DPPI via AFP
HRVOJE SMOLČIĆ ZA SN

‘Gledali smo se i nismo vjerovali. Kad vidiš što piše na semaforu... A Bayern radi sličnu stvar kao Dinamo‘

Hrvatski stoper prokomentirao je veliku pobjedu svoje momčadi nad Bavarcima i osvrnuo se na HNL
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. prosinac 2023. 09:12

Hrvoje Smolčić imao je lijepu i radosnu subotu, poslijepodne je njegov Eintracht matirao Bayern 5:1 u 14. kolu Bundeslige, a večer je proveo na tradicionalnoj Hrvatskoj noći u tamošnjoj Suwag Energie Areni zajedno sa 13 tisuća Hrvata iz cijeloga svijeta, među kojima je bio i izbornik Zlatko Dalić. Još kad bi igrao protiv Bavarca to bi bio dan iz snova, ali ovaj je put ostao izvan terena.

Neobično su griješili

Pitali smo ga kako komentira trijumf protiv Bavaraca.

- Nevjerojatno. To se Bayernu ne događa često. I nama je bilo iznenađujuće - kazao je Smolčić, pa dodao:

- Prije Bayerna imali smo niz od četiri poraza. Pritom smo ispali u srijedu iz Kupa od trećeligaša Saarbrückena. To nas je dotuklo. Pogotovo s obzirom na to da su ranije eliminirani veliki klubovi, imali smo priliku otići do finala kao što smo bili prošle sezone. Mislili smo da nam je put otvoren, iako je i Bayern ispao od iste momčadi. Imali smo nakon toga žustrije razgovore u svlačionici, izgleda da je sve to utjecalo, da smo ljutnju prenijeli na teren i bilo je kako treba. Kažnjavali smo ih, a oni su neobično griješili. Pogotovo Kimmich i Goretzka, imali su izgubljene lopte koje se ne viđaju često od njih. Iskoristili smo svaku priliku. Baš smo ih masakrirali, iako su i oni imali nekoliko šansi. Pobjeda velikom razlikom je zaslužena.

Kako ste proslavili u svlačionici?

- Gledali smo se između sebe i sami nismo vjerovali. Pogledaš na semafor, a tamo piše - 5:1 i Bayern na drugoj strani. Nevjerojatno. Pitao sam sjeća li se netko kad je Bayern posljednji put primio pet komada. To je također bilo od Frankfurtu 2019. godine. Prošle sezone imali smo prvu utakmicu doma s Bayernom i izgubili 6:1, sad smo se osvetili. Presretni smo i iznenađeni, trener nam je dao slobodno da budemo svježi za završne tri utakmice ove godine.

image

Hrvoje Smolčić

dpa Picture-Alliance via AFP

Jesu li pale i posebne premije ili nema toga u Njemačkoj?

- Ne ide to tako u Njemačkoj. Toga ima samo u Hrvatskoj i još pokojoj državi... Nažalost, još nisam doživio da predsjednik uđe i kaže - dečki, premija je takva i takva. Nisam takvoga imao. Nije to radio ni Damir Mišković u Rijeci na taj način, a nije ni ovdje. No, pobjeda nad Bayernom s takvim rezultatom velika je sreća i bez premije...

Je li Bayern i dalje prvi favorit za prvaka?

- Ima najkvalitetniji kadar. U subotu se zagrijavam i gledam ulaze Musiala, Müller, Gnabry... Igrači koji mogu igrati bilo gdje na svijetu. Kad ti Musiala od stotinu milijuna eura ulazi u 71. minuti znaš koliko moćnu ekipu imaš. Možda nisu najbolje posloženi, ali godinama su zajedno, a imaju i novoga napadača Harryja Kanea, koji već postavlja rekorde. I po meni Leverkusen igra najljepši nogomet u prvenstvu i mislim da će se o prvaku odlučivati u zadnjim minutama. Leverkusen je prvi izazivač, prije Borussije Dortmund.

Bayern ima iskustvo osvajanja naslova prvaka.

- Slično kao kod nas Dinamo. Izgradili su pobjednički mentalitet, te na njega uzimaju bodove i kad nisu u formi. Iako, uživam gledajući Leverkusen...

Ne briljiram s njemačkim

Koji su ciljevi Eintrachta?

- Iščitavajući iz riječi trenera Dina Toppmöllera plan je Europa, dakle prvih šest mjesta. Ostala nam je i Konferencijska liga, gdje imamo još gostovanje kod Aberdeena, a sigurno smo drugi na tablici. Osciliramo, što je najveći problem. Neke utakmice odigramo vrhunski, a onda se dogodi crna rupa. Frankfurtu je klub za koji se baš vidi da želi napredovati i priključiti se vodećima.

