Xabi Alonso

 INA FASSBENDER Afp
ISPISUJU POVIJEST

Dobili smo još jednog velikog trenera: ‘Napokon će skinuti stigmu sa sebe, nitko ih više neće zvati Neverkusen‘

Bayer Leverkusen danas ili sutra najkasnije trebao bi i matematički osigurati povijesnu titulu prvaka
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 13. travanj 2024. 08:09

Sve je spremno za slavlje, Bayer Leverkusen danas ili sutra najkasnije trebao bi i matematički osigurati prvu, povijesnu titulu prvaka te tako prekinuti 11-godišnju vladavinu Bayerna. Sezona Apotekara je nevjerojatna, pobjeda nad West Hamom u prvoj utakmici četvrtfinala Europske lige bila je njihova 42. utakmica sezone, u kojoj su ostvarili 37 trijumfa uz pet remija.

Do kraja sezone imaju prigodu ostvariti nove povijesne dosege. U ovom trenutku klub koji u 120 godina dugoj povijesti ima samo dva osvojena trofeja, mogao otići do kraja u čak tri natjecanja. Bundesliga je praktički riješena, u finalu domaćeg Kupa suparnik im je drugoligaš Kaiserslautern, dok su pobjedom 2:0 protiv West Hama napravili veliki korak prema polufinalu Europske lige u kojoj bi ih čekao bolji iz ogleda Milan - Roma.

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

Xabi Alonso tijekom igračke karijere često je bio produžena ruka trenera na terenu, njegova karijera je impresivna, nitko se ne može pohvaliti da je igrao za klubove koji su 26 puta osvajali titule prvaka Europe, Real Madrid, Liverpool i Bayern su njegove igračke postaje u kojima je ostavio veliki trag. Trenerska karijera tek mu je na početku, ali ovo što je napravio s Apotekarima već sada pokazuje da je nogometni svijet dobio još jednog sjajnog stručnjaka pred kojim je velika karijera. Za sada je ona vezana za Leverkusen, a premda ga se tijekom proteklih mjeseci često povezivalo s Liverpoolom i Bayernom, Bask je neposredno prije Uskrsa objavio radosnu vijest za navijače Bayera...

- Moj posao ovdje nije gotov. Osjećam se kao dio kluba i mislim da je prerano otići nakon samo godinu dana. Nije pravo vrijeme - rekao je tada Alonso i objasnio svoju odluku.

- Mnogo je razloga zašto sam ostao. U samo godinu dana stvorili smo pravu momčad nevjerojatnog duha. Igrači su me zamolili da ostanem i to je presudilo. Oni su taj magnet, a vjerujem da još nismo dosegnuli vrhunac.

Posljednja rečenica može zvučati prepotentno, no čini se da su najbolji dani tek pred Apotekarima. Jasno da će tijekom ljeta biti njihovi igrači vrlo tražena roba, ali mnogi analitičari u Njemačkoj smatraju da neće biti velikog osipanja, baš zbog Xabijeva ostanka. Najviše upita bit će za dvojac Florian Wirtz i Jeremie Frimpong. Mladi Nijemac odigrao je veličanstvenu sezonu, nakon teške ozljede koljena vratio se još bolji i onaj tko će ga željeti dovesti u svoje redove morat će iskrcati najmanje 110 milijuna eura.

Frimpong, pak, s Grimaldom tvori najbolji branički par na svijetu, a ofenzivno oba imaju double-double učinak. Nizozemac je u 37 nastupa zabio 12 pogodaka i 11 puta asistirao, dok je Španjolac nastupio 41 puta, te zabio 11, a asistirao u 15 navrata. Obojica su tek ove sezone debitirali za svoje reprezentacije, što je još jedan znak koliko su podignuli razinu igre. Grimaldo je posebna priča, čovjek koji je igrao vrlo zapaženo u Benfici stigao je potpuno besplatno u Leverkusen, nekako je prošao ispod radara i u Bayeru igra svoj najbolji nogomet. Frimpong je stigao prije tri i pol godina iz Celtica, prošao je školu Manchester Cityja, a zna kako je to osvojiti tri trofeja u jednoj sezoni, upravo je 2020. sa škotskim klubom slavio u prvenstvu, FA i Liga kupu. Sada ima to prigodu ponoviti u Bayeru.

- Bila je to moja sezona. Osvojiti tri naslova u tako mladoj dobi bio je nevjerojatan osjećaj. Volim osvajati naslove, što je više moguće - objasnio je Frimpong, koji nije htio odgovoriti na pitanje ostaje li i sljedeće sezone.

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

- Trenutačno sam u Leverkusenu. Ovo je uzbudljiva sezona. Moj cijeli fokus je na tome. Ne brine me hoću li ostati ili takve stvari - kazao 23-godišnjak, koji ima izlaznu klauzulu u svom ugovoru, koji traje do 2028. Iznos je oko 40 milijuna eura.

O svemu tome u Leverkusenu će razmišljati kasnije, sada je fokus na naslovu prvaka koji bi trebao biti riješen tijekom ovog vikenda, možda već u subotu izgube li Bayern od Kölna i Stuttgart od Eintrachta. Ne dogodili se to, u nedjelju na BayArenu stiže Werder i pobjeda znači prvi naslov prvaka u povijesti ovog kluba.

- Napokon će skinuti stigmu sa sebe, nitko ih više neće zvati Neverkusen - rekao je Rudi Völler, sportski direktor Elfa i čovjek koji je desetljećima vodio sportsku politiku u Bayeru.

Ako ga osiguraju, pokal za prvaka, koji je jučer bio u Zagrebu, neće im biti dodijeljen već u nedjelju, nego tek nakon posljednjeg kola, a već se zna da će Xabi Alonso za taj pothvat biti bogatiji za 500.000 eura, dok će igrači ovisno o broju nastupa također biti bogato nagrađeni.

image
INA FASSBENDER Afp

Zanimljivo da je Xabi Alonso bio dio Bayerna koji je posljednjih 11 sezona suvereno vladao njemačkim nogometom, igrao je za Bavarce od 2014. do 2017. godine i u tom razdoblju je osvoji tri titule prvaka. Sada je baš on čovjek koji je prekinuo taj nevjerojatan niz kluba iz Münchena. Istina, mogao je taj niz biti prekinut prošle sezone, ali nogometaši Borussije Dortmund sve su uprskali u posljednjem kolu remiziravši doma s Mainzom. Bayer ove sezone nije dozvolio povratak Bavaraca, a Harry Kane će, po svemu sudeći, i dalje čekati na svoj prvi klupski trofej u karijeri...

Linker
23. travanj 2024 16:17