Christian Streich

 INA FASSBENDER/Afp
PRIČA ZA ROMANTIKE

Hit-momčad večeras lovi najveći uspjeh u povijesti. Trener je u klubu već 28 godina, a na posao dolazi biciklom

Karizmatičnog 57-godišnjaka može se usporediti s Busbyjem, Fergusonom, Wengerom ili Rouxom
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 10:07

Kad je riječ o trenerima koji su praktički cijeli život posvetili vođenju jednog kluba, većini će među prvima napamet pasti Roux, Busby, Ferguson ili Wenger. Iako se u kontekstu modernog nogometa navedeni kvartet čini kao svojevrsni relikt nekih romantičnijih vremena, još uvijek postoje primjeri suprotstavljeni suvremenom narativu koji trenere poimaju kao dežurne krivce i potrošnu robu.

Jedan od najpozitivnijih takvih primjera zove se Christian Streich. Ovaj karizmatični 57-godišnjak Freiburgu je podario 28 godina svog života, ispisao neke od najljepših klupskih stranica.

Zbog njegovih zasluga klub iz Baden-Württemberga u utorak mu je produžio ugovor, a danas je pred njim jedan od najvažnijih izazova u karijeri - uzvratni susret s Juventusom u osmini finala Europske lige.

Vjera se isplatila

U Streichovu CV-ju postoji samo jedno radno mjesto - Freiburg. Došao je u klub 1995. te se posvetio radu s mladima, a nakon što je s juniorima osvojio tri Kupa i jedno prvenstvo, klupski čelnici odlučili su ga nagraditi promaknućem na poziciju pomoćnog trenera seniora.

Asistirao je Duttu i Sorgu, a nakon što je potonji dobio otkaz Streich je, krajem prosinca 2012., preuzeo kormilo prve momčadi. U svojoj debitantskoj (polu)sezoni spasio je klub od ispadanja, da bi godinu kasnije u Bundesligi osvojio senzacionalno peto mjesto, izborio polufinale Kupa i doveo Freiburg do grupne faze EL-a. Borba na dva fronta uzela je danak, pa je tako klub već sljedeće sezone ispao u drugu ligu.

image

Lucas Hoeler i Vincenzo Grifo

THOMAS KIENZLE/Afp

Nitko od dionika uključenih u rad kluba tada nije dvojio o Streichovoj budućnosti. Uživao je podršku, medija i navijača te se vratio u prvoligaško društvo, da bi 2014. opet ispao u niži rang, ali ni tada nitko nije pomišljao da Streichu uruči otkaz.

Vjera u Streichove sposobnosti se isplatila, budući da je Freiburg opet osvojio drugu Bundesligu i vratio se u elitu. Od tada do danas klub je stasao u jednog od stabilnijih bundesligaša. Prošlu sezonu Streichove su trupe završile kao šesti, izborile su plasman u Europsku ligu, a klub je prvi put u povijesti igrao finale Kupa. Zbog navedenog Streich je proglašen najboljim trenerom 2021./22., a sjajan posao radi i u ovoj sezoni budući da je Freiburg trenutačno peti s istim brojem bodova (45) kao Union Berlin i trećeplasirani Leipzig te se bori za povijesni plasman u Ligu prvaka.

Zagovornik socijalne pravde

Tijekom Streichove ere klub je proizveo plejadu kvalitetnih igrača te je realizirao brojne transfere čija vrijednost iznosi 200 milijuna eura. To ne bi bilo moguće bez rada direktora Saiera i Hartenbacha, koje predsjednik Fugmann, u kombinaciji sa Streichom, naziva "čarobnim trokutom". Dio zarađenog novca uložen je i u izgradnju Europa Park stadiona. Vlasnik stadiona je grad, a o novoj lokaciji stadiona odlučili su građani - na referendumu. Freiburg, dakle, kao klub funkcionira na demokratskim postulatima, racionalnoj potrošnji, proizvodnji igrača i koheziji s navijačima. Centralna figura modela jest upravo Streich - zagovornik socijalne pravde koji na treninge dolazi biciklom, a nerijetko govori o društveno-političkim problemima, naglašavajući pritom važnost izlaska na lokalne i nacionalne izbore.

- Freiburg bez Streicha nije Freiburg - rekao je klupski centarfor Petersen i sažeo ikonski značaj energičnog 57-godišnjeg stručnjaka u funkcioniraju kluba.

Freiburg, naime, danas od 18.45 igra uzvrat osmine finala EL protiv Juventusa, a eventualni prolazak u četvrtfinale značio bi najveći europski podvig u 119-godišnjoj klupskoj povijesti.

Linker
27. srpanj 2024 01:52