CROPIX
U ŽIVOTNOJ FORMI

Eksplozija hrvatske ljevice u Bundesligi: ‘Glavna vijest u Njemačkoj bila je da me želi Bayern!‘

U zadnjih sedam utakmica imao je sedam asistencija, igra nevjerojatno. Danas je namjestio dva gola!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. veljača 2021. 17:31

Kako li samo radi ljevica Borne Sose na bundesligaškim travnjacima. U posljednjih sedam utakmica na kojima je igrao sedam puta je asistirao! Kad Sosa krene po boku, uprava Stuttgarta već se grli. Tako je bilo protiv Augsburga, Borussije iz Mönchengladbacha, Mainza, Herthe, Kölna i danas protiv Schalkea (Stuttgart je dobio 5:1 doma, Sosa asistent za prvi i treći gol!).

image
SN

Grafika: Sofascore

Sosina ‘kifla’ pogađa suigrače, a Švabe se vesele...

- Zaista mi trenutačno ide fantastično! Sve super... - kaže nam sjajno raspoloženi Sosa.

Pitamo ga kako je to tako dobro namjestio svoju ljevicu?

- Bogme sam je namjestio... Ali bila je ona namještena i prošle sezone kada je igrao Mario Gomez. A i sada imamo napadače koji znaju sjajno reagirati, to su Saša Kalajdžić i Nicolas Gonzales. Super se slažem i s jednim i s drugim. Gomez bi možda zabio poneki pogodak više od njih, ali to je zbog iskustva, njih dvojica su od njega mnogo mlađi, pred njima je tek velika budućnost. Zanimljivo, prošle godine sam osam puta asistirao Gomezu, ali priznale su se samo četiri, jer mi je četiri poništio VAR. Radilo se o milimetrima. Da nije bilo VAR-a imao bih osam asistencija samo za Gomeza.

Najbolje dosad

Pitamo ga igra li trenutačno najbolji nogomet u svojoj karijeri?

- Definitivno jest, igram zaista najbolje u karijeri. U Dinamu, u sezoni prije nego što sam došao u Stuttgart, imao sam šest asistencija. A sad već u Bundesligi imam također šest asistencija, ali dvanaest utakmica prije kraja prvenstva. A ovo je ipak Bundesliga, tada je to bio HNL... No, jasno, prvi put otkako sam u Stuttgartu igram u udarnoj postavi od početka sezone, To se, naravno, isplatilo treneru, meni, svima. To je pun pogodak, ‘win-win’ situacija i meni i njima. Dijelim jedanaesto mjesto trenutačno po broju asistencija u Bundesligi, četvrti sam po broju centaršuteva u igri, a kada se zbroje korneri i slobodni udarci, onda sam na drugom mjestu! Zaista je to izvrsno.

image
AFP

Često je u momčadi kola Bundeslige...

- Bio sam nekoliko puta u momčadi kola. S tim da ovdje ima raznih momčadi kola, ima je Kicker, pa Bundesliga, pa Fantasy team of the week... U svim tim izborima mislim da sam bio pet ili šest puta.

Vratili smo se malo na prošlu sezonu, kada je Borna Sosa bio na vagi, ostati ili otići iz Stuttgarta.

- U nogometu se unaprijed teško nešto može predvidjeti. Nama su, recimo, prije ove sezone svi su prognozirali da ćemo se boriti za ostanak. A mi u ovoj sezoni, primjerice, dobijemo Borussiju iz Dortmunda sa 5:1... Nama se ove sezone probilo nekoliko mladih igrača koji imaju 18 i 19 godina ili tu negdje, a za koje prije nitko nije čuo. Pa ovog trenutka Wamangituka, 21-godišnji napadač iz DR Konga, po Transfermarktu vrijedi 25 milijuna eura. Naravno da mi nije žao što sam ostao u Stuttgartu, da mi je netko rekao da će biti ovako sjajno, vjerojatno bih mislio da je nemoguće. Igramo odličan nogomet. Svima u klubu je prije sezone bio cilj ostanak u Bundesligi, a mi već sada imamo 32 boda, s tim da je u Bundesligi obično granica 30 bodova za ostanak. A do konca je još dvanaest utakmica. Igramo opušteno i uživamo u nogometu. Atmosfera je top.

Nitko ne zna

Naravno da Sosine odlične igre u Stuttgartu nisu mogle proći nezapaženo, interes za mladog hrvatskog reprezentativca iskazao je i njemački gigant Bayern.

- Zainteresiranost Bayerna za mene bila je glavna vijest u Njemačkoj! Zato što je to objavio Sport Bild, a oni uvijek imaju provjerene informacije, ugledni su ne samo u Njemačkoj, nego i u kompletnoj Europi. Po njihovim informacijama, to je bila Bayernova želja. Ovog trenutka ja o tome ne znam previše, jer ako je nešto konkretno, onda razgovori i pregovori kreću u travnju ili svibnju. Službenih vijesti nemam, ali znam da je moj transfer bila njihova otvorena želja, a još uvijek i jest. No, što će se događati dalje, zaista ne znam. To ne zna nitko.

Misli li da bi mogao igrati u Bayernu u njegovih udarnih jedanaest?

- Trenutačno teško, jer na mojoj poziciji igra Alphonso Davies, koji je jedan od najboljih lijevih bekova na svijetu. Pored njega bi sigurno bilo teško igrati. Ali znamo kako Bayern funkcionira. Sad kada ode Alaba, sve se mijenja. Davies je doveden kao krilo, pa može biti mnogo kombinacija. No, to nitko ne može znati. Ali definitvno imam samopouzdanja, vjerujem u sebe. Bayern ima mentalitet s kojim sam rođen, jer sam bio u Dinamovoj školi. Bayernova škola ima identično načelo kakvo sam imao u Dinamu. Igraju napadački nogomet, igraju 4-3-3, a ja sam zaista rođen u tom sustavu. Za mene, što se toga tiče, bilo bi perfektno.

Gusto u Bundesligi

Kada smo već kod Bayerna, ove sezone malo ‘kašlju’ u Bundesligi, trenutačno na prvom mjestu bježe RB Leipzigu samo dva boda.

- Ova sezona je sezona s najviše ozljeda. U svim ligama je zaista ogroman broj ozlijeđenih igrača. Zbog pandemija koronavirusa kompletni raspored je zgusnut, mnogo je utakmica, nije bilo zimske stanke, Bayern igra stalno. Zato se dogodila ta neka kriza. Igrači se jednostavno isprazne, tjelesno i emotivno. Oni, recimo, protiv Arminije iz Bielefelda, koja je trenutačno šesnaesta na ljestvici, gube 0:2 na poluvremenu. Bayernu u top formi to se nikada ne može dogoditi. Zato je sada gusto u Bundesligi kad se radi o Bayernu i Leipzigu. Međutim, Bayern je najkvalitetnija momčad u Bundesligi. Kad igraju međusobno, Bayern pobjeđuje. Kada se, pak, radi o Ligi prvaka, onda će to biti teži posao, jer mislim da je Manchester City za mene najveći favorit za osvajanje. Igraju u nevjerojatnoj formi. E sada, hoće li tu formu i zadržati, to se ne zna.

Linker
20. travanj 2024 05:29