Thomas Tuchel

 FOTO: Profimedia, ILUSTRACIJA: SN
IDILA ILI NOVA EKSPLOZIJA

Iza pobjedničkog poteza krije se tempirana bomba: Nakon Dinama je bio izgubljen čovjek, što ga čeka u Bayernu?

Izgleda kao gotovo savršena kombinacija, no ako ne postane tolerantniji, sve će završiti novim sukobom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. ožujak 2023. 09:21

Sjećamo se pogleda Thomasa Tuchela nakon što je Chelsea senzacionalno poražen od Dinama u Ligi prvaka. Izgubljen čovjek, trener koji je pogubio sve konce u svlačionici. Nekoliko sati kasnije američki su mu vlasnici uručili otkaz, a na svjetlo dana polako je počeo izlaziti "prljavi veš". Tuchel je na klupi Chelseaja tih nekoliko zadnjih mjeseci doista bio izgubljen čovjek. Bez ikakvog kontakta s igračima.

I onda - boom! Thomas Tuchel novi je trener Bayerna. Je li to doista pobjednički potez bavarskog giganta?

Na prvu je. Najbolja momčad u Njemačkoj i jedan od najboljih njemačkih trenera koji zna što Münchenu treba. Tuchel zna kako osvajati titule, a posebno zna kako ostvariti uspjeh u Ligi prvaka, gdje je 49-godišnji stručnjak najprije prvi put u povijesti odvukao PSG do finala, a godinu kasnije osvojio trofej s Chelseajem.

Tuchel je prije četiri i pol godine iz Njemačke otišao u statusu perspektivnog stručnjaka koji je Borussiju Dortmund na trenutke činio i blistavijim nego pod Jürgenom Kloppom. No, u isto vrijeme, osvojio je samo Njemački kup. Njegovo imenovanje za trenera PSG-a stoga je u startu šokiralo Neymara. U to je vrijeme on bio taj koji se smatrao ključnom figurom PSG-a i nije razumio "što će takav trener" raditi s glavnim klubom u zemlji.

image
KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Neymar je čak iz protesta želio otići, a to je već iznerviralo Tuchela. Međutim, Brazilac je uskoro priznao da je od prvog razgovora bio prožet simpatijama prema Nijemcu. "Kad osjetiš takvu ljubav prema treneru, daješ život na terenu. Za njega ću dati sve od sebe da pobijedim," rekao je Brazilac.

Tuchel u Bayern dolazi u statusu prekaljenog vuka koji ne samo da zna pobjeđivati, već ima i iskustva u vođenju zvjezdanih momčadi. Mbappé je u prvoj sezoni pod Tuchelom zabio svoja rekordna 33 gola u francuskom prvenstvu. Nijemca je iznimno cijenio i na sav glas hvalio i iskusni majstor poput Thiaga Silve.

Međutim, i dalje postoji osjećaj da je dolazak Tuchela u Bayern tempirana bomba. Štoviše, svi su uvjereni da će prije ili kasnije sigurno eksplodirati, samo što se Bavarci nadaju da će se to dogoditi kasnije, nakon što osvoji Bundesligu i Ligu prvaka. Cijela Tuchelova biografija doslovno vrišti od tih eksplozija.

Tuchel se samoinicijativno oprostio od Dortmunda, a odluka je donesena nakon sastanka s upravom neposredno nakon pobjedničkog finala njemačkog kupa. Problemi su počeli uoči sezone koja je Borussiji Dortmund donijela prvi trofej u pet godina, jer je izvršni direktor Hans-Joachim Watzke prekršio obećanje da će zadržati Mkhitaryana, Hummelsa i Gündogana u momčadi.

