Harry Trump/Getty Images
VAN BASTENOV 'POUČAK'

HRVATSKA ĆE PROTIV DVA SVJETSKA PROTIVNIKA IGRATI BEZ PERIŠIĆA! Izbornik na velikoj sceni uvodi opaki dvojac koji ima tek dva zajednička nastupa!

BAYERN Jučerašnji trening uoči današnje kup-utakmice s Hoffenheimom bio je koban za hrvatskog reprezentativc
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. veljača 2020. 15:45

Ivan Perišić ušao je u Bayernovu 2020. godinu pod hipotekom medijskih tvrdnji kako mu bavarski klub u lipnju neće ponuditi ugovor niti produžetak posudbe, ali u tri kola lavovski se borio da to okrene i standardno igrao u početnoj postavi. Zabio je jedan gol i dodao dvije asistencije, s Herthom je posebno blistao. U nedjelju je proslavio 31. rođendan, a u utorak mu je smrknulo. Jedan oštar start Alvara Odriozole, desnog beka kojeg je Bayern doveo “na žeton” iz Reala, košta ga vjerojatno dva mjeseca izbivanja iz utakmica, ali još je škakljivije kako će se potom vratiti. Do finiša sezone dionice bi mu mogle ići slobodnim padom...

Bolna grimasa

- Mislili smo u prvi mah da nije tako loše, ali Perišić ima vanjski lom gležnja. Mora mu se ugraditi vijak što znači četiri tjedna mirovanja dok rana ne zacijeli do kraja. To je šok jer Perišić je svojom dinamikom činio dobre stvari za ekipu. Gorko je. Takve se stvari događaju u nogometu, međutim voljeli bismo da je drugačije - kazao je trener Hansi Flick.

Screenshot

Radilo se o treningu prije kup utakmice u srijedu s Hoffenheimom u kojoj se trebao sučeliti s Andrejom Kramarićem. Sve je izgledalo gotovo bajno, Bayern je u impresivnoj seriji, vratio se na čelo tablice, no odmah na startu treninga Odriozola mu je ušao u desnu nogu i prouzročio brutalne posljedice. Španjolac je kasnio u duelu i posegnuo za potezom kakvih ne bi smjelo biti na treninzima, krenuo se odmah ispričavati, no Perišić se nije mogao ustati. Ležao je lica “deformiranog” od boli i stisnutog na travu. Fizioterapeuti su skočili kao opareni, ali nije bilo druge nego pozvati vozilo. Medijski djelatnici sve su dobro vidjeli jer zbog jakog vjetra klupski djelatnici kraj terena za trening nisu mogli postaviti neprozirnu ceradu.

Jučer operiran

Operiran je odmah tijekom poslijepodneva. Prve liječničke procjene govore da će se strpjeti dva mjeseca do sljedećeg nastupa. Nakon četiri tjedna moći će krenuti s ozbiljnijim treninzima.

Perišić je za Bayern odigrao 15 utakmica u Bundesligi, šest u Ligi prvaka i jednu u Kupu. U prvenstvu ima 15 nastupa, od toga devet od početka, u prosjeku je na terenu bio 63 minute. Dao je četiri gola i dodao tri asistencije. Imao je još četiri kreirane velike prilike i šest promašenih šansi. Osvojio je 43 posto duela i izveo u prosjeku 0,8 driblinga su susretu.

U Ligi prvaka započeo je dvije utakmice, dao jedan gol uz tri asistencije, na kontu su i četiri namještene šanse za pogodak i dvije zapucane. U Njemačkoj je dvaput imao ozbljnih problema s ozljedama. U proljeće 2013. godine izostao je 42 dana zbog problema s ligamentom koljena, a u ljeto 2014. godine 56 dana. Razlog je bila fraktura ramena. U oba razdoblja bio je igrač Wolfsburga.

Hrvatska reprezentacija krajem ožujka ima dvije prijateljske utakmice. Vjerojatno bi konačno za koji dan trebao biti potvrđen turnir u Dohi na kome će Vatreni, prema najavi, 26. ožujka odmjeriti snage sa Švicarskom, a četiri dana kasnije s Portugalom ili Belgijom. Vatreni će se okupiti 23. ožujka, dotad Perišić, po najavama, neće biti spreman. Zlatko Dalić morat će u Katar bez njega. Omišanin ima izvrsne fizikalije, ali danas je pitanje u kakvoj će formi doći na pripreme za Euro.

BARCELONA, SPAIN - DECEMBER 07: Ante Budimir of RCD Mallorca celebrates after scoring his team's first goal during the Liga match between FC Barcelona and RCD Mallorca at Camp Nou on December 07, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

Za ožujak se otvara šansa nekoj drugoj špici. Hoće li izbornik isprobati Antu Budimira iz Mallorce ili Marko Pjaca može zaigrati na ozbiljnoj razini u Anderlechtu da se vrati u kadar? Popis će vjerojatno objelodaniti 9. ožujka. Otvoren je natječaj za Perišićevu poziciju. Osim ako se ne odluči za jednog čovjeka u napadu manje.

Kad bi se igralo danas napadački trojac vjerojatno bi činili Kramarić, Petković i Rebić. Tu si i Brekalo i Oršić. Kramarić nastavlja zabijati u Bundesligi, on je najpouzdaniji hrvatski golgeter, a Rebić je popravio formi i pojačao bitnost u Milanu. Iako to treba držati dalje. Podosta je analiza nogometnih ljudi kako bi Kramarić i Petković djelovali zajedno, preteže mišljenje da bi se radilo o opakom dvojcu jer različiti su profili špica, upravo bi Doha mogla biti idealan šanse da se to provjeri u jakim susretima. Brekalo dotad ima vremena pospješiti izvedbe za Vukove. Kramarić i Petković su dvaput igrali zajedno, u kvalifikacijskom gledu protiv Azerbejdžana (pobjeda 2:1 i pogodak Kramarića) te prijateljskom protiv Tunisa.

CARDIFF, WALES - OCTOBER 13:  Ivan Perisic of Croatia reacts after a missed shot during the UEFA Euro 2020 qualifier between Wales and Croatia at Cardiff City Stadium on October 13, 2019 in Cardiff, Wales. (Photo by Alex Davidson/Getty Images)
Alex Davidson/Getty Images

Van Bastenov poučak

Ivan Perišić jedan je od hrvatskih junaka iz Rusije. I tamo je dizao formu kroz turnir i najbolji bio u zadnje dvije moskovske utakmice. Između Perišića koji “dere” i milost ne daje i Perišića koji vuče problema na terenu, golema je razlika. Zinedine Zidane jedva je pustio Odriozolu u Bayern. Danas je jasno koliko bi bilo bolje da nije.

Za Perišića je ključno da operacija i prva etapa oporavka budu na vrhunskoj razini. Gležanj nije “krug pakla” kao križni ligament koljena, ali znao je nositi vrlo ružne posljedice. Neki velikani poput Marca van Bastena zbog njega su prijevremena otišli u mirovinu.

Linker
19. travanj 2024 22:32