CHRISTOF STACHE Afp
HRVATI U BUNDESLIGI

Donedavni hit-napadač HNL-a i bivši hajdukovac kreću u veliku operaciju rušenja moćnog Bayerna

Pokušavamo adaptirati naš stil igre ritmu koji donose utakmice s Augsburgom - rekao je Nagelsmann
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 11. ožujak 2023. 08:32

Nastavlja se Bundesliga koja će nam danas ponuditi dva lokalna derbija, Bavarske i Ruhra. Bayern München težit će pobjedom u bavarskom derbiju protiv Augsburga na Allianz Areni ostati na vrhu ljestvice Bundeslige. Gosti bi se, u međuvremenu, mogli pomaknuti 11 bodova dalje od zone ispadanja ako uspiju kreirati iznenađenje protiv branitelja naslova. Nakon što je u srijedu navečer porazio Paris Saint-Germain rezultatom 2:0 i izborio plasman u osminu finala Lige prvaka, Bayern bi trebao krenuti u utakmicu pun samopouzdanja.

Međutim, nakon što su već pobijedili favorita u njemačkom prvenstvu ove sezone, Augsburg će na kratko putovanje u München krenuti puni vjere da se mogu vratiti kući sa sva tri boda na svome kontu.

Ovaj susret posebno je zanimljiv i jer o ishodu mogu odlučivati i hrvatski nogometaši. Josip Stanišić u zadnje vrijeme je u odličnoj je formi za Bayern i gotovo je potpuno istisnuo veliko zimsko pojačanje kluba Joaa Cancela, a zadatak bi mu danas mogao biti i bivši napadač Osijeka Dion Drena Beljo. Ofenzivac je u posljednjoj utakmici Augsburga zabio za vodstvo u pobjedi protiv Werdera. U konkurenciji bi za sastav Enrica Massena trebao biti i bivši hajdukovac David Čolina.

image
EDUARD MARTIN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Eduard Martin/imago Sportfotodienst/profimedia

- Neće biti lako, nikako. Pokušavamo adaptirati naš stil igre ritmu koji donose utakmice s Augsburgom. Razvili smo ideju kako bi to trebalo izgledati i mislim da smo dovoljno dobro pripremljeni za jednu dobru, kvalitetnu domaću utakmicu - rekao je na press konferenciji Julian Nagelsmann, trener Bayern Münchena.

Budući da Dortmund igra kasnije protiv svojih najljućih rivala Schalkea 04 u derbiju Ruhra, Bayern može biti siguran da će barem još tjedan dana biti na vrhu ako pobijedi svog susjeda.

Dok rane nakon ispadanja iz Lige prvaka još zacjeljuju, nogometaši Edina Terzića gledat će kako da se vrate na pobjedničke staze i zauzmu lokalna prava na hvalisanje. S 19 bodova iz 23 utakmice, Schalke je trenutno 17. na tablici Bundeslige, ali bi potencijalno mogao napustiti zonu ispadanja i popeti se na 14. mjesto pobjedom ovog vikenda. Borussia Dortmund je trenutno u nizu od osam pobjeda u Bundesligi i ima 49 bodova na ljestvici, zajedno s prvoplasiranim Bayernom Münchenom.

Ova dva sastava srela su se ranije ove sezone, kada je Borussia odnijela pobjedu rezultatom 1:0. Utakmice između ovih momčadi imale su tendenciju da budu pomalo grube, čemu svjedoči čak pet isključenja u zadnjih deset susreta. Rivali su jedine momčadi u Bundesligi koje su ostale neporažene od početka drugog dijela sezone.

- Derbi uvijek dolazi u pravo vrijeme. Ne veselimo se samo mi, veseli se cijela regija. Za njih je zimska pauza bila donošenje jasne stabilnosti u momčadi. Vidi se kako se zdušno brane. Radili smo na pronalaženju naših pravih mehanizama. Jučer smo razgovarali o tome s ekipom, dovoljno smo radili na tome, a na utakmici to želimo pokazati - najavio je susret trener Borussije Edin Terzić.

image
MATTHIAS BALK Dpa Picture-alliance Via Afp

Stoti susret Bundeslige između Eintracht Frankfurta i Stuttgarta igra se poslijepodne na Deutsche Bank Parku. Dok domaćini traže svoju petu uzastopnu domaću pobjedu u prvenstvu, gosti još uvijek traže svoju prvu gostujuću ligašku pobjedu ove sezone. Hrvati se vesele još jednom dvoboju naših nogometaša.

Dok se u momčadi iz Frankfurta za čijim kormilom je Niko Kovač nadamo minutaži Hrvoja Smolčića i Kristijana Jakića, za goste je u prvih jedanaest najavljen Borna Sosa. Eintracht je neporažen u posljednjih sedam susreta Bundeslige sa Stuttgartom i još jedna pobjeda u subotu pružila bi prijeko potrebno podizanje samopouzdanja uoči uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka s Napolijem iduće srijede.

Na terene njemačkih travnjaka trebao bi i Joško Gvardiol sa svojim Red Bull Leipzigom u utakmici protiv Borussije Mönchengladbach. Leipzigove nade za naslov znatno su uzdrmane porazom od 2:1 od Borussije Dortmund prošlog petka, dok je Gladbach pao u donji dom tablice nakon što je remizirao bez pogodaka kod kuće protiv Freiburga.

Linker
22. travanj 2024 18:52