Bartol Franjić u jednom od rijetkih nastupa za Wolfsburg

 RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp
BARTOL FRANJIĆ ZA SN

Klub je u krizi, a bivši dinamovac kod Nike Kovača sjedi na klupi: ‘Iskreno, ne znam što se događa...‘

‘Ne znam zašto ne igram u Wolfsburgu, ali Kovač mi je rekao da ću dobiti priliku‘, kaže Bartol.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. rujan 2022. 09:13

Bartol Franjić (22) početkom srpnja je u transferu vrijednom 7,5 milijuna eura iz Dinama preselio u Wolfsburg. Bundesliga je startala, momčad koju vodi Niko Kovač odigrala je četiri utakmice, Bartol nije odigrao niti minute, upisao je tek njih 11 u utakmici DFB kupa protiv Carl Zeiss Jene. Pitamo ga što se događa, zašto nije u prvom planu bivšeg hrvatskog izbornika?

- Iskreno, ne znam što se događa... Došao sam u Wolfsburg i trebam čekati svoju šansu. Dočekat ću je sigurno. Kad je dočekam, želim je iskoristiti. Kao što sam uvijek i radio. Tako je bilo i u Dinamu - kazao nam je u uvodu Franjić.

Priča nam da su možda njegova očekivanja bila velika...

- Da, bila su velika, i dalje su takva. Ne igram trenutačno, ali sam apsolutno zadovoljan sa svime ostalim, ne mogu kazati da mi nešto nedostaje osim minuta provedenih na terenu. Ali dobit ću ih kad-tad. Do sada sam bio na klupi, kad smo igrali protiv Bayerna sam bio malo ozlijeđen, pa nisam niti išao na put.

image
RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp

Tko mu je najveća konkurencija na njegovoj poziciji?

- Ha, zavisi na kojoj poziciji me vidite...

Važno jest gdje vas vidi Niko Kovač, zar ne?

- Na pripremama sam igrao nešto između stopera i lijevog bočnog. Bila je takva formacija. U ovom trenutku konkuriram za stopera i zadnjeg veznog. Na poziciji zadnjeg veznog je Maximillian Arnold, iskusni igrač koji je tu već dugo godina i Joshua Guilavogui, također stariji igrač. Realno, ne mogu sad očekivati da ću upasti u sastav prije njih. Na stoperskim pozicijama su pak standardni igrači koji su igrali sve utakmice prošle sezone. Tako da je situacija za mene malo teža. Ali, opet ponavljam, na treninzima radim dobro i znam da će doći moja prilika.

Dakle, baš na pozicijama za koje konkurirate igraju jako dobro i iskusni igrači?

- Ali da, obično je to tako. Gdje god dođete kao novi igrač ne može vam biti lako.

Vi biste vjerojatno željeli igrati na poziciji zadnjeg veznog, to je vaša zapravo prirodna pozicija?

- Naravno, da... To mi je bila želja igrati i u Dinamu. A na koncu sam se probio kao stoper i lijevi bek. Uostalom, tako sam i ostvario transfer. Ali gdje god budem igrao, davat ću svoj maksimum.

Što vam govori Niko Kovač?

- On je zadovoljan sa mnom. Hvali me kad se radi o treninzima. Rekao mi je da ću svoju priliku svakako dobiti, da će se nešto otvoriti. Ma vidite, bez obzira što nisam do sada odigrao niti minute u Bundesligi, sve je pozitivno. Zaista ne brinem, treniram i znam da će se otvoriti.

Ali nije pozitivno kad se radi o Wolfsburgu. Nakon četiri kola imate samo dva boda. Poraženi ste od Leipziga i Bayerna s 0:2, odigrali ste neodlučeno sa Schalkeom (0:0) i Werderom (2:2). Tek ste 15. na ljestvici, pri samom dnu. Zašto ste tako slabo startali?

- Da, loše smo startali. Vidite, pripreme smo dobro odradili, bili smo pozitivni pred ulazak u sezonu. Mislili smo da će sve biti dobro kad starta Bundesliga. Ali evo ispalo je ovako... Dobro, imali smo dva teška gostovanja protiv RB Leipziga i Bayerna. Nije tu bilo lako očekivati bodove, ali u dvije utakmice na domaćem terenu Schalke i Werder smo trebali pobijediti. Nije se dogodilo, pa je sad pomalo negativnija atmosfera. Vjerujem da nas je taj loš start samo ojačao, da ćemo iz njega izaći jači i početi pobjeđivati.

Nećete se valjda boriti za ostanak u Bundesligi?

- Nikome to nije u cilju... Od vrha kluba pa do nas igrača. Momčad je dobra, samo nam nedostaje ta jedna, prva pobjeda koja će nas pokrenuti.

Pratite li Dinamo? Kako gledate na njegove rezultate, igre?

- Naravno da pratim Dinamo. Sve utakmice sam gledao do sada, i one u HNL-u i one u Europi. Ponosan sam na Dinamo! Na sve u klubu i moje bivše suigrače. Uzeli su Superkup, uvjerljivo vode na ljestvici HNL-a, plasirali su se u Ligu prvaka. Što kazati osim bravo, super, kapa do poda. Veliki, ogromni uspjeh jest plasirati se u Ligu prvaka, mi prošle sezone to nismo uspjeli.

Kaže da Dinamo ne smije sad stati kad je Europa u pitanju.

- Držim da Dinamo ima kvalitete za osvajanje bodova u Ligi prvaka. Bit će jako teško, protivnici su jaki, moćni, ozbiljni. Međutim, Dinamo se može s njima nositi, osvajati bodove u skupini, puno puta je pokazao da može biti itekako konkurentan u Europskoj ligi, ali i u Ligi prvaka.

Znači, Modri nisu autsajderi?

- Naravno, ako gledamo Chelsea i Milan, ispada da je Dinamo autsajder. No, to je tako samo na papiru. Dinamo je pobjeđivao velike europske utakmice, padali su između ostalih Tottenham, Arsenal, West Ham, Atalanta... Dinamo ima šanse u ovoj skupini. Iako nekako mislim da je Salzburg, najveća nagazna mina. Svi nekako misle da se preko njih može najlakše, ali oni imaju - njemački mentalitet. To nema veze s Austrijom. A sad sam se u ovom vremenu provedenom u Wolfsburgu najbolje uvjerio kakav je njemački mentalitet. Salzburg je njemačka škola. Zato se protiv njih treba igrati kao da se igra protiv najjačih europskih klubova - zaključio je Bartol Franjić.

Linker
19. travanj 2024 18:17