FRANCK FIFE Afp
DOBITAK ZA SVE

‘Kakve nepravde, jednog Kovača smatraju manje uspješnim od Nagelsmanna? A opet će se boriti za Europu!‘

Bivši trener Hajduka Damir Burić govori za SN o Bundesligi s naglaskom na Kovačev Wolfsburg
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. lipanj 2022. 09:00

Bivši hrvatski izbornik Niko Kovač preuzeo je ovog tjedna Wolfsburg, nakon Eintrachta i Bayerna treći klub u bundesligaškoj trenerskoj karijeri. Njemački mediji puni su optimističnih naslova, povratak Kovača u Bundesligu velika je vijest.

- Vratio se dopple Kovač – uskliknuli su Nijemci.

Dupli Kovač aluzija je na njegov uspjeh u Munchenu. Sa Bayernom je pred tri godine uzeo prvenstvo i Kup, ali nije mu čak ni to bilo dovoljno da zadrži povjerenje Rummeniggea i društva koje je tada vladalo na Allianz Areni.

- Koje su to nepravde prema trenerima, jedan Kovač se držao manje uspješnim nego primjerice Nagelsmann koji je osvojio samo prvenstvo ove godine.

Tom konstatacijom započeli smo razgovor sa Damirom Burićem, nekadašnjim trenerom Hajduka koji je igračku karijeru proveo u Njemačkoj, a potom i dio trenerske.

- Niko Kovač je jamac da će Bundesliga sljedeće sezone btii znatno kvalitetnija i moram reći, neizvjesnija. Jasno, ne samo Kovač, jer vjerujem da će ukupna prezentacija u Bundesligi biti na brutalnoj visokoj razini! Bayern se definitivno neće prošetati ligom. Prošla su vremena kada su mogli kao u doba Guardiole već u veljači računati da im treba još jedna pobjeda za naslov – kazao je Burić.

Kovač je nakon epizode u Monacu ponovno stigao u Bundesligu dobivši ovog puta vjerojatno i najzahtjevniju zadaću. Podignuti ambiciozne Vukove koji su prošlu sezonu završili na poražavajućem 12. mjestu. U gradu Volkswagena čeka ga ogroman posao.

- Slažem se, plasman ispod renomea Wolfsburga, ali ako se vratimo u prošlost, prisjet ćemo se kako je Kovač dobio Frankfurt u trenutku kada je klubu prijetila relegacija u drugu ligu. Spasio ih je i sljedeće sezone je Eintracht osvojio njemački Kup. Nije ni Eintracht dobio u nekom bajnom trenutku, ali Niko je već dokazani trener koji se ne plaši izazova. Dapače, on zna kako se s tim nositi.

Naizgled teška zadaća, ali Kovač je svjestan posla kojeg se uhvatio. Za početak morat će golemu pozornost posvetiti tjelesnoj pripremi, jer Wolfsburg je prošle sezone bio najslabija ekipa u segmentu pretrčanih kilometara (3780 km).

- Tu je najmanji problem, jer sve Kovačeve ekipe su bile odlično pripremljene. Ne sumnjam da će i Wolfsburg dići u tom segmentu. I ne samo u tom, jer već je na startu jasno izrekao da se želi boriti za europska mjesta.

Specifična je Bundesliga u podjeli europskih mjesta, već godinama su Bayern i Borussia Dortmund neprikosnoveni kao sudionici Lige prvaka. Uz njeih najčešće i Leipzig koji je posljednjih nekoliko godina također redovni član elitnog europskog društva. Dakle ostaje jedno mjesto za Ligu prvaka, a na tu poziciju pretendiraju i Leverkusen, Union Berlin, Koeln, Hoffenheim....

- Wolfsburg je prošle jeseni u sezonu krenuo sa Van Bommelom, zatim je doveo 39-ogodišnjeg Kohfeldta koji je prethodnio bio trener u Werderu. Ali, očito nešto nije štimalo u momčadi od samopg početka. Van Bommel je otišao nakon samo 13 utakmica, ispao je u prvom krugu njemačkog kupa. Htjedoh reći, teška je sezona iz Wolfsburga, ali jasno je da Kovač želi od prvog dana unijeti pobjednički mentalitet. Zbog toga je i odredio visoke ciljeve, ali uvjeren sam, te ciljeve sposoban je i ostvariti.

