TOM WELLER
BIVŠI DINAMOVAC

Izborio je Bundesligu, a sada želi među Vatrene: ‘Mogu se nametnuti i izborniku Daliću za Euro!‘

Bivši igrač Dinama još uvijek ne zna gdje će igrati sljedeće sezone, ali želi se nametnuti Daliću.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. lipanj 2020. 14:43

Bornu Sosu uhvatili smo u ponedjeljak na autobahnu, praćen kišom krenuo je prema Zagrebu. Turbulentnu i raritetnu sezonu njegov Stuttgart okončao je povratkom u Bundesligu, on se, pak, na proljeće uglavnom oporavljao od ozljede.

- Dolazim u Zagreb trenirati. Onda malo na more pa opet trening. Tako ću provesti cijeli mjesec, moram se u Stuttgart vratiti 28. srpnja jer tada počinju pripreme - kaže Sosa, a sljedeće se pitanje nametnulo od sebe.

Znači li to što se vraća u Stuttgart da je već razgovarao s klubom i da ostaje među Švabama i sljedeće sezone, sad kad je ipak jasno da će igrati Bundesligu?

- Vidjet ćemo, još ne mogu reći gdje ću igrati sljedeće sezone. Tek počinju priče o prijelaznom roku, razgovori, ovo je ljeto ipak sve pomaknuto. Naravno da Stuttgartov povratak u Bundesligu otvara i meni širu i bolju perspektivu. Ostanem li, igrat ću Bundesligu, a opet, lakše je nekamo i otići kao igrač bundesligaša. Ponuda i upita uvijek je bilo i ima ih, ali, kažem, razdoblje odluka tek dolazi. U mnogim državama prvenstva još nisu gotova, treba čekati da završe, onda će početi intenzivnije priče o transferima. Na meni je sad da treniram po svom programu i da u što boljem fizičkom stanju započnem klupske pripreme, gdje god igrao.

U završnici sezone nije dobio priliku, iako je posljednjih tjedana bio zdrav.

- Imao sam neugodnu ozljedu, vratio sam se treninzima, ali pretkraj sezone u kojoj smo se borili za promociju, nisam previše ni očekivao. Bitno je da smo na kraju uspjeli, izborili smo Bundesligu, što nam je bio cilj. Stuttgart je ipak velik klub, pripada mu mjesto u najvišem rangu njemačkog nogometa.

image
TOM WELLER

Sezona puna preokreta

Za razliku od njega, HSV nije uspio, u zadnjem je kolu neočekivano izgubio kući od Sandhausena (1:5) i propustio treće mjesto i kvalifikacije. Doista puno neočekivanih rezultata u ovoj završnici sezone?

- Ne samo u završnici, cijela je sezona bila takva, puna preokreta. Prije nekoliko tjedana mi smo igrali s HSV-om, gubili smo kod kuće na poluvremenu 0:2, uspjeli okrenuti na 3:2. Da nismo, vjerojatno ne bismo dohvatili drugo mjesto. HSV je imao sve u svojim rukama, sami su si krivi što nisu uspjeli biti treći.

Općenito, bila je to za Nijemce sezona koju će pamtiti po igranju ispred praznih tribina, za njih nešto nemoguće, neshvatljivo da se nogomet može igrati u takvom okruženju.

- Sigurno nije bilo ugodno nikome pa ni nama. Imamo stadion od 60.000 ljudi, uvijek pun, nije isto igrati pred ispunjenim tribinama i kad je prazan. Međutim, naviknuli smo se i na to, odigrali smo, svi se u Njemačkoj nadaju da to stanje neće potrajati i iduće sezone. Od 1. rujna trebala bi se vratiti publika na stadione, naravno, ne bude li novog virusa pa se sve još prolongira. Valjda će se uskoro stvari vratiti u normalu.

Bayern uredno osvaja

No, i u takvom konfuznom nogometu punom preokreta, prvak Njemačke postao je Bayern.

- Uvijek je isto. Kao, muče se, ne ide im najbolje, na kraju uvijek Bavarci rutinski dođu do naslova. Ona Linekerova kako uvijek pobjeđuju Nijemci, ovdje se izgovara da uvijek pobjeđuje Bayern. To je jednostavno tako. Svi su nešto blizu tijekom sezone, ali Bayern uredno osvaja trofeje.

Kakve će biti Stuttgartove ambicije sljedeće sezone. Samo ostanak u ligi, ili...

- Sve ovisi i o prijelaznom roku, tko će otići, doći, hoće li kupiti tri, četiri pojačanja. Jasno da je u prvi trenutak cilj ostati u ligi, ali možda ambicije na kraju budu i veće.

Kao što će i Sosine ambicije u sljedećoj sezoni biti puno veće. Nakon ove sezone u kojoj se nije naigrao, sljedeća mora biti bolja?

- Da, očekujem da bude bolja, važna u mojoj karijeri. Samo da budem zdrav, da ne bude ozljeda, vjerujem da se mogu nametnuti i izborniku za Euro. Odgođen je Euro za godinu, nekima je to možda loša, ali za mene je dobra stvar, imam godinu da pokušam doći u krug kandidata. Znate mene, nikad se ne predajem, šansa postoji, a na meni je da se izborim.

Mario Gomez mi je na oproštaju dao dres, pozvat ću ga da dođe u Zagreb

U nedjelju su se igrači u Stuttgartu oprostili od Marija Gomeza, legende kluba, bivšeg reprezentativnog napadača. Napravio je oproštajnu feštu za suigrače, postoji li mogućnost da ga još negdje gledamo ili je ovo definitivni kraj?
- Pa, mislim da je kraj. Da nije ovakva situacija s koronom, vjerojatno bi on još otišao u MLS ili u Kinu, recimo, ali ne vjerujem da mu se sad baš ide. S Marijem sam u odličnim odnosima, sretan sam što sam dijelio svlačionicu s takvim igračem i čovjekom. Legenda je Stuttgarta, od njega sam puno naučio.
Sosa je bogatiji i za Gomezov dres.
- Da, dobio sam na oproštaju taj njegov poseban dres, rekli smo da ćemo i dalje ostati u kontaktu, možda ga pozovem i da jednom dođe u Zagreb, u Hrvatsku, da ga ugostim. (tn)

Čini mi se da će Brekalo ovog ljeta promijeniti klub

Kakva je situacija s Borninim velikim prijateljem Josipom Brekalom? Spominje se transfer, prije svih, Atalanta?
- Nekako mi se čini da će Brekalo ovog ljeta promijeniti klub, napustiti Wolfsburg. Kamo će otići, ne znam, ali mislim da bi mogao otići iz Wolfsburga. (tn)

Linker
25. travanj 2024 18:37