Dion Drena Beljo

 PRIVATNI ALBUM
UGOVOR JE POTPISAN

Hrvat dočekan kao zvijezda! Beljo za SN otkrio pozadinu velikog transfera: ‘Ovo još nisam nikad doživio!‘

‘Želio sam igrati na najvišoj razini‘, kaže nam Dion Drena Beljo jutro nakon potpisa za bundesligaša
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. siječanj 2023. 13:26

Život Diona Drene Belje preokrenuo se doslovno preko noći. Dvadesetogodišnji napadač još u srijedu prijepodne trenirao je u Osijekovoj opremi, a već u četvrtak navečer postao novi igrač Augsburga (potpisao do ljeta 2026.), bundesligaša u kojem će pokušati dosegnuti neke nove nogometne vrhunce koje među bijelo-plavima nije stigao.

Prespavao je mladi nogometaš prije nego što je donio konačnu odluku, vagao što mu je najbolje učiniti, zakasnio na prvi let za Njemačku što je sugeriralo kako će nastaviti karijeru među bijelo-plavima, no naposljetku je prelomio u korist odlaska.

- Dosta brzo se sve izdogađalo. Nije mi bilo lako odlučiti se, svašta mi se motalo po glavi. Ipak je to veliki korak oko kojeg je trebalo stvarno dobro, dobro razmisliti - iskrenuo nam otkriva Beljo jutro nakon što je potpisao troipolgodišnji ugovor s njemačkim klubom.

U glasu su mu se osjeti olakšanje nakon stresnih dana i sati u kojima je trebalo donijeti do sada najvažniju odluku ne samo karijere, nego i života. Na kraju svega zadovoljni su i Osijek koji je ostvario rekordan transfer u klupskoj povijest. Fiksna odšteta od koje postotak ide Belji i Istri se razlikuje od izvora do izvora, ali prava zarada za Bijelo-plave se zapravo krije u bogatim i lako ostvarivim bonusima uz još 15 posto od idućeg transfera koji će im pripasti. Uostalom, Dinamova posljednja ponuda od tri milijuna eura i postotkom idućeg transfera bez razmišljanja je odbijena jer konačnim iznosom nije bila ni blizu onoj iz Bundeslige. Zadovoljni su i u Augsburgu čiji su čelnici inzistirali na dolasku U21 reprezentativca Hrvatske. Ali što je najvažnije, konačnim epilogom je zadovoljan i sam nogometaš.

image

Dion Drena Beljo

PRIVATNI ALBUM

U Augsburgu su učinili sve da se Dion Drena Beljo osjeća kao zvijezda, kako je dolazak u njihove redove pravi korak za njegovu karijeru, danima su ga uvjeravali kako je on igrač kojeg žele u svome dresu, a onda su i njegov dolazak odradili sa stilom. Samo zbog njega je iz Njemačke u Osijek poslan privatni zrakoplov. U četvrtak u ranim večernjim satima otisnuo se u pratnji obitelji iz osječke zračne luke na svoju novu nogometnu destinaciju gdje je još iste večeri prošao liječničke preglede i stavio svoj potpis na ugovor koji će ga za "Fuggerstädtere", kako je nadimak nogometnom bundesligašu iz Augsburga, vezati do ljeta 2026. godine.

Lomio se Beljo nekoliko sati u svojoj odluci u kojoj je na kraju prevagnuo novi nogometni izazov u koji ulazi sa silnim motivom.

- Želio sam igrati na najvišoj razini, a Bundesliga je nakon Premier lige možda i najjača nogometna liga na svijetu gdje svaki vikend imaš utakmice visokog intenziteta protiv odličnih protivnika, a to je ono što me najviše privlačilo Augsburgu. Želim se dokazati u ovoj ligi, dat ću sve od sebe i nadam se da će to biti dovoljno da igram, a poslije toga napravim još veći iskorak. Osim toga kluba je stvarno pokazao veliki interes, dolazili su u Umag uvjeravati me, trener me zvao više puta tako da su dali sve od sebe da potpišem za njihov klub što me dodatno privuklo da pristanem na ponudu - otkriva nam Beljo.

Telefonski razgovori s trenerom Enricom Maaßenom možda su bili i presudni. Maaßen je, inače, na klupu Augsburga ljetos došao iz dortmundske Borussije čiju je B momčad vodio godinama.

- Trener mi je rekao kako je ove pripreme dobro uigrao momčad, ali kako mu je nedostajao napadač koji će njihove prilike pretvarati u pogotke. Kazao mi je kako mu je trebao visoki napadač koji zna igrati nogomet i da se ja idealno uklapam u njihovu ekipu. Zapravo, kazao je kako mu treba igrač baš poput mene - otkriva Beljo.

Ne krije oduševljenje prvim impresijama u novoj sredini.

- Prvi dojmovi? Pa ljudi su poslali privatni zrakoplov po mene u Osijek! To je nešto što nikada nisam doživio i stvarno se osjećaš kao igrač. Dočekali su me u zračnoj luci, odmah smo obavili liječnički pregled. Došao sam u 21 sat i do 23 sata smo završili s pregledima nakon čega smo otišli u klub potpisati ugovor. A tamo su me čekali svi - trener, pomoćni trener, klupska Uprava... Popričali smo malo s njima, potpisali ugovor, svi iz moje obitelji koja mi je bila u pratnji su dobili po dres. Stvarno su me lijepo dočekali... - prepričava Beljo.

image

Dion Drena Beljo

PRIVATNI ALBUM

Devetka koju je nosio u Osijeku je zauzeta pa se odlučio za broj na dresu kojeg je jedno kraće vrijeme, kada je zakucao na vrata prve momčadi, zadužio u Gradskom vrtu.

