Filip Uremović

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
FILIP UREMOVIĆ ZA SN

‘Hrvatska? Nisam u kontaktu ni s kim, ali želim se vratiti! Hvala Bogu, sad mi se sve posložilo‘

‘Bio sam u Rubinu, ispali su iz lige, a Hertha je još od zime bila moj prvi izbor‘, kaže.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. lipanj 2022. 05:50

Filip Uremović (25), povremeni ili bivši hrvatski reprezentativac, kako želite, od prije neki dan postao je novi igrač bundesligaša, berlinske Herthe. Ugovor s Rubinom iz Kazanja koji je trajao do lipnja 2024. godine je raskinut jer je Rubin ispao iz lige, a proljetos je naš branič, nakon posebne FIFA-ine dozvole zbog rusko-ukrajinskog rata, bio na posudbi u Sheffield Unitedu. Kao što vjerujemo znate, Hertha je pod vodstvom Felixa Magatha u doigravanju ostala bundesligaš u okršaju s HSV-om. Međutim, vremešni njemački trener neće biti u svlačionici Herthe, Uremovića će trenirati novi trener berlinskog kluba Sandro Schwarz koji je prošle dvije godine radio u moskovskom Dinamu, a prije toga vodio Mainz.

- Hvala Bogu da se sve tako odigralo i da sam postao igrač Herthe. Trenutačno sam kod kuće u Požegi, malo odmaram s obitelji, Uskoro idem malo na more, a na pripreme se moram javiti 20. lipnja kad kreću pripreme - kaže nam Uremović

Filip je u Herthu stigao bez odštete...

- Rubin je odlaskom stranaca izgubio praktički sve utakmice do kraja, imali su devet poraza, završili predzadnji ispali su iz lige. Imao sam klauzulu da ako ispadnu, mogu otići bez odštete. Inače. bio sam u kontaktu s Herthom i prije, još prošle zime. Ali tada se nismo uspjeli dogovoriti, odnosno klubovi se nisu uspjeli dogovoriti. No stalno sam bio u kontaktu s Herthom, oni su mi uvijek bili prvi izbor.

Eto, kako se poklopilo, Rubin je ispao iz lige, a Hertha se spasila u repesažu. No, prije dolaska u Herhu, Filip je kratko od 24. ožujka branio boje Sheffield Uniteda u Championshipu. Igrao je na tri utakmice (QPR, Bournemouth, Reading).

- Bilo mi je to kratko, ali dobro iskustvo. Radilo se o posudbi do ljeta. Trebao sam se nakon toga vratiti u Rubin, no kako se sve ovo dogodilo, priča je krenula u drugom smjeru. Na kraju smo se borili za ulazak u Premiership. Ispali u play-offu od Nottingham Foresta na jedanaesterce, ali zaista lijepo iskustvo mi je to bilo, klub je fantastičan, premierligaška razina, upoznao sam mnogo kvalitetnih ljudi. Nottingham je na kraju i ušao u Premiership.

image

Filip Uremović

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U Sheffiledu je igrao na poziciji stopera u te tri utakmice...

- Imali su problema s ozljedama, doveden sam kao zamjena njihovom iskusnom stoperu koji se ozlijedio, Chrisu Bashamu. Rekli su mi da im trebam dok se on ne vrati, a to je igrač koji ima najviše nastupa za momčad, 11 godina je u klubu, dokapetan. Znao sam dakle sve kad sam dolazio. Kad se vratio Basham, ikona kluba, odmah sam bio prebačen na klupu. Nije se tu radilo o kvaliteti, jer sam igrao dobro, jednostavno je bilo tako, teško je igrati ispred legende kluba. Meni je to bilo skroz jasno, a uostalom, bio sam igrač na posudbi.

U Herhi je dobio dres s brojem 5. To bi trebalo značiti da će igrati na poziciji stopera...

- Da, da... U Herhi su biti stoper. Hvala Bogu da je tako, ipak je to moja primarna pozicija. Sva sreća da se taj broj u Herhi baš 'otvorio'. To mi je najdražu broj kroz cijelu karijeru. Baš mi se lijepo posložilo.

Inače, to sigurno znate, kad je igrao za hrvatsku reprezentaciju, za koju je igrao šest utakmica, pozicija mu je bila - desni bek.

- Da za Vatrene sam sve utakmice koje sam igrao odigrao na pozciji desnog braniča.

Kakva mu je konkurencija u Herthi, hoće li se izboriti za mjesto startera?

- Tu su Blegijanac Boyata, on je kapetan Herthe, drugi stoper je bio Kempf, koji je u Herthu došao iz Stuttgarta. Iskreno, ne znam previše o tim igračima, ali igrali su stalno. Konkurencija je takva kakva jest, znate, nitko vam neće dati mjesto u momčadi, morate ga sami zaslužiti. Biti će dobra borba od početka. Ali sad igram u Bundesligi, to je san snova. Bundesliga je onako jedna sjajna liga s ofenzivnim momčadima, dobra za razvoj svakog igrača.

Naravno, sad kad je u Bundesligi, možda se opet otvori priča oko njegovog poziva u reprezentaciju. Pitali smo ga je li bio u kontaktu s nekim iz HNS-a?

- Iskreno, nisam bio s nikime u kontaktu. Naravno, uvijek sam tu ako će stići neki poziv. Želja mi je vratiti se u hrvatsku reprezentaciju. Znam da je sve na meni. Ako budem igrao standardno u Herthi, ako budem igrao dobro, vjerojatno će onda stići neki poziv. Vidjeti ćemo što će donijeti budućnost - zaključio je Uremović

Nitko vam neće dati mjesto u momčadi

Kakva mu je konkurencija u Herthi, hoće li se izboriti za mjesto startera?

- Tu su Belgijanac Boyata, on je kapetan Herthe, drugi stoper je bio Kempf, koji je u Herthu došao iz Stuttgarta. Iskreno, ne znam previše o tim igračima, ali igrali su stalno. Konkurencija je takva kakva jest, znate, nitko vam neće dati mjesto u momčadi, morate ga sami zaslužiti. Bit će dobra borba od početka. Ali, sad igram u Bundesligi, to je san snova. Bundesliga je onako jedna sjajna liga s ofenzivnim momčadima, dobra za razvoj svakog igrača.

ŠEST ZA HRVATSKU

08.09.2020.

Francuska - Hrvatska 4:2

07.10.2020.

Švicarska - Hrvatska 1:2

11.10.2020.

Hrvatska - Švedska 2:1

14.10.2020.

Hrvatska - Francuska 1:2

11.11.2020.

Turska - Hrvatska 3:3

14.11.2020.

Švedska - Hrvatska 2:1

Linker
15. travanj 2024 00:34