JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/PROFIMEDIA
DEBAKL VELIKANA

Junaci ogromne senzacije u nevjerici: ‘Ovo je pobjeda od milijardu dolara, vrhunac mog života!‘

Tuchel bez standardnih prvotimaca ima razloga strahovati i, tko zna, možda će mu upravo bivši klub presuditi
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. studeni 2023. 13:27

Bayern München nije morao slaviti Noć vještica da bi osjetio stravu i užas. Poraz od trećeligaša Saarbrückena u drugoj rundi Kupa Njemačke, odnosno podbačaj u sučevoj nadoknadi i potpis 2:1 rezultata u korist domaćina, blamaža je kakvu ne pamte od 2000. godine i očajna uvertira za predstojeći Der Klassiker u subotu.

Posljednji put kada je Bayern u Kupu stradao od momčadi ispod drugog ranga tamošnjeg nogometa bilo je, dakle, prije 23 godine, kada je četvrtoligaš Magdeburg u istoj fazi natjecanja slavio 5:3 na jedanaesterce. Treći put u četiri godine Bavarci ispadaju u osmini finala, a Thomas Tuchel očito se specijalizirao za otpis trofeja. Krajem ožujka preuzeo je momčad aktivnu u borbi za trostruku krunu, da bi već u drugom nastupu ‘kiksao‘ u četvrtini finala Kupa protiv Freiburga, zatim u istoj fazi ispao iz Lige prvaka nasuprot Manchester Cityja, a na Bundesligi može zahvaliti isključivo Mainzu, koji je odigrao 2:2 s Borussijom Dortmund u posljednjem kolu.

image

Thomas Tuchel

JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Afp

Nadalje, ove sezone predao je domaći Superkup nogometašima Leipziga, a onda sve začinio debaklom protiv 15. trećeligaškog kluba. Istovremeno, Bayern zaostaje za Bayer Leverkusenom dva boda u aktualnoj utrci. Sreća po Tuchela da su na Alianz Areni uvijek bili strpljivi i tolerantni, s ovakvim neuspjesima u mnogim bi klubovima već bio bivši.

- Nismo podcijenili protivnika, dali smo sve od sebe. Ukopali smo se u drugom dijelu, zato gutamo gorku pilulu. Postoji ili stotinu ili nijedno objašnjenje, ja nemam nijedno razumno. U pravu su svi koji kažu da smo morali pobijediti - osvrnuo se trener na poraz u kojem je prerano (25. minuta) ostao bez Matthijsa De Ligta, koji će zbog ponovljene ozljede desnog koljena propustiti najmanje mjesec dana, piše Bild.

image
JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/PROFIMEDIA

Nizozemski stoper, dakle, propušta ogled na Westfalenu protiv Borussije Dortmund, a isto vrijedi za suspendiranog Kimmicha te ozlijeđenog Upamecana i Goretzku. Tuchel bez standardnih prvotimaca ima razloga strahovati i, tko zna, možda će mu upravo bivši klub presuditi. Ako posustane u Dortmundu, njegova će pozicija na trenerskoj stolici biti užarena tema. Osim toga, nije ispunio zahtjeve člana supervizije Ulija Hoeneßa, koji mu je obećao osigurati sve potrebno za zimski prijelazni rok pod uvjetom da Bayern ostane u borbi za sve trofeje. Da uprava vjeruje da je Bayern s Tuchelom na pravom putu, ne bi mu ništa uvjetovala, ali to očito nije slučaj...

image

Marcel Gaus

JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN Afp

S druge strane, u Saarbrückena bruje o povijesnom uspjehu. Trener Rudiger Ziehl dopustio je noćni provod svojim nogometašima, koji neprestano pričaju o ludilu, fenomenu i nevjerici.

- Ovo je pobjeda od milijardu dolara, za udžbenike! Cijeli svijet zna za nas - klicao je strijelac pobjedonosnog zgoditka Marcel Gaus, dok će njegov suigrač Rizzuto ogled nazvati "vrhuncem svog života" i "nikad sjajnijom večeri".

Svrstamo li ogled u novčani kontekst, kazat ćemo da je Saarbrücken nadjačao momčad u kojoj samo jedan igrač - Harry Kane - vrijedi 16 puta više od čitave njihove ekipe. Na pitanje zašto nije uveo Kanea u igru, Tuchel je odgovorio da je čekao produžetke. Kako nepromišljen i skup potez...

Linker
02. svibanj 2024 07:28