Thomas TucheL

 SASCHA SCHUERMANN Afp
BAYERN JE TEŠKO STRADAO

Dok Müller citira legendu, Nijemci ukazuju na ironiju s Vatrenim: ‘Mora da je doveo Tuchela do ludila‘

Müller je Kahnovu izjavu izabrao jer je u igri Bayerna uočio niz pogrešnih odluka
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. veljača 2024. 22:50

Uvjerljiv poraz Bayerna u Leverkusenu je glavna sportska tema u Njemačkoj. Sjajni Apotekari pod vodstvom odličnog trenera Xabija Alonsa razbili su Bavarce s 3:0 i u velikoj utrci za naslov prvaka Bundeslige pobjegli na pet bodova prednosti.

Kicker je posrtaj Bavaraca protiv Bayera opisao sljedećim riječima:

‘‘Rijetko je Bayern u svojoj povijesti bio tako beznadan kao u porazu od 3:0 u Leverkusenu‘‘.

Iskusni Bayernov ofenzivac Thomas Müller bio je ljut i uznemiren takvim ishodom, no ostao je gospodin i čestitao suparniku.

- Prije svega, moram čestitati Leverkusenu. Apsolutno su zaslužili ovu pobjedu – rekao je Müller.

A onda se okrenuo analizi svoje momčadi.

- Mi igrači imamo puno bolji pristup na treningu, tamo smo hrabri, tamo slobodno igramo nogomet. A sada možemo citirati našeg Olivera Kahna: ‘Muda, trebamo muda‘ – kazao je Müller u mikrofon Skya.

Riječ je o čuvenoj izjavi vratara Bayerna nakon poraza od Schalkea 1. studenoga 2003. godine (0:2).

Müller je upravo tu Kahnovu izjavu izabrao jer je u igri Bayerna uočio niz pogrešnih odluka, previše kompliciranog razmišljanja, ali i nedostatak pristupa i nedostatak gladi u derbiju s Bayerom.

- Nedostaje nam slobode, kao da smo omamljeni. Ako nas usporedim s Leverkusenom, kod njih nije sve isplanirano dok se Grimaldo pojavi na desnoj strani, iako je lijevi bek. Oni jednostavno igraju nogomet, oni traže rješenja. To je ono što mi nedostaje kod nas. Kad imamo loptu, trebamo donositi odluke. Možemo osjećati pritisak, ali to nam mora dati energiju – ljutito je poručio Müller.

image

Josip Stanišić

SASCHA SCHUERMANN Afp

Bild je pak u naslovu svog članka ukazao na ironiju vezanu uz Josipa Stanišića, strijelca prvog pogotka i najboljeg pojedinca derbija u BayAreni.

Branič Vatrenih je prošlog ljeta završio na posudbi u Leverkusenu jer je Bayernov trener Thomas Tuchel procijenio da mu nije potreban u kadru, a najčitaniji njemački list ističe:

‘Mora da je doveo Tuchela do ludila‘.

Odabrao je strateg Bavaraca defenzivnu varijantu s trojicom stopera i dva bočna igrača, a autor teksta pita se ‘‘u čemu je poanta s petoricom braniča ako je cijela momčad zaspala?‘‘.

Aludira se pritom na situaciju kod prvog pogotka kojeg je u 18. minuti postigao Stanišić, igrač koji je proizvod Bayernove škole.

‘‘Bayern je obranio opasan napad Leverkusena, igrači i vratar Neuer plješću jedni drugima, i dopuštaju si zadovoljan duboki san od sedam sekundi. U ubacivanju sa strane Wirtza za Andricha nema suparnika nadaleko i naširoko. Andrich jednostavno protrči Sanéa, Pavlović ne ide ni tamo, Andrich prodaje tunel Upamecanu na njegov centaršut, Boey uopće ne obraća pažnju na drugu vratnicu, a Stanišić, od svih ljudi, na posudbi iz Bayerna, zabija za vodstvo‘‘, piše Bild, koji Tuchela smatra glavnim krivcem za poraz.

Stručni komentator Skya Lothar Matthäus nije se mogao načuditi reakciji Bayernove obrane:

- Ovako uspavanu situaciju nisam dugo vidio...

Linker
24. travanj 2024 04:01