. Dan prije putovali smo u Lisabon, a avion nam je kasnio tri sata. Let smo čekali u avionu, sjedili smo dva i pol sata... Nakon toga slijedio je taj let od tri sata. U hotel smo došli umorni, nikakvi, prazni. Nismo čak niti večerali, bili smo preumorni, odmah smo otišli na spavanje. Zato smo prvo poluvrijeme protiv Sportinga - prespavali. U stanci između dva poluvremena smo posložili neke stvari, tako da smo gubitak od 0:1 pretvorili u pobjedu 2:1. Unijeli smo agresivnost u igru i eto, stigli do trijumfa.

Slavlje društva iz Frankfurta nakon utakmice bilo je ogromno, svi su se grlili i ljubili, skakali... Očito je pobjeda za Eintracht bila velika priča.

Sjajna atmosfera

- Pa, logično. Eintracht je prvi put u Ligi prvaka i eto, odmah u prvom nastupu smo stigli do osmine finala. Za nas je to izvanserijski uspjeh, iako smo vjerovali u njega. Ali vjerojatno svi ostali nisu. Jer, tko bi očekivao da momčad koja prvi put igra u ovom elitnom društvu prođe skupinu i nastavi natjecanje?

Međutim, Eintracht je već prošle sezone napravio čudo, osvojio je Europsku ligu, ovo je, zapravo, samo nastavak ogromnih dosega.

- Držim da je u svemu tome bitnu ulogu ima sjajna atmosfera koja vlada u i oko kluba. Jer mi u rosteru nemamo neke velike zvijezde. Da, jesmo kvalitetni, dobro igramo, ali ponavljam, nemamo planetarnih nogometnih veličina. Djelujemo kao momčad i to nam jako dobro ide. Posebno naglašavam tu sjajnu atmosferu, svi smo kao jedan, od toga sve počinje.

Kaže da nitko u Eintrachtu ne razmišlja kojeg će im suparnika dodijeliti ždrijeb u osmini finala, koji je na rasporedu prekosutra.

- Što ćemo o tome razmišljati? Koga god dobijemo, taj je ‘bolesno’ jak. U osmini finala Lige prvaka ne postoji momčad koja nije užasno jaka. Ali mi smo optimisti bez obzira koga nam ždrijeb podari. A recite mi tko bi na nas uložio prošle sezone da ćemo osvojiti Europsku ligu? Nitko! Ja sam siguran da mi možemo napraviti velike stvari i u Ligi prvaka.

Liderski nagon

Onda smo se prebacili na jednu drugu priču. Naime, trener Eintrachta Oliver Glasner je Kristijana Jakića s pozicije ‘šestice’ prekomandirao na poziciju - stopera. Nakon poraza od Bochuma, gdje je igrao u vezi, skroz je prebačen na stopersku poziciju. U Bundesligi je na toj poziciji igrao protiv Bayera iz Leverkusena, Borussije iz Mönchengladbacha, te Borussije iz Dortmunda. U Ligi prvaka igrao je stopera protiv Marseillea i Sportinga. Odigrao je odlično, konačno, Eintracht je u svim tim ogledima poražen samo od dortmundske Borussije s 1:2. Kako je došlo do promjene pozicije?

- Ozlijedio se Hasebe, Toure je također imao problema. Trener Glasner me pitao bih li ja probao igrati na poziciji stopera. Kazao mi je da imam liderski nagon, stav lidera koji mu je potreban za tu poziciju. Rekao sam mu “šefe, ako je to vaša odluka, igrat ću stopera”. I kad sam odigrao prvu utakmicu na poziciji stopera, postao sam nezamjenjiv, igram cijelo vrijeme. Dobra je to pozicija za mene, jer se na njoj ponašaš slično kao na poziciji ‘šestice’. Pokreti, sve kretnje, baš je slično. Snašao sam se na stoperu, super mi ide.

Ali, može li zbog toga nastati problem kad se radi o konačnom popisu Zlatka Dalića za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Jakić se našao na širem popisu, ali kao vezni igrač. A već neko vrijeme nije vidio veznu liniju, jer u klubu stalno igra stopera. Može li to možda utjecati na Dalićevu odluku o njegovom pozivanju na Mundijal?

- Ha, pokrivam ja tri pozicije... Veznu liniju, stopera i beka. Sve sam igrao. Što ću ja tu? Ne mogu ja odlučivati. Da, žao mi je što ne igram ‘šesticu’, ali moj trener me stavio na poziciju stopera. Ne mogu birati što ću igrati. Gdje me god trener stavi, pokušavam igrati najbolje što mogu. Naravno da se nadam da ću biti putnik na Svjetsko prvenstvo. To je najveće nogometno natjecanje na Globusu. Jako bih želio biti dio hrvatske reprezentacije, to je najveća čast i ponos - zaključio je Kristijan Jakić.

Kada ispadneš, a znaš da si mogao proći, onda je teško, a presudile su sitnice

Kako je vidio svoj bivši klub Dinamo, koji se nije uspio plasirati u osminu finala Lige prvaka?

- Šteta, šteta, baš mi je bilo žao. Vidio sam kako je Chelsea zabio ta dva gola u Londonu. Kod onog prvog Perić se nesretno okliznuo, baš je bila nesreća. Nije Dinamo bio loš u Ligi prvaka, odigrao je dobrih utakmica, ali na kraju kad ispadneš, a znaš da si mogao proći, onda je teško. Dinamu su presudile neke sitnice, zato nije u europskom proljeću.

Bundesliga je čudo, ritam je strašan

Bayern, Borussia Dortmund, Leipzig, Eintracht... Četiri kluba iz Bundeslige osigurala su osminu finala Lige prvaka. Dokaz moći i snage Bundeslige?

- Bundesliga je definitivno među najjačim ligama. Igra se kvalitetan, ali žestok nogomet. Kontra na kontru, ritam je strašan. Nema momčadi koja se može lagano pobijediti. Eto, nas je ‘nakantao’ Bochum, koji je tada bio zadnji na ljestvici. Na prvom mjestu je Union Berlin, koji je ispred svih nas koji smo se plasirali u osminu finala Lige prvaka. Bundesliga je čudo liga.

6

puta je Jakić bio starter u Ligi prvaka ove sezone

5

zadnjih utakmica u prvenstvu i LP odigrao je kao stoper

4

nastupa dosad ima Jakić za A reprezentaciju Hrvatske

Linker
03. svibanj 2024 16:09