To je jasno i po stilu dovođenja igrača. Dakako, voljeli bismo i bolje, da uđemo u Ligu prvaka.

Smolčić kaže da nije još najbolje naučio njemački jezik, a za to je krivo što u Frankfurtu živi golem broj Hrvata, te ljudi iz BiH i Srbije, pa gdje god progovori na hrvatskom jeziku netko ga razumije...

- Ne mogu se pohvaliti da sam briljantan u jeziku, ali mogu se u osnovi sporazumjeti, pogotovo na terenu, što se tiče nogometne terminologije.

U subotu je pobjedu nad Bayernom proslavio na Hrvatskoj noći...

- Pozvao me je Mate Bulić, došao sam s prijateljima iz Gospića i Umaga, te ovdje iz Frankfurta. Bili su brojni zvjezdani izvođači... Kristijan Jakić nije imao volje ići. To je fešta koja se događa svaka godine, ali na mnoge događaje ne mogu jer imamo utakmice, sad se poklopilo da samo imali slobodno u nedjelju. Bilo je super, puno izvrsne glazbe, bio je i izbornik Zlatko Dalić. Lijepo je bilo doživjeti tako nešto, prvi put sam bio na Hrvatskoj noći... Nisam osobno susreo Dalića, vidio sam ga samo kad je bio na bini. Imao je kratak govor. Svima je bilo drago. Ovdje su hrvatski nogometaši i izbornik rado viđeni gosti.

image
DANIEL ROLAND Afp

Intervju smo završili s HNL-om, jer njegov brat blizanac Ivan Smolčić igra vrlo dobru sezonu u Rijeci. Pamtimo kad je Hrvoje bio kapetan Rijeke, a Ivan još na posudbama u Orijentu i Hrvatskom dragovoljcu, jednom nam je rekao kako je brat jednako dobar, ako ne i bolji od njega.

- Nikad nisam sumnjao u njega, ali nije lako dobiti priliku. Rijeka je veliki klub, treba vremena za dočekati šansu i izboriti se, jer u prvim utakmicama ti kažu jesi li taj ili nisi. Baš mi je drago, godinu i pol igra na visokom nivou. Veseli me vidjeti kako je opušten na terenu, jer znam da mu nije lako, naravno da mora ispuniti očekivanja, zato su mnogi u grču. Napredovao je, sigurniji je u sebe, presretan sam jer znam da zaslužuje i vrijedi.

Rijeka je u vrhu, razlike nisu velike...

- Komentirao sam s njim da imaju previše neodlučenih rezultata. Koliko je god ugodno za ekipu što ne gubi, bodovi bježe s remijima. Vjerujem da su zaslužili koji bod više. Na zimskoj stanci sve će biti gusto. Pratim HNL i uživam u njemu. Bit će zanimljivo proljeće. U mojim očima nema favorita, bit će napeto do zadnjeg kola.

Na kraju je kazao:

- Samo da mi je više igre, bilo bi i više samopouzdanja i pozitive. Kad bih igrao u utakmicama kao što je bila ova pobjeda nad Bayernom, ne treba ti ništa ljepše u životu.

Nisam siguran hoću li ostati, Jakić također razmišlja o odlasku

Kako gledate na svoju sezonu? U Bundesligi imate osam nastupa, dva u početnoj postavi. Zadovoljava li vas to?

- Bit ću iskren - ne zadovoljava me. Naravno da želim veću minutažu. Igramo s trojicom stopera, ja sam prva zamjena. Uskačem kod ozljeda i kartona, tako je otkad sam došao. Stoperi se, međutim, ne mijenjaju. Patim, jer da igram na drugoj poziciji imao bih češće šansu. Hoću više, želim više, ni sam nisam siguran hoću li ostati. Razgovarao sam ljetos s trenerom, kazao mi je kako ne želi da odem, no moja se uloga nije promijenila. Nešto sam odigrao, ali težim boljem.

Pretpostavljamo da ima nekih ponuda...

- Uskoro će prijelazni rok, pa ćemo vidjeti. Klub prije svega mora dovesti novog stopera kako bi me pustio. Imam pravo tražiti svoje, dao sam im do znanja da nisam zadovoljan minutažom, što mogu i sami pretpostaviti.

Suigrač i povremeni Vatreni Kristijan Jakić je svako malo ozlijeđen.

- Imao je problem s koljenom, a kad se vratio nije igrao i nije bio zadovoljan. Također razmišlja o posudbi ili odlasku. Još mora razgovarati s klubom. U posljednje vrijeme pati zbog bolova Ahilove tetive. Bila je prilika da skupi neke minute zbog izostanak pojedinih igrača, ali i on je u bolovima. (da)

26

nastupa dosad je Smolčić upisao za Eintracht, uz dva gola

Linker
27. travanj 2024 07:46