Jasno je da nikada trener ne dolazi na posloženu momčad i odličnu atmosferu, zato će i Kovač morati mijenjati ekipu. Dovesti "svježu krv" za ambiciozni uzlet.

- Čak ne bih rekao da je momčad loša, dapače, ekipa koja ima igrača poput Nmeche, koji je nekoć bio i velika nada Manchester Citya, takva momčad posjeduje perspektivu. U napadu pored Nmeche imaju jako zanimljivog "špica" Danca Winda. Ostali su doduše bez Schlagera, Austrijanca iz veznog reda koji je otišao u Leipzig. Očekivano rekao bih, jer Schlager je došao iz Salzburga, pa mu Leipzig dođe kao logičan slijed u karijeri. Morat će naći neko novo ime u veznom redu, ali tek je krenuo mercato, a ni pripreme nisu počele za sve igrače koji su bili uključeni u reprezentacije u Ligi nacij. Bit će vremena za sve poslove.

Ključno je pitanje hoće li Kovač uspjeti osposobiti Vukove za novi napad na vrh poretka nakon prošle ispodprosječne sezone.

- Uvjeren sam da će se Wolfsburg sa Kovačem boriti za europska mjesta. Hoće li na kraju doseći Ligu prvaka ili Europa ligu, to nitko ne može predvidjeti. Navijači mogu sanjati, ali trener mora raditi. Nije jednostavno promijeniti mentalni sklop momčadi koja je odigrala sezonu za zaborav. Trebat će vremena, trebat će ulaganja, ali Wolfsburg je dobro i ciljano birao kada je doveo Kovača na klupu. Vukovi sada imaju trenera sa trofejnim iskustvom, ima ambicioznog trenera koji neće lako odustati od svog visoko postavljenog cilja.

Dakle, možemo očekivati još jedan jako zanimljiv rezultat Nike Kovača u Bundesligi, njegovom prirodnom okruženju?

- Istina, Bundesliga mu najviše odgovara. Znam da je imao ponuda iz Premiershipa, ali Niko Kovač najviše može pružiti u Njemačkoj. U tom okruženju je odrastao, postao igrač i trener sa imenom i prezimenom. Zato je njegov povratak u Bundesligu dobitak za svih. I Kovača i njemački nogomet.



VJERUJEM U TERZIĆA

Još jedan trener sa ovih prostora, Edin Terzić u Dortmundu, plijeni pozornost Damira Burića.

- Edin Terzić je već jednom imao šansu u Borussiji Dortmund, a ovog puta kreće od početka sezone. Puno vjerujem u Terzića, mladog trenera visokih ambicija. Možda je zaista vrijeme da se Borussija još više približi Bayernu, posebno ako Lewandowski napusti Allianz Arenu. Uzeli su Manea, ali uz sav respekt prema sjajnom Senegalcu, drukčiji je tip igrača u odnosu na Lewandowskog. Takvog golgetera sa minimum 30 pogodaka po sezoni ne može se lako nadomjestiti.



POVRATAK BREKALA I PONGRAČIĆA

Dva hrvatska reprezentativca istekom psoudbe vraćaju se u Wolfsburg. Naime, papir kaže da Josipu Brekalu (Torino) i Marinu Pongračiću (Borussia D) posudba traje do 30. lipnja ove godine. Što će biti dalje, hoće li se zaista vrataiti među Vukove ili će nastaviti sa posudbom, o tome će dakako svoju riječ dati i Niko Kovač.

Torino je htio otkupiti Brekalov ugovor, ali hrvatski reprezentativac nije želio ostati među Bikovima. Htio je među Vukove, a tamo ga čeka Niko Kovač. Ali, nije Brekalo jedini igrač čiji status rješava Kovač sljedećih dana, momčad je u velikoj rekonstrukciji, Wolfsburg traži pojačanja u svim linijama.

Linker
26. travanj 2024 10:55