Profimedia
OVO JE IMPRESIVNO

Kovač je stvorio najveći hit: Bivši izbornik Hrvatske lovi povijesni rekord, a nije isključen ni ludi scenarij

Nastavi li s ovim rezultatima mogao bi se umiješati u borbu za naslov
Piše: Andro PolićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 21:55

Maratonski treninzi, svakodnevno vađenje krvi ili mlaka voda uz obroke za bolji rad metabolizma. Krajnje rigorozne metode Nike Kovača punile su stranice njemačkih medija nakon njegova dolasku u Wolfsburg početkom prošlog ljeta. I dok njegov pomalo vojnički pristup nije naišao na oduševljenje bavarskih zvijezda na Allianz Areni tri, koje su vremenom “pukle” u takvom pristupu, nova momčad 51-godišnjeg hrvatskog stratega trenutačno je najveći hit Bundeslige. Poput pravih vukova, i njegov je čopor preskočio hibernaciju, a u novoj su godini i dalje ostali gladni, nastavljajući lov koji su počeli još prije mundijalske stanke.

Bochum, Mainz, Dortmund, Hoffenheim, Freiburg, Hertha. “Sechs!”, mogao je uskliknuti Niko (i njegov brat Robert, također) nakon što je njegova momčad izbrojala šest uzastopnih pobjeda. U vezanim trijumfima, postigli su 22 pogotka, a računicom dolazimo do brojke od 3,67 postignutih pogodaka po utakmici. Posebno impresivne bile su dvije posljednje prezentacije Wolfsburga. “Prvi set” protiv Freiburga završili su sa 6:0, a upravo je taj klub bio najveći hit jesenskog dijela prvenstva, završivši kao prvi pratitelj vodećeg Bayerna, s četiri boda deficita. U najsvježijem pohodu na tri boda, prema berlinskoj Herthi Wolfsburg je bio nešto milostiviji, za njih su sačuvali “tek” pet pogodaka, a Kovaču posebno može imponirati činjenica da je u tom ogledu imao pet različitih strijelaca.

image
RONNY HARTMANN Afp

O kakvom se povijesnom nizu radi, svjedoči i podatak da se jedina dugovječnija lepeza pobjeda u gradu Volkswagena dogodila u sezoni 2008./09. Tada je za kormilom bio Felix Magath, a nanizao je, rekordnih, 10 slavlja u nizu. Ishod te sezone bila je - titula. Prva i jedina u klupskoj povijesti. Danas 69-godišnjak, njemački je strateg bio poznat kao netko s kim nema šale, nešto poput Kovača. Tako je jednom prilikom Marija Mandžukića, dok je on nosio dres Wolfsburga, kaznio s 10 tisuća eura, jer se nije vratio u obranu na utakmici, a bivši topnik Vatrenih nije baš tijekom karijere kotirao kao netko tko nije izvršavao obrambene zadatke i bio požrtvovan u svakoj utakmici.

Magathove “vojničke metode” i brutalni treninzi, kakvih se ne ustručava niti Kovač, najbolje se očituju u takozvanom “brdu patnje” (Hügel der Leiden), a radi se o malom brdašcu sa stepenicama na kojem je Nijemac “mučio” svoje igrače na pripremama.

- Nakon njegovih treninga, mislim da bih mogao biti general u brazilskoj vojsci - rekao je Rafinha, kojeg je Magath vodio u Schalkeu.

Ništa manje posvećen fizičkoj pripremi i disciplini nije ni Kovač, a Wolfsburg se kristalizira u klub u kojem takve metode očito pale. Kako bi dostigao njegovih povijesnih 10 uzastopnih trijumfa, u taj bi niz morao uskoro utkati i pobjede protiv Werdera, Bayerna, Schalkea i Leipziga. U nekom ludom scenariju, trijumfi protiv Gvardiola i Stanišića, Vukove bi gurnuli u borbu za sam vrh, u pohod na reprizu scenarija iz 2009. godine, kada su Džeko, Grafite i Misimović donijeli jedini “tanjur” Bundeslige u klupske vitrine.

image

Robert i Niko Kovač

Profimedia

Renesansa koju klub trenutačno proživljava mora se preliti i na Kovačevu trenersku karijeru, koja je, prema javnom mnijenju, krenula blago silaznom putanjom nakon otkaza u Bayernu. Da njegovi rezultati na klupi münchenskog kluba nisu bili “smak svijeta”, najbolje dokazuje i aktualni trener Bayerna Julian Nagelsmann, a to se najbolje može dočarati usporedbom čistih brojki.

Jedan od najmlađih trenera u svijetu vrhunskog nogometa (35 godina) u prvoj sezoni na klupi njemačkog prvaka ubilježio je 77 bodova, a Kovač? 78. Hrvatski je trener otpusno pismo dobio nakon 10 kola u svojoj drugoj sezoni, osvojivši 18 bodova, a Nagelsmann, kojemu trenutno teče druga sezona u mandatu, u prvih je 10 kola osvojio tek jedan bod više. Bavarci su odigrali 17 utakmica u tekućoj sezoni Bundeslige, ubilježili 36 bodova, jednak učinak kakav je i Kovač imao nakon 17 kola u prvoj sezoni. U prijevodu, mandat bivšeg kapetana Vatrenih nikako ne može biti neuspješniji od Nagelsmannova, međutim, uprava je čvrsto stala iza perspektivnog trenera, koji ni 2023. nije otvorio na najbolji način, ubilježivši dva remija (Leipzig i Köln).

image
ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Rastanku s Kovačem presudile su njegove metode, koje su stvorile bunt u jednom dijelu svlačionice. Ipak, čini se kako je on pronašao svoju nišu. To su momčadi iz gornjeg doma Bundeslige. Prvo Eintracht iz Frankfurta, s kojim je ispisao zlatne stranice povijesti, osvojivši Kup i udahnuvši u njega note pravog preporoda, a danas je to Wolfsburg. Osim što je njegova momčad u ovom trenutku najraspucanija u Europi, jednako dobar posao rade i u posljednjoj liniji, primivši 20 pogodaka u 17 kola, a jedino je Bayern primio manje (15). U subotu slijedi gostovanje kod Werdera (15.30 sati), a novom pobjedom samopouzdanje bi skočilo u stratosferu, baš uoči 5. veljače, kada im u goste stiže Bayern.

Ovo je bilo najbolje poluvrijeme ove sezone

Niko Kovač posebno je vezan za Herthu, tamo je iskoračio na veliku scenu kao igrač, a i u klubu su ne tako davno bili spremni dati mu što traži ne bi li sjeo na njihovu klubu. Međutim, takav rasplet nije se dogodio, a Hertha će i dalje boriti se za ostanak u Bundeligi. Da će to biti iznimno teška zadaća pokazao je dvoboj protiv Wolfsburga.

- Ostvarili smo zasluženu pobjedu i to nakon što smo odigrali najbolje poluvrijeme ove sezone - kazao je Niko Kovač nakon dvoboja u Berlinu.

- Znali smo da nas čeka težak zadatak u Berlinu, ali mi smo ga znatno olakšali svojim pristupom i igrom. Pogotke koje smo zabili bili su plod sjajnih akcija koje smo uigravali na treninzima, nastavak je protekao u njihovoj jalovoj dominaciji bez velikih prigoda, a nakon 20 minuta smo se vratili u pravi ritam. Sretan sam s ovim rezultatima, ali i koncentiran na sljedeće ispite koji su pred nama, idemo korak po korak - smireno je zaključio Kovač. (ski)

Linker
27. srpanj 2024 02:17