FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
KRIZA BAVARSKOG VELIKANA

Je li Bayern napravio ‘salto mortale‘? Sezona bez trofeja izazvala bi potrese na svim klupskim razinama

Iako se Tuchel našao ‘na nišanu‘ navijača, svoj dio odgovornosti za situaciju snosi i klupsko vodstvo
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. travanj 2023. 18:31

Je li Bayern naglom smjenom Juliana Nagelsmanna napravio ‘salto mortale‘, hoće li Borussia Dortmund ove sezone napokon prekinuti desetogodišnju bundesligašku dominaciju bavarskog velikana? S obzirom na situaciji na ljestvici te formu i raspoloženje, ne bi bilo iznenađenje da društvo iz Dortmunda uzme svoj prvi naslov nakon sezone 2011./12. kad je na klupi Žuto-crnih sjedio Jürgen Klopp...

Thomas Tuchel zasad se nije proslavio na klupi Bayerna. Njemački stručnjak koji je s Chelseajem 2021. osvojio Ligu prvaka, a dobio otkaz nakon jesenskog poraza od Dinama u Zagrebu u Ligi prvaka, na klupi Bavaraca ima tri poraza, dvije pobjede i dva remija u sedam utakmica. Tuchel je ispao iz Kupa Njemačke i Lige prvaka, a novi kiks u Mainzu potvrdio je da je Bayern zahvatila velika kriza.

image

Thomas Tuchel

DANIEL ROLAND Afp

- Nismo trebali izgubiti, susret smo imali pod kontrolom. Međutim, nedostajala nam je energija da bismo se vratili u utakmicu. Izgledamo poput momčadi koja je ove sezone odigrala već 80 utakmica. Izgledamo potrošeno i nismo u stanju da bismo igrali bez činjenja pogrešaka. Gubimo red, gubimo jasnoću. Nismo bili dovoljno konkretni tijekom 90 minuta, i za to smo bili nemilosrdno kažnjeni. Ne možemo uzvratiti, pokazati energiju neophodnu kako bismo reagirali. Bodovi klize iz naših ruku poput pijeska – slikovito se izrazio njemački stručnjak.

Iako se Tuchel našao ‘na nišanu‘ brojnih nezadovoljnih navijača, svoj dio odgovornosti za cjelokupnu situaciju snosi i klupsko vodstvo, u kojem su najistaknutiji glavni operativac Oliver Kahn i sportski direktor Hasan Salihamidžić.

- Prvo poluvrijeme bilo je OK, u drugom nas jednostavno nije bilo. I dalje možemo osvojiti naslov prvaka, sve je moguće i napravit ćemo sve da tako i bude. Trebamo vjerovati, a ponekad je potreban samo jedan trenutak za povratak. Moramo se protresti, nastojati podići formu i ostati u utrci. Tuchel je zadnja osoba o kojoj trebamo raspravljati. On radi sve što je potrebno sa svojim trenerskim timom, taktički i psihološki, kako bi momci shvatili da je vrijedno boriti se za naslov prvaka – odbacio je Oliver Kahn mogućnost Tuchelove smjene.

image

Oliver Kahn

KERSTIN JOENSSON Afp

Trener se pak s njim nije složio.

- Ja sam uvijek odgovoran, bez obzira na to što se dogodi. Analizirat ćemo zajedno. No, izgubili smo izniman broj bodova u drugom dijelu sezone – kazao je Tuchel.

Da nesreća nikad ne dolazi sama, potvrdila je i rana ozljeda Daviesa. Puno je o ozračju u Bayernovoj momčadi otkrilo i ‘slavlje‘ pogotka Sadija Manea. Slavlja, naime, uopće nije bilo, Senegalac koji je nedavno izazvao incident fizičkim obračunom s Leroyom Saneom vjerojatno je smatrao da nema što slaviti, a rasplet utakmice dao mu je za pravo...

Mnogi Bayernovi igrači djeluju neprepoznatljivo, među njima je i jedan od najiskusnijih, kapetan Thomas Müller.

- Poraz je uvijek ogromno razočaranje za nas i potpuno suprotno od onog što očekujemo. Još teže pada kad znamo kakva je naša trenutačna situacija. Ovo je treći put da smo prosuli vodstvo. Previše je oscilacija u našoj igri, također i u mojoj, no ipak smo poveli u prvom dijelu. U nastavku smo imali jednu ili dvije situacije, i odjednom je bilo 3:1. Nismo imali snagu ni energiju da se iz toga danas vratimo. Nemam objašnjenja za to.

image

Oliver Kahn i Hasan Salihamidžić

DANIEL ROLAND Afp

Kriza je velika, stoga se oglasio i sportski direktor Hasan Salihamidžić, čini se da ni njemu puno toga nije jasno.

- Igrali smo dobro u prvom poluvremenu, Nakon toga nismo više imali energije i nismo se uspjeli nametnuti. Nismo bili na potrebnoj fizičkoj razini i nismo se borili. Još jednom nam se ponovilo da nismo postigli dovoljno pogodaka u prvom poluvremenu, tada smo primili izjednačujući gol iz ničega. Poraz je teško objasniti, izgubili smo utakmicu bez razloga. Analizirat ćemo situaciju i budite sigurni da ćemo uzvratiti. Sad se moramo boriti kako bismo pobjeđivali utakmice – rekao je ‘Braco‘ Salihamidžić.

Puno toga navijači i analitičari zamjeraju Bayernu, koji je u sezonu ušao bez klasnog centarfora, jer Choupo-Moting to ipak nije. Jasno je da se analizira i Nagelsmannova smjena, pogotovo u svjetlu podatka da će mu Bayern davati punu plaću sljedeće tri godine, ako prije ne nađe drugi angažman. Tim više što je Tuchel dobio još veću plaću od Nagelsmanna...

image

Edin Terzić

THOMAS KIENZLE Afp

Sezona bez trofeja izazvala bi potrese na svim klupskim razinama u Bayernu, a kakvo bi to tek slavlje bilo u Dortmundu kad bi Borussia uspjela otkinuti naslov njemačkog prvaka. Momčad Edina Terzića djeluje jako dobro, u subotu je nakon Bayernovog poraza uvjerljivo dobila Eintracht i preuzela prvo mjesto s bodom prednosti u odnosu na Bavarce.

- Odigrali smo jako dobru utakmicu, napravili smo stvarno veliki korak, ali to je to. Ostalo je još točno pet koraka. Ne govorimo o tome što bi se moglo dogoditi za pet tjedana. Čeka nas teška utakmica u gostima u Bochumu. U petak navečer možemo malo povećati prednost – komentirao je Terzić.

Borussia sve drži u svojim rukama

Pet kola ostalo je do kraja njemačkog prvenstva, Borussia ima bod prednosti u odnosu na Bayern, a kakav je raspored glavnih konkurenata za naslov prvaka? Borussiju čekaju gostovanja kod Bochuma i Augsburga te domaći ogledi s Wolfsburgom, Borussijom Mönchengladbach i Mainzom. S druge strane, Bavarci će u Münchenu dočekati Herthu, Schalke i RB Leipzig, a gostovat će kod Werdera i Kölna. Ključan je taj bod prednosti zahvaljujući kojem klub iz Dortmunda sve drži u svojim rukama. U slučaju istog broja bodova o poretku na ljestvici odlučuje gol-razlika, a u tom segmentu bolji su Bavarci.

Linker
06. svibanj 2024 14:32