Dpa Picture-alliance Via Afp
POZADINA VELIKOG POSLA

Kako se bankar domogao pravog nasljednika Lewandowskog: ‘Bilo je to kockanje, sve smo bacili na stol‘

Sigurno da je gorući centarfor jedno od najvećih imena stiglo u Njemačku
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 14. kolovoz 2023. 08:32

Jučer ujutro Harry Kane i službeno je postao nogometaš Bayerna. Velikan iz Münchena duboko je zagrabio u blagajnu ne bi li doveo željeno pojačanje kojeg su vabili još od srpnja prošle godine kada je postalo jasno da će Robert Lewandowski otići u Barcelonu.

Međutim, tada je Daniel Levy imao više manevarskog prostora, Kane je, naime, imao još dvije godine ugovora, pa su pregovori zapeli već na prvoj prepreci. Ovog ljeta Bayern nije želio odustati, znali su da imaju bolje karte u rukama, znali su i da je Kane već proteklog ljeta bio zagrijan za dolazak u München. Kada su napokon poslali ponudu od devet znamenaka ni Levy više nije mogao ostati hladan.

16. na svijetu

Tako je Kane s 30 godina u životnom kalendaru postao 16. igrač na svijetu za kojeg je plaćeno 100 ili više milijuna eura. Budu li ispunjeni svi uvjeti za dodatne bonuse, odšteta bi mogla narasti za još 20 milijuna. Kane će po sezoni zarađivati 29 milijuna eura, a ugovor s Bavarcima potpisao je do 2027. godine.

Zanimljivu opasku povodom dolaska Kanea i rušenja rekorda dao je novi izvršni predsjednik Bayerna, a donedavno čovjek koji je gospodario novcem kluba kao financijski direktor - Jan-Christian Dreesen.

- Da, ovo je velika investicija, ali tržišno itekako potrebna i razumna - započeo je 55-godišnji bankar po struci.

image

Herbert Hainer, Jan-Christian Dreese i Andreas Jung

Dpa Picture-alliance Via Afp

- Svi znaju da je ovo bio dugačak proces, Kane je naša želja broj jedan već duže vrijeme. Vjerujem da će navijači uživati u njegovim prezentacijama.

Dreesen je zajedno s Rummeniggeom, čovjekom koji je donedavno obnašao dužnost izvršnog predsjednika, bio presudan faktor u teškim pregovorima s Tottenhamom, odnosno s Levyjem. Bayern je ovim transferom probio granicu za koju su donedavno govorili da nemaju namjeru prijeći, ali prošla sezona bila je dovoljno upozoravajuća i u Münchenu ne žele izgubiti korak s najboljim europskim klubovima, tim više što su jedan od financijski najzdravijih klubova na svijetu.

- Naravno da smo ostali u granicama naših mogućnosti, pokrili smo se s onime što imamo. Istina, ovog puta smo se i kockali, bacili smo sve na stol, ali u granicama ekonomskog razuma. Tako smo uvijek poslovali i tako ćemo nastaviti - nastavio je Dreesen koji je i sam oduševljen kapetanom Engleske.

- Kane je od prvog trenutka bio siguran da želi nastaviti karijeru kod nas. On želi osvajati trofeje, želi igrati na najvećoj mogućoj pozornici, u Ligi prvaka - zaključio je izvršni predsjednik Bavaraca.

Velikani među strancima

Harry Kane bit će 26. Englez koji će zaigrati u Bundesligi, a nakon Kevina Keegana i Tony Woodckocka sigurno je najveće ime koje stiglo u Njemačku. Istina, veliki trag u posljednje vrijeme ostavio je Borussijin dvojac Sancho i Bellingham, ali obojica su stigli u Dortmund kao talenti koji su se izbrusili u crno-žutom dresu, baš kao i Owen Hargreaves koji je početkom ovog stoljeća bio neizostavan član Bayernove postave, a s Bavarcima je osvojio i Ligu prvaka 2001. godine.

image

Harry Kane

ADRIAN DENNIS Afp

Kevin Keegan stigao je u HSV 1977. kao jedan od najboljih igrača Europe, igrajući za Hamburžane dva puta je i dobio Zlatnu loptu, i upravo njega Nijemci apostrofiraju kao prvu veliku inozemnu zvijezdu koja je došla u Bundesligu. Njegovim tragom išao je Tony Woodckok, dvostruki osvajač Kupa prvaka s Nottingham Forestom. On je čak šest sezona igrao u Njemačkoj i to u dva kluba iz Kölna, istoimenom bundesligašu, te drugoligašu Fortuni.

Ipak, dolazak Harryja Kanea u Bundesligu može se tretirati kao najveći ulazni posao do sada što se engleskih igrača tiče. Očekivanja su velika, kako Bayernova, tako i Kaneova. Jučer nije bilo previše vremena za predstavljanje, obavio je liječnički pregled i potpisao ugovor u dva ujutro, te se pridružio momčadi koja je sinoć igrala Superkup s RB Leipzigom za koji je imao pravo nastupa.

- Iza mene je iscrpljujući dan, veselim se što ću upoznati nove suigrače i cijeli stručni stožer - rekao je u kratkom razgovoru za klupsku televiziju.

image

Harry Kane

HENRY NICHOLLS Afp

- Kad kažete Bayern, jasno vam je da se radi o jednom od najboljih i najvećih klubova na svijetu. Odluka o dolasku u München bila je jednostavna, uvijek sam govorio kako želim napredovati u karijeri i igrati svoj najbolji nogomet. Ovo je pravi korak u tom pravcu - rekao je 30-godišnjak, koji je ugodno iznenađen pozornošću navijača koji su dočekali u zrakoplovnoj luci, te pred bolnicom u kojoj je obavio liječnički pregled.

- Sve ovo mi je novo, ali mogu reći da je sjajan osjećaj. Jedva čekam pokazati navijačima svoje kvalitete, nadam se da ću postići puno golova - zaključio je Kane.

Devetka prije njega postavila je visoke standarde, Robert Lewandowski postao je drugi najbolji strijelac Bundeslige u povijesti. Od Kanea se očekuje da se približi brojkama koje je Poljak isporučivao svake sezone.

Linker
03. svibanj 2024 15:39