- Uzeo sam broj 35 zasad, ali postoji mogućnost da dobijem sedmicu ako igrač koji nosi taj broj napusti klub - kaže.

Na "crveni tepih" s kojim je dočekan brzo će morati zaboraviti. U nastavku sezone u Bundesligi Augsburg očekuje rudarski posao kako bi izbjegli ispadanje u niži rang. Beljin novi klub trenutno drži 14. mjesto na prvenstvenoj ljestvici, s jednim bodom više od Stuttgarta koji je na poziciji koja vodi u doigravanje za bundesligaški opstanak, ali i sa samo dva boda više od Bochuma koji je na mjestu koje izravno vodi u niži rang. Augsburg je u eliti njemačkog nogometa od sezone 2011./12. i uzdaju se kako će upravo Beljo biti jedan od aduta koji će presuditi da u nastavku sezone osigurati opstanak. Mladog hrvatskog napadača tek očekuje prvi trening s novom momčadi, a prva prilika da osjeti Bundesligu mogla bi biti 22. siječnja i to u jednoj od najspektakularnijih atmosfera u nogometnom svijetu, protiv Borussije u Dortmundu. Tjedan kasnije na impresivno zdanje u Augsburgu kapaciteta tridesetak tisuća mjesta dolazi Borussia Mönchengladbach, a tada bi već Beljo sigurno trebao zakoračiti na teren.

- Klub je u borbi za opstanak, ali otkako su ušli u Bundesligu prije 20 godina klub nije ispao tako da imaju pozitivan stav - prenosi Beljo.

U hodu se upoznavao s novim klubom, a prilagodba na novu sredinu bit će mu isprva olakšana utoliko što nije jedini igrač koji je ove sezone iz HNL-a stigao u Augsburg. Nekoliko dana prije Belje klub je potpisao donedavnog hajdukovca Davida Čolinu.

- Vidio sam kako u momčadi ima nekoliko Hrvata i BiH reprezentativac tako da očekujem kako će mi i oni pomoći u prilagodbi i da ću se brzo uklopiti - veli mladi napadač.

Dion Drena Beljo u Osijeku, na koncu, nije stigao ostaviti dublji trag prije nego što je napravio iskorak u Ligu petice. Još prije godinu i pol dana bio je peti u hijerarhiji napadača u Gradskom vrtu, golgeterski eksplodirao prošle sezone u Istri, a pred navijačima Osijeka odigrao tek jednu pravu polusezonu. Na koncu, u dresu bijelo-plavih odigrao je nažalost svega 35 utakmica i zabio deset golova. Ukupno je, računajući nastupe za Osijek i Istru, u HNL-u zabilježio ukupno 65 nastupa, zabio 24 gola i za njih još sedam asistirao. Od Gradskog vrta se nije uspio oprostiti pogotkom, posljednju utakmicu pred navijačima Osijeka odigrao je u trijumfu bijelo-plavih protiv Dinama kada je pogodio okvir vrata.

- Moram se zahvaliti navijačima Osijeka jer bili su mi potpora otkad sam došao u Osijek prije tri i pol godine, pogotovo kada sam počeo igrati za najbolju momčad. Nisam vremenski puno igrao za Osijek, ali mislim da sam dosta efektivno odradio, pogotovo zadnju polusezonu. Naravno, imao sam odlične suigrače, bio najbolji strijelac momčadi tako da sam na kraju ipak imao nekog učinka u Osijeku, da se zna da sam bio tamo - zaključio je na kraju Beljo.

image

Dion Drena Beljo s majkom Ljiljanom, sestrom Deom i ocem Denisom

PRIVATNI ALBUM

Karijera je išla stepenicu po stepenicu.

I prije 21 rođendana Dion Drena Beljo debitirat će u jednoj od najjačih nogometnih liga svijeta, a njegova je karijera išla stepenicu po stepenicu. Još u ljeto 2019. u red za tada 17-godišnjim nogometnim čudom od djeteta iz vinkovačke Cibalije klubovi su stajali u dugačkom redu, i oni iz Hrvatske i oni inozemstva, ali on je odabrao Osijek.

- Bilo je dosta ponuda. Meni je tada bilo bitno da ostanem u Hrvatskoj, puno lakše bi mi se bilo adaptirati kao mlađem igraču nego negdje vani. I takav put danas mogu preporučiti svakom mladom igraču. A zašto Osijek? Svidjela mi se priča, tada je dosta mladih igrača iz B ekipe bilo povučeno u najbolju momčad poput Žapera, Šutala i Lončara, također sam ostao i blizu obitelji... Tadašnji sportski direktor Alen Petrović i njegov pomoćnik Marin Skender potrudili su se oko moga dolaska i bilo mi je zapravo lako za odlučiti se za Osijek između svih ostalih ponuda - ispričao je Beljo.

Iz juniorske momčadi bijelo-plavih prebačen je u B momčad koja se natjecala u drugoligaškom rangu, potom je prošlu sezonu na posudbi u Istri iskoristio spektakularno i postao jedan od hit igrača HNL-a s impresivnih 20 pogodaka i četiri asistencije u svim natjecanjima. U europskom nogometu lani nije bilo mlađeg igrača s boljim golgeterskim učinkom!? Gradski vrt napustio je u ljeto 2021. kao velika perspektiva, a u ljeto 2022. se vratio kao zvijezda HNL-a. I nastavio gdje je stao u Istri. U Osijek se vratio pun samopouzdanja i uzeo "devetku" iako je znao kakvu težinu taj broj na dresu nosi. Polusezonu, svoju jedinu pravu u dresu bijelo-plavih, zaključio je s devet pogodaka i dvije asistencije u 19 utakmica u svim natjecanjima i tko zna na kojoj brojci bi se do početka ljeta zaustavio.

Linker
11. travanj 2024 10:37