Dion Beljo

 KOLBERT-PRESS/ULRICH GAMEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ISTINA O VELIKOM TRANSFERU

‘Dinamo je bio konkretan, ali oni su ponudili više novca! A najveću ulogu odigrao je taj mladi trener...‘

Nekadašnji igrač s dugim stažom u Bundesligi danas kao menadžer skrbi o Dionu Dreni Belji
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. siječanj 2023. 22:44

Je li Dion Drena Beljo (20) baš morao napustiti HNL i otići u Augsburg? I je li Dinamo pogriješio što ga nije doveo u Maksimir? Puno se zadnjih dana pisalo i pričalo o toj temi.

- Dinamo je u nekoliko navrata razgovarao s nama oko Diona i bili su u Maksimiru jako konkretni. Mogu vam reći da je i Dion bio sretan zbog interesa hrvatskog prvaka, ali u toj je priči najvažniji bio stav Osijeka, koji je očito tražio više novca nego što je Dinamo bio spreman platiti. Augsburg je dao veću ponudu, Osijek ju je prihvatio - ispričao nam je Srđan Lakić, nekadašnji igrač koji je 10-tak godina igrao u Njemačkoj, a sada je nogometni menadžer.

Znamo da je mladi napadač dugo dvojio je li Augsburg pravi izbor za njega?

- Daleko najvažniji u tom transferu bio je Enrico Maaßen (38), mladi trener Augsburga. On je u nekoliko navrata sam zvao Diona i detaljno mu objasnio zašto ga toliko želi i koliko će kao mlad igrač profitirati igrajući za Augsburg. Maaßen je apsolutno bio čovjek odluke u tom transferu. Diona je impresionirala želja koju je pokazao u namjeri da ga dovede, ali i program koji mu je predstavio. Napokon, sportski direktor Augsburga Michael Ströll dva je dana bio na pripremama s Osijekom i rekao je da se ne miče dok Dion ne pristane na transfer.

image
Privatna arhiva

Bijeg iz opasne zone

Kakav je trener Enrico Maaßen?

- Jako mlad, jako ambiciozan, a u Njemačkoj na glasu kao jedan od onih koji bi mogao napraviti veliku karijeru. Prije Augsburga radio je u Dortmundu, vodio tamošnju drugu momčad. Voli napadati, voli preuzeti rizik, jako vjeruje u mlade igrače i ne boji ih se gurnuti u vatru. Naravno, svjestan je da se od njega očekuje rezultat, ali to ga ne sputava u njegovoj viziji nogometa.

Kakav je klub Augsburg?

- Već je 12 ili 13 godina član Bundeslige i jako je stabilan. Klub je vlastitim novcem izgradio novi stadion, a poznat je i kao klub koji na domaćim utakmicama ima fantastičnu atmosferu. Kapacitet stadiona je oko 30.000 mjesta, a prosjek gledatelja je 27 tisuća u doista impresivnom ambijentu u kojem protiv Augsburga nitko nije favorit. Augsburg nije imao dobru jesen, ali u klubu su uvjereni da će na proljeće momčad biti bolja i da će izaći iz opasne zone. Zato je Beljo i doveden, jer Augsburg je u 15 utakmica zabio samo 18 golova, a to je premalo.

Kondicijski odličan

Je li Bundesliga dobar izbor za Belju? Ipak ima tek 20 godina?

- To će vrijeme pokazati, ali iskustva pokazuju da u Bundesligi igrači s ovih prostora dobro prolaze. Beljo je kondicijski odličan, jako je talentiran, zna zabiti gol i odlično osjeća igru. To su sve dobri preduvjeti za uspjeh u Bundesligi. K tome, tamo se igra jako otvoren nogomet, s puno napadačkih akcija, s nešto manje taktičkih zadataka. Tamo nema momčadi koje će igrati zatvoreno, što bi Dionu trebalo odgovarati.

Što kaže Dion, kako mu je na prvim treninzima?

- Brže je i intenzivnije nego što je bilo u Osijeku, ali i prije dolaska u Bundesligu znao je da će biti tako. Beljo je igrač koji puca od samopouzdanja tako da jako vjeruje u sebe. Zato se i brzo uklopio u svlačionicu.

U prilagodbi će mu pomoći i David Čolina, donedavni igrač Hajduka i suigrač iz U21 reprezentacije. Vole u Augsburgu naše igrače?

- Vole mlade i školovane igrače, koji imaju potencijal. Augsburg želi paralelno stvarati rezultat i igrače, što nije lako, ali njima to već godinama uspijeva.

Linker
19. travanj 2024 06:11