FRANK HOERMANN/SVEN SIMON
DAN ODLUKE

Dortmund ima sve u svojim rukama za prekid Bayernove dominacije: ‘Uspjet ćemo sada kao što smo uspjeli i tada‘

Nakon što su Bavarci deset godina zaredom osvajali naslov prvaka Terzićeva momčad s pobjedom uzima titulu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 27. svibanj 2023. 07:48

Došli smo do posljednjih 90 minuta bundesligaške utrke za naslov prvaka. Napokon, ćemo pobjednika saznati u posljednjem kolu u koje Borussia D. ulazi s predsnošću od dva boda pred Bayernom, no samo joj pobjeda jamči 9. titulu, jer bi u slučaju istovjetnog bodovnog učinka Bavarci po 33. puta bili njemački prvaci na račun puno bolje gol razlike. Prije 21 godinu Borussia se nalazila u sličnoj situaciji, no osim s Bayernom tada su vodili bitku i s Bayerom. Naposljetku tu su utrku dobili, svladavši doma Werder i bez obzira na pobjede Apotekara i Bavaraca naslov je sletio u Dortmund.

Jedan od aktera te pobjede je Dede, brazilski lijevi branič koji je stekao kultni status među navijačima Borussije.

- Uspjet ćemo i sada kao što smo uspjeli i tada. Borussia je već nekoliko mjeseci na pravom puti, igrači su potpuno unutra - smatra 45-godišnji Brazilac koji neće propustiti današnji dvoboj na Westafalen gdje crno-žuti dočekuju rasterećeni Mainz.

Da neće biti lagano svjestan je i on, uostalom taj spomenuti ogled s Werderom krenuo je po krivu, gosti su, naime, poveli već u 17. minuti preko Stalterija. Do kraja prvog dijela crno-žuti su preko češkog gorostasa Jana Kollera izjednačili, a Ewerthon je na dodavanje baš Dedea bacio u trans Dortmund i sve pristalice ovog kluba.

Na dobrom putu

- Werder je bio bez imperativa, baš kao i Mainz. Kada su poveli uspjeli smo ostati mirni i preokrenuti utakmicu. Čitav tjedan uoči dvoboja samo smo radili na koncentraciji, jasno da je bilo nervoze, kako ne bi. Imali smo i veliki respekt prema suparniku - dodao je Dede, koji je tada bio i igrač utakmice.

Nije mogao zaobići ni slavlje koje je nastalo nakon utakmice.

- Bilo je to nevjerojatno, naši navijači stvarno znaju slaviti - opisao je 45-godišnjak koji je s Borussijom osvojio titulu i 2011. godine.

- Sebastian Kehl bio je moj dugogodišnji suigrač, pravi kapetan, veselim se što već u prvoj sezoni kao sportski direktor ima prigodu osvojiti naslov prvaka. I Marco Reus je zaslužio ovu titulu, godinama je ovdje i puno je radio da bi napokon bio nadomak nje, baš kao i Mats Hummels, te Edin Terzić koji sjajno pristaje ovom klubu - zaključio je Dede.

image

Edin Terzić s igračima

INA FASSBENDER Afp

Sebastian Kehl je jedno od imena koje je ostavilo velikog traga u Borussiji, kao igrač, kasnije kao team menadžer, a sada se čini da je na dobrom tragu da i kao sportski direktor napravi rezultat. Svjestan je da još ništa nije gotovo, premda se šušur osjeća na svakom koraku. Kehl vjeruje u momčad, pogotovo jer se igra na Signal Iduni, s koje su samo Werder i Bayern ove sezone otišli neporaženi.

- Svjestan da Mainz ne dolazi ovdje na naše slavlje, nego će pokušati uzeti nešto. No, budemo li koncentrirani od prve sekunde na našem prepunom stadionu svejedno je tko nam je suparnik. Stvar je jasna, mi moramo još jednu utakmicu pobijediti, a onda igrači mogu početi slaviti - zaključio je Kehl.

Mainz je inače sudbonosno povezan s Borussijom, dva uspješna trenera prije dolaska u Dortmund godinama su trenirala klub s rijeke Majne. Jürgen Klopp ostavio je neizbrisiv trag, a Thomas Tuchel imao je nesreću da je među crno-žute stigao u jeku najveće dominacije Bayerna. Ipak, sadašnji trener Bavaraca uspio je osvojiti Kup, tako da i se njegova epizoda može smatrati uspješnom, premda rastanak nije bio previše srdačan. Sada Tuchel može samo čekati ruku pomoći svog bivšeg kluba u borbi protiv Borussije, a pritom ne smije ni zanemariti Köln s kojim se susreće u posljednjem kolu.

Previše zabrljali

Međutim, sudeći po nastupu na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Bayernu kada ne očekuju čudo.

- Previše smo ove sezone zabrljali da bismo sada očekivali pomoć od drugoga. Zoran primjer je protekli vikend kada smo izgubili od Leipziga, vjerojatno je to ključan poraz, a sami smo tome krivi - objasnio je Tuchel.

- Naravno da ćemo pokušati sve, jer naša je to dužnost, ali to neće biti sezona s kojom ćemo biti zadovoljni. To nije sezona u kojoj smo osvojili onoliko bodova koliko po kvaliteti zaslužujemo, to nije sezona u kojoj su naše igre bile na razini Bayerna. Bez obzira kako sve završi to nije sezona koja može zadovoljiti ikoga - priznao je Tuchel koji svojim dolaskom nije uspio pokrenuti momčad.

Bayern treba rekonstrukciju, momčad je dala svoje, jasno ne treba sada promijeniti 10-ak igrača, nego pomno odraditi prijelazni rok i pojačati se na onim pozicijama koje su deficitarne, a to je prije svega napad. Odlazak Lewandowskog ipak se pokazao kao veliki udarac, njegovih 25+ pogodaka nedostajalo u onim utakmicama u kojima Bavarci nisu uspijevali pronaći put do mreže. Odlazak Poljaka je osiromašio i Bundesligu, nakon što je oborio niz rekorda, ove sezone prvi strijelac lige bit će Niklas Füllkrug i to s najmanje pogodaka u povijesti Bundeslige, tek 16.

Vraćanje u igru

No, u Dortmundu se ne zamaraju previše s problemima Bayerna, oni su 90 minuta od velikog trijumfa, kojeg su također nekoliko puta mogli potvrditi, no svojim su pogreškama vraćali Bayern u igru. Navijači vjeruju da svoje pogreške ispucali i da će danas od 17.30 krenuti višednevna fešta...

Linker
23. travanj 2024 23:39