Sva tri su prodana, a oni koje je Tuchel tražio nisu potpisani. Došlo je do obračuna s glavnim skautom Svenom Mislintatom, koji je u Dortmund doveo Lewandowskog i Aubameyanga. Potom, kada je eksplozivna naprava eksplodirala na ruti Borussijinog autobusa prije utakmice Lige prvaka s Monacom, trener je bio nezadovoljan odlukom uprave da se sutradan igra bez konzultacija s njim.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

U PSG-u Tuchel se posvađao sa sportskim direktorom Anterom Henriqueom vrlo brzo. Tu bitka Tuchel je dobio, ali Nijemac nije dobro surađivao ni s novim sportskim direktorom Brazilcem Leonardom. Polazište sukoba bilo je odbijanje kluba da produži ugovor s Thiagom Silvom. Prije toga PSG je pustio Cavanija koji nije dobio novi dogovor, a Tuchel je kasnije pričao da mu je baš Urugvajac nedostajao u finalu Ligu prvaka kojeg je PSG izgubio baš od Bayerna (1:0). Narasle su tenzije između Tuchela i Leonarda, a kada je PSG, kao i mnogi vrhunski klubovi nakon pandemije, počeo posrtati zbog brutalnog kalendara i ozljeda glavnih igrača, Tuchelu su pokazana izlazna vrata.

Chelsea je sasvim druga priča. Postoji trač da su Todd Boehly i suvlasnik Behdad Egbali iz Bluesa predložili da Nijemac prijeđe na formaciju 4-4-3. Nemojte ovdje tražiti tipfeler - bilo je tako, jer Boehly kao Amerikanac nema pojma o nogometu! Stoga Tuchel u novom generalnom chatu gotovo da nije komunicirao s upravom, a ostao je bez podrške otpuštenih Marine Granovskaje i Petera Čecha, koji su u vrijeme Romana Abramoviča vodili glavnu riječ. Iznervirani Tuchel poslao svog agenta na sastanke s Amerikancima, čime ih je izravno ponizio. Istovremeno, Nijemac je blokirao transfer Cristiana Ronalda, smatrajući da će Portugalac uništiti atmosferu u momčadi.

U Bayernu nema takvih "sitnih tirana i nogometnih neznalica" u vrhuški kluba. Dapače, predsjednik Oliver Kahn i sportski direktor Hasan Salihamidžić ljudi su iz nogometa. Samo ih trener mora poštivati. Dovoljno je prisjetiti se priče Hansija Flicka koji je München odveo do pobjede u Ligi prvaka, ali je samo godinu dana kasnije napustio klub zbog lošeg odnosa s upravom. A sve zbog kadrovske politike, jer šefovi nisu uvijek izašli u susret treneru ni pri kupnji igrača, ni pri obnavljanju ugovora.

image
GLYN KIRK Afp

U međuvremenu, Flick je imao iznenađujuće topao odnos s igračima. Kako s mladima za koje je organizirao posebne treninge, tako i s veteranima koji su Hansija jako poštovali. Za Bayern, u kojem su Ribery i Robben svojedobno "požderali" Carla Ancelottija, obožavanog u svim momčadima, to je najvažnija trenerska vrlina. Niko Kovač i Julian Nagelsmann nisu primjerice shvatili da su vrhunski trener i trener vrhunskog kluba nabijenog zvijezdama dvije različite profesije.

Tuchel to sigurno zna. Radio je previše zvijezda da ne bi znao. U Dortmundu je došlo do toga da je kapetan Borussije Schmelzer javno optužio Tuchela da je i nakon ozljede glavnih igrača nastavio ignorirati Nurija Sahina. Navodno ga nije volio. U Parizu je tijekom krize počeo pokazivati ​​zube i galamiti nakon što Mbappé nije dobro prihvatio jednu zamjenu. Tuchela je u Londonu na sav glas kritizirao Lukaku, koji nije shvaćao njegovu ulogu u promijenjenoj shemi igre, a igrači su se žalili da trener nije imao individualne razgovore s njima gotovo godinu dana, te nije želio čuti njihova mišljenja ili vikanja tijekom utakmice.

Zbog svega toga, Tuchelov savez s Bayernom izgleda i blistavo i potencijalno eksplozivno. Profesionalno je to gotovo savršena kombinacija, no ako Tuchel ne postane popustljiviji i tolerantniji, sve će završiti još jednim sukobom. To se, međutim, neće dogoditi odmah, Tuchel je u prvim mjesecima puno tolerantniji nego kasnije.

A Bayern odmah mora krenuti s pobjedama, već 1. travnja igra njemački Clásic s Borussijom, a u četvrtfinalu Lige prvaka s Manchester Cityjem. Teže od toga ne može.

I bit će stvarno zanimljivo...

Linker
22. travanj 2024 04:50