REUTERS/Michael Dalder / REUTERS
ODSLUŽIO KAZNU

IZAŠAO IZ ZATVORA I VRATIO SE U ODUŠEVLJENI BAYERN 'Bez njega ne bismo bili to što jesmo!'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 15:08

Jučer je i službeno objavljeno, Uli Hoeness u studenome se vraća na čelo Bayerna. Najdugovječniji njemački nogometni dužnosnik morao je 14. ožujka 2014. naprasno abdicirati s predsjedničkog mjesta Bavaraca nakon osuđujuće presude zbog utaje poreza u iznosu od 29 milijuna eura. Odluka o povratku na čelno mjesto kluba nije neočekivana.

- Ovo nije sve od mene - rekao je 2. svibnja 2014. na izvanrednoj skupštini Bayerna na kojoj je izabran njegov nasljednik Karl Hopfner, dotadašnji direktor financija kluba.

U studenome će, dakle, biti nova skupština na kojoj pravo glasa imaju članovi kluba, međutim, poput jedne naše političke stranke u kojoj su ove godine dva puta izabrali predsjednika po principu, “jedan član, jedan glas - jedan kandidat”. Naime, Hopfner se neće kandidirati, iz Bayerna su samo kratko pojasnili kako su se “obojica dogovorili u ugodnom razgovoru o svemu”. Tako će nekoć najmoćniji čovjek njemačkog nogometa ponovno zasjesti na tron nakon što je odslužio polovicu zatvorske kazne. Pušten je na uvjetnu slobodu nakon 637 dana, a veći dio kazne je provodio izvan zatvora, tek je morao prespavati u njemu.

Football Soccer - Bayern Munich v Mainz 05 - German Bundesliga - Allianz-Arena, Munich, Germany - 02/03/16  Former Bayern Munich President Uli Hoeness and Herbert Hainer, CEO of Adidas during the match.  REUTERS/Michael Dalder DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER GAME. IMAGE SEQUENCES TO SIMULATE VIDEO IS NOT ALLOWED AT ANY TIME. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.
REUTERS/Michael Dalder / REUTERS

Posljednja prepreka njegovu povratku na čelnu poziciju bio je Hopfner, ostali važni čimbenici u klubu pristali su na povratak čovjeka čija je do tada besprijekorna karijera umrljanja kaznenom presudom. Svi glavni sponozori, ujedno i dioničari najtrofejnijeg njemačkog kluba, bespogovorno su pristali na ovu opciju, svjesni kako je baš Hoeness stvorio moćan klub koji je rijedak slučaj u suvremenom nogometu, naime, nema nikakvih financijskih minusa, nego troše samo ono što uprihode, a to je dostatno za nevjerojatne rezultatske dosege, ne samo u Njemačkoj nego i u svijetu. Od 2010. Bayern samo jednom nije stigao najmanje do polufinala Lige prvaka, bilo je to prije pet godina kada u osmini finala bolji bio Inter.

Amerikanci kao uzor

Uli Hoeness je od 1979., kada je zbog ozljede koljena morao prekinuti uspješnu karijeru, do odlaska na odsluženje kazne bio čovjek koji je silnom energijom, ali i sjajnim poslovnim potezima podignuo Bayern do ovih visina. Uzor je osamdesetih našao u američkom pristupu sportu, sve se moglo unovčiti, ali unatoč tome što je Bayern postao prava tvornica novca, Hoeness se trudio ostati u dodiru s navijačima. Uspješno je odrađivao posao sportskog direktora, a kada je 2009. zamijenio Beckenbauera na čelu kluba, nakon 30 godina s klupe je prešao u VIP ložu. No, nije izgubio dodir s igračima, uostalom, njihove izjave dovoljno govore što misle o 64-godišnjaku.

Former Bayern Munich president Uli Hoeness arrives for the official foundation stone laying ceremony of Bayern Munich's youth training centre in Munich, southern Germany, October 16, 2015. The construction project will cost about 70 million Euro and will open the doors in summer 2017. REUTERS/Michaela Rehle
REUTERS/Michaela Rehle / REUTERS

- Bayern je iznimno snažan, ali Uli može klubu dodati još više snage. On je srce kluba - smatra Franck Ribery, a kapetan Lahm samo se nadovezao. - Uli je za klub nevjerojatno važan, bez njega Bayern ne bi bio to što jest.

Uli Hoeness se vraća, dvije i pol godine nije ga bilo u medijima, najviše emocija pokazivao je na košarkaškim utakmicama Bayerna koje je redovito posjećivao.

Linker
03. svibanj 2024